vestnik

BIGor prikazal, kako se boriti za svojo glasbo

Vestnik.si, 25. 6. 2020
Tomo Köleš
Igor Bašin - BIGor.
Popularno

V soboškem klubu je gostoval znani slovenski glasbeni kritik in publicist Igor Bašin - BIGor s predavanjem Bori se za svojo glasbo.

"Bori se za svojo glasbo," je bil nasvet jugoslovanskega predsednika Tita slovenskemu skladatelju Bojanu Adamiču, naj se bori za svojo (džez) glasbo. Ta nasvet pa je bil pomemben in uporaben tudi za skupino Buldožer v drugi polovici sedemdesetih let prejšnjega stoletja, nato za punk, novi val in rock v opoziciji v začetku osemdesetih let ter za naslednje glasbene pojave in (pod)zvrsti. Bašin je predstavil posameznike in posameznice, ki skozi medije širijo in posredujejo "svojo" glasbo, ob tem pa je postavil vprašanje, ali so takšni posredniki in posrednice še danes relevantni in kje je njihovo mesto.
Igor Bašin – BIGor je sicer Novogoričan, delujoč v Ljubljani. Je glasbeni publicist in kritik, urednik Nove Muske in sodelavec Odzvena. Je avtor knjige Novi rock 1981 – 2000 ter (so)scenarist LP filmov Glasba je časovna umetnost o ploščah Dolgcajt (1980) skupine Pankrti, Pljuni istini u oči (1975) zasedbe Buldožer in Laibach (1985) istoimenske skupine. Bašin je bil tudi dolgo vrsto let sodelavec radijske oddaje Drugi val, ki je bila ob nedeljah na Valu 202 na sporedu kar 38 let, nakar so jo pred dvema letoma povsem presenetljivo in brez pravega razloga ukinili, na neprijetno presenečenje generacij, ki so odraščale ob njej.

igor, bašin, bigor, mikk-murska-sobota
Tomo Köleš
Igor Bašin - BIGor.

igor bašin bigor mikk-murska-sobota