vestnik

(Namig za jesenski izlet) V sončno deželo na peti škornja

Tomo Köleš, 16. 11. 2019
Tomo Köleš
Ostuni.
Popularno

Obsijana s soncem, preprosta, prijazna, idilična. Tako sedaj največkrat opisujejo Apulijo, regijo na jugu italijanskega škornja, ki je v teh jesenskih časih zelo primerna za daljši izlet.

In z besedo "daljši" je to preprosto rečeno, saj je Apulija zelo razpotegnjena dežela, delno med Jadranskim in Jonskim morjem, tako da je razdalja med Mursko Soboto in Leuco, ki velja za najjužnejšo točko kopenske Italije, kar 1450 km. Če se pa človek ustavi že na severu regije, na primer pri polotoku Gargano, bo s cestnim prevoznim sredstvom moral prevoziti "le" 1140 km.

DSC_3973
Tomo Köleš
Otranto - le 80 km stran je že Albanija.

Apulija (italijansko "Puglia" ali "Apulia") je le malo manjša od Slovenije, ima pa dobre 4 milijone prebivalcev. S svojimi mesti in mesteci ter spomeniki kaže nadvse razgibano preteklost in svojo bogato kulturno zgodovino. Poleg številnih umetnostnozgodovinskih spomenikov deželo oblikujejo tudi lepe kraške jame, naravna pristanišča, mediteranska vegetacija, nasadi oljk (čeprav jih je na jugu letos napadla zelo huda in škodljiva bakterija), kamnita obala in tudi neskončne peščene plaže.

apulija, potopis
Tomo Köleš
Osrednji trg v starem mestnem jedru Lecceja.

Povprečna temperatura v drugi polovici oktobra in v prvi polovici novembra se giblje med 20 in 25 stopinjami, tako da si marsikje na jugu Apulije človek lahko še privošči skok v morje. Ena od značilnosti Apulije, predvsem na severu, so tudi vetrnice, ki deželi skoraj brez kakršnihkoli rek pridobivajo potrebno energijo. Kmetijska polja so skoraj vsa urejena in obdelana, znan po svetu pa je tudi apulijski kamen, ki se uporablja za različne gradnje.

DSC_3989
Tomo Köleš
Slovenci ob začetku novembra v Jadranskem morju - v Otrantu.

A za pretrganje dolge poti do Apulije je najprej priporočljiv postanek v mestu Loreto blizu Ancone v pokrajini Marche. Loreto velja za eno najpomembnejših božjepotnih središč Italije. Veličastno romarsko baziliko so gradili nekateri največji italijanski arhitekti.

apulija, potopis
Tomo Köleš
Zbor italijanskih društev Malteških vitezov, ki pomagajo bolnim in invalidom, v Loretu.

Po nadaljevanju dolge poti ob Jadranskem morju in prečkanju dežel Abruzzi in Molise nato vendarle pridemo do Apulije. Mimo polotoka Gargano in mesta Foggia je tu že starodavno obmorsko mesto Barletta, ki slovi po največjem ohranjenem antičnem bronastem kipu Colosso (Kolos).

DSC_3875
Tomo Köleš
Kip Kolosa pred cerkvijo v Barletti.

Nedaleč stran od Barlette je v notranjosti pokrajine zanimiva trdnjava Castel del Monte, ki jo je okoli leta 1240 dal zgraditi Friderik II. in je ena izmed velikih srednjeveških stavb v Evropi.

DSC_3897
Tomo Köleš
Castel del Monte.

Bari je prestolnica Apulije. Samo mesto ima danes 326 tisoč prebivalcev, z vsemi primestnimi območji pa jih šteje čez milijon. Znano je po baziliki sv. Nikolaja in katedrali ter po glasnih, veselih in živahnih ljudeh, ki uživajo v radostih življenja. 

DSC_3915
Tomo Köleš
Bari: Corso Vittorio Emanuele II.

Mesto Ostuni, ki leži pet kilometrov od morja, ima odlično ohranjeno staro mestno jedro in se ponaša s številnimi belimi hišami in poznogotsko stolnico.

DSC_4031
Tomo Köleš
Ostuni - Citta bianca (belo mesto).

Lecce je verjetno najlepše mesto Apulije. V 17. stoletju je dobil baročno podobo, ki jo sestavljajo kamniti kodrčki in bujni okrasni venci. Znamenitosti so cerkev sv. Križa, stolni trg in vladna palača. Danes v starem mestnem jedru Lecceja kar vrvi od majhnih simpatičnih lokalčkov, knjigarn, antikvariatov in obrtnih delavnic.

apulija, potopis
Tomo Köleš
Osrednji trg v starem mestnem jedru Lecceja.

Otranto je s svojimi dobrimi 5 tisoč prebivalci najvzhodnejša točka Italije, Otrantska vrata pa so morski preliv, kjer se stikata Jadran in Jonsko morje. V romanski stolnici iz 11. stoletja je sijajen talni mozaik, izdelan leta 1166.

DSC_3982
Tomo Köleš
Promenada v Otrantu, najbolj vzhodni točki Italije.

Ob obisku Apulije je neizbežen obisk slikovitega mesta Matera, ki sicer leži že v deželi Basilicata. Matera je enkratna zaradi svojih sassijev - jamskih bivališč, izkopanih v živo skalo v globelih okoli mesta. Ta še zmeraj predstavljajo bivališče za približno 700 ljudi. V zadnjih letih je Matera postala priljubljena filmska destinacija, kjer so snemali že nekateri svetovno znani filmski obrazi, kot npr. Mel Gibson in Daniel Craig. 

DSC_3936
Tomo Köleš
Matera.

Mestece Alberobello, ki ga skoraj vse turistične agencije razglašajo za vrhunec obiska Apulije zaradi stožčastih bivališč - trullijev, pa je primer turistične katastrofe, v kateri je skoraj vsaka tovrstna hiška postala prodajalna enega in istega kiča. Pri tem pa je mnogo bolj lep in prijeten drugi del mesta, kamor pa se odpravi manj popotnikov.

DSC_4052
Tomo Köleš
Nasad oljk sredi mesta Alberobello, kamor pa le redko zaide noga turista.

Na poti domov se splača ustaviti še v mestu Urbino, spet v pokrajini Marche. Urbino leži 50 kilometrov v notranjosti od obmorskega mesta Pesaro, znan pa je po tem, da je rojstni kraj slikarja Rafaela. Staro mestno jedro je pod zaščito Unesca, a je vseeno zelo živahno zaradi  velikega števila študentov, ki obiskujejo tukajšnjo univerzo.

DSC_4057
Tomo Köleš
Urbino.

DSC_4066
Tomo Köleš
Univerza v Urbinu.

DSC_4063
Tomo Köleš
Osrednji trg v Urbinu.

DSC_3877
Tomo Köleš
Za promet zaprta ulica v Barletti.

DSC_3884
Tomo Köleš
Park z utrdbo v Barletti.

DSC_3886
Tomo Köleš
Za uživanje ob parku in morju se v Barletti išče prostor več.

DSC_3891
Tomo Köleš
Uživanje nedeljskega opoldneva v Barletti.

DSC_3894
Tomo Köleš
Castel del Monte.

DSC_3901
Tomo Köleš
Bazilika sv. Nikolaja v Bariju.

DSC_3913
Tomo Köleš
Katedrala v Bariju.

DSC_3918
Tomo Köleš
Skupina mladih, ki je v Bariju ponujala zastonj objeme.

DSC_3916
Tomo Köleš
Peš cona v Bariju s številnimi lokali in trgovinami.

DSC_3921
Tomo Köleš
Gledališče Margherita, ki je neposredno ob morski promenadi v Bariju.

DSC_3943
Tomo Köleš
Glavni trg v Materi.

DSC_3948
Tomo Köleš
Matero ob letošnjem nazivu evropske prestolnice kulture krasi tudi nekaj originalnih umetnin Salvadorja Dalija.

DSC_3952
Tomo Köleš
Matera.

DSC_3959
Tomo Köleš
Trg v Materi, na katerem so letos snemali novega Jamesa Bonda z Danielom Craigom v glavni vlogi..

DSC_4001
Tomo Köleš
Lecce.

DSC_4008
Tomo Köleš
Amfiteater v Lecceju.

DSC_4012
Tomo Köleš
Najlepša baročna cerkev v Lecceju.

DSC_4035
Tomo Köleš
Mestna hiša v Ostuniju z razstavo o Andyju Warholu.

DSC_3983
Tomo Köleš
Mestna plaža v Otrantu.

DSC_3988
Tomo Köleš
Park z eksotičnimi drevesi v Otrantu.

Tomo Köleš
Slavolok v Lecceju.
apulija potopis 2019