vestnik

BeleTinke praznujejo deset let delovanja in vabijo na jubilejni koncert

Maja Hajdinjak, 28. 9. 2023
Osebni arhiv
BeleTinke
Popularno

V začetku v naboru čez dvajset imen. Dvakrat nastopile na državni slovesnosti

Vokalna zasedba BeleTinke letos zaznamuje desetletnico delovanja. »Želela sem imeti pevsko skupino, pri kateri bi hkrati sama pela in delala, kot mi je všeč – da bi pele tako bolj resne skladbe kot popevke. Nameravala sem ustanoviti skupino osmih do desetih deklet, se je pa ta skupina že v prvem letu povečala na dvanajst članic in pri številki dvanajst oziroma trinajst smo ves čas tudi ostale. V tistem času je bil predsednik KUD Beltinci Boštjan Rous in povabil nas je, da bi bile pevska sekcija društva, del katerega smo še danes,« opisuje začetke vodja zbora Tjaša Šimonka Kavaš, ki je aktivna v več glasbenih zasedbah.

Za vsakega nekaj
Dekleta prihajajo z različnih koncev Prekmurja, približno polovica jih je še tistih, ki so v skupini že od začetka, medtem ko so se preostale pevke menjavale. Pojejo priredbe ljudskih pesmi, popularne skladbe, kot pove njihova vodja, pa posegajo tudi po zahtevnejših pesmih, saj meni, da zbor na ta način pridobiva kakovost in raste. V njihovem osnovnem repertoarju se tako najde za vsakega nekaj.
Srečujejo se enkrat tedensko, po potrebi, pred nastopom ali tekmovanjem tudi večkrat, če se le da, imajo enkrat letno tudi daljše intenzivnejše priprave. V desetih letih se je nabralo veliko koncertov, pogosto pojejo tudi na porokah in krstih. »V veliko čast nam je bilo, da smo doslej kar dvakrat nastopile na državni slovesnosti ob dnevu priključitve Prekmurja matični domovini. Veliko sodelujemo tudi z drugimi glasbeniki, recimo Ethnotripom, kjer sicer tudi sama pojem, večkrat smo nastopile z Vladom Kreslinom, najbolj pa nam je v spominu ostal nastop v ljubljanskih Križankah,« našteva Šimonka Kavaševa. Dekleta so se udeležila že številnih tekmovanj tako doma kot v tujini, med drugim so bila v Italiji, Španiji, na Hrvaškem, Češkem in Slovaškem, pobrala so tudi kar nekaj priznanj – zadnje letos na tekmovanju Venezia in Musica, kjer so dosegla zlato priznanje v kategoriji B in se uvrstila celo v »grand prize«.

beletinke, zbor, tjaša-šimonka-kavaš
Osebni arhiv
BeleTinke so prepoznavne tudi po svojih uniformah. Medtem ko večina zborov posega po črnini v kombinaciji z drugo barvo, prisegajo same na svetle tone s cvetlicami.

Bolj svetle kot drugi
BeleTinke so prepoznavne tudi po svojih uniformah. »Večina zborov posega po črnini v kombinaciji z neko drugo barvo, me pa smo se odločile za svetle tone z rožami. To idejo so dala dekleta. Posebnost je tudi to, da vsaka od nas nosi model in kroj, ki ji najbolj ustreza. Moram reči, da na slovenski sceni glede tega kar izstopamo, no, pa tudi pričakuje se, da smo bolj svetle glede na ime,« v smehu doda Tjaša Šimonka Kavaš. Ime BeleTinke za zasedbo jim je predlagal Boštjan Rous. »To ime je bilo v naboru čez dvajsetih imen, ki mi jih je predlagal. Sama sem namreč takrat, ko sva se pogovarjala, da bi delovale pri društvu, rekla, da lahko, ampak da naj mi pomaga pri izbiri imena, ker nimam idej (smeh). Z možem nama je bilo najbolj všeč prav to ime in zanj sem uspela navdušiti tudi dekleta. Mislim, da smo se prav odločile, je simpatično, drugačno, izstopa,« je še povedala sogovornica.

Desetletnico bo zasedba proslavila 29. septembra, s koncertom v cerkvi v Beltincih, ki se bo začel ob 17. uri. Gostja bo flavtistka Katja Ferencek iz Lendave, po koncertu bo pogostitev s projekcijo njihovih fotografij iz zadnjih desetih let.
Nato si bodo BeleTinke vzele odmor predvidoma do začetka prihodnjega leta, saj Šimonka Kavaševa pričakuje naraščaj. »Vztrajati deset let ni veliko, ampak niti ne malo. Ko začneš neko zgodbo, ne veš, kako se bo razvila, in jaz sem več kot zadovoljna s tem, v katero smer je šla. Še naprej bomo delale tako, da bomo rasle, dogovarjamo se za nova sodelovanja. Vedno imamo cilj, tudi če je majhen. Sploh v tem času ni enostavno 'skupaj držati' katero koli dejavnost, ampak če ti uspe, je trud poplačan,« je še rekla Tjaša Šimonka Kavaš.
beletinke 10-let koncert