vestnik

Bend Niet bo s koncertom na grajskem dvorišču proslavil 40 let obstoja

Vestnik.si, 27. 9. 2024
Miro Majcen
Skupina Niet.
Popularno

Kot predskupina se bo predstavil hardcore trio Wasserdicht iz Ormoža.

To soboto ob 21. uri se na soboškem grajskem dvorišču obeta prava koncertna poslastica. Nastopila bo legendarna slovenska punk skupina Niet iz Ljubljane, ki zaznamuje 40 let delovanja. Ustanovljena je bila leta 1983, njeni prvotni člani pa so bili Igor Dernovšek, Aleš Češnovar, Primož Habič in Tomaž Dimnik. Maja 1991 jo je pretresla tragična smrt pevca Primoža Habiča. Konec istega leta je še posnela zadnje skladbe in izdala ploščo, nato pa razpadla.

Leta 2008 je presenetila z vrnitvijo, kot pevec se ji je pridružil Borut Marolt. Istega leta je izdala album Niet – Izštekani, čez dve leti pa še novo ploščo Trinajst. Po tem jo je zapustil basist Aleš Češnovar, pridružil pa se ji je Janez Brezigar.


Leta 2012 je izdala album Rokovnjači, leta 2015 pa ploščo V bližini ljudi. Novembra 2016 je odigrala še koncert na Reki, nato pa januarja 2017 spet razpadla. Novembra 2018 je po dolgotrajni bolezni umrl eden od ustanoviteljev skupine Aleš Češnovar.
Drugi premor ni trajal dolgo. Zasedba se je vrnila decembra 2019 s koncertoma v Novi Gorici in Kranju. Od takrat je imela veliko nastopov, pa tudi številne krajše prekinitve zaradi epidemije covida, letos pa je na novo posnela pet skladb.
Velja za eno najvplivnejših skupin na slovenski punk sceni. Njena glasba je prežeta z uporniškim duhom in brezkompromisnimi besedili, med njenimi najbolj znanimi pesmimi pa so Depresija, Lep dan za smrt, Ruski vohun, Ritem človeštva, Tvoje oči, Bil je maj, Vijolice in Heroj. 

199-KID5-1
Biljana Pavlović
Pevec Borut Marolt.


Svojo 40-letnico je najprej proslavila 25. maja letos z velikim koncertom v ljubljanskih Križankah, za katerega so vstopnice pošle že več kot mesec dni pred dogodkom. Zatem je koncertirala še v Mariboru, Kranju in Šentjerneju, tokrat pa bo po letu 2009, ko je nastopila na Soboških dnevih, spet obiskala Mursko Soboto. V Pomurje se je vrnila še leta 2016, ko je bila glavna gostja na Radenski noči. 



Kot predskupina bo nastopil ormoški hardcore trio Wasserdicht, ki ga sestavljajo Marko Mehtsun (kitara, glas), Miha Mehtsun (bobni, glas) in Robi Kolmančič (bas). Bend je svojo pot začel leta 1990. Izdal je dve skupni plošči, leta 1996 s punk zasedbo Scuffy Dogs in leta 2002 s crust grind bendom Humanitär, ter še skupni singel s hrupno hardcore skupino Konstrukt (1996) in skupni mini cede s punk hardcore zasedbo FxPxOx (2003). Sodeloval je tudi na več glasbenih zbirkah (Preko zidova nacionalizma i rata, Unterhund Veselica, Europe in Decline, Rudi Rat Vol. 6, No Fate IV, No Border Jam 4/5, Zrcalo dehumanizacije) in koncertiral po Sloveniji, Hrvaški, Avstriji, Nemčiji in Italiji. Njegov poslovilni nastop je bil februarja 2013 v ormoškem klubu Unterhund ob boku legendarnega angleškega punk benda GBH in pionirske crust grind skupine Extreme Noise Terror.  


Konec lanskega aprila je znova stopil na koncertne odre in septembra že zaigral na Brekafestu na Srednji Bistrici. Svojo vrnitev je zaznamoval z albumom Prihajamo v miru, ki je izšel spomladi letos pri založbah God Bless This Mess Records iz Murske Sobote in PDV Records iz Zagreba. Trio je znan po svoji energični glasbi in strastnem pristopu.

Vstopnice za koncert skupin Niet in Wasserdicht, ki ga pripravlja soboški klub Mikk, stanejo v predprodaji 18, na dan koncerta pa 25 evrov. Dogodek bo v sklopu projekta Alternativna godba, ki ga podpira ministrstvo za kulturo. 

niet koncert murska-sobota