vestnik

Bilijeva Kep'ca za gasilce

Maja Hajdinjak, 17. 8. 2023
Maja Hajdinjak
Bili Djabiri z ženo pred slaščičarno. Foto Maja Hajdinjak
Popularno

Hebilij Djabiri je tudi letos dnevni izkupiček prodaje sladoleda in prostovoljne prispevke namenil domači gasilski zvezi

Lastnik slaščičarne Elida v Križevcih pri Ljutomeru Hebilij Djabiri, bolj znan kot Bili, se je tudi letos odločil za dobrodelno potezo. Lani, ko so križevski gasilci pomagali gasiti požar na Krasu, je izpeljal dobrodelno akcijo, ki jo je poimenoval Kep'ca za gasilce. Dnevni izkupiček od prodaje sladoleda je v celoti namenil Gasilski zvezi Križevci. »Letos sem se odločil, da bom v akciji Kep'ca za gasilce denar namenil za mlade križevske gasilce. Ravno v soboto, ko je akcija potekala, so imeli prvi dan tabora v Borecih, pri takšnih stvareh pride prav vsak evro. Sprva smo akcijo želeli izvesti 5. avgusta, a je bilo za takrat napovedano slabo vreme, zato smo jo prestavili na to soboto,« pove Bili Djabiri, ki se je za letošnjo akcijo tako odločil že pred poplavami, ki so prizadele dobršen del Slovenije in kjer so pomembno vlogo odigrali prav gasilci. Štiridnevnega tabora Mladi gasilec, ki letos poteka že desetič, se je udeležilo 84 otrok med 7. in 15. letom. Na taboru so spoznavali gasilstvo, ogledali so si gasilski dom PGD Gornja Radgona, ob tem pa so si dneve popestrili še s kopanjem v Biotermah Mala Nedelja, predstavit se jim je prišla ekipa nujne medicinske pomoči iz Ljutomera in še kaj, prvi dan tabora pa so obiskali tudi križevsko slaščičarno, ki jih je podprla.

slaščičarna križevci elida, bili djabiri, kep\'ca za gasilce
Slaščičarna Križevci/FB
Mladi gasilci so v soboto obiskali slaščičarno v Križevcih, ki je podprla njihov tabor. Foto FB Slaščičarna Križevci

Že četrta generacija

Bili Djabiri je bil že lani nad odzivom ljudi v dobrodelni akciji izjemno presenečen, kot nam je povedal, pa je bil letošnji odziv še boljši. Poleg tega je že dva dni pred akcijo v slaščičarni nastavil škatlo, kamor so lahko obiskovalci darovali prostovoljne prispevke. »To je bilo namenjeno predvsem tistim, ki v soboto ne bi mogli priti ali pa so želeli ob nakupu sladoleda, kave ali druge pijače dodatno prispevati še kaj,« pove Bili Djabiri in doda, da je to njegov prispevek gasilcem, ki prvi priskočijo na pomoč ob težavah. Akcijo namerava poslej izvesti vsako leto, pri tem pa si želi, da denarja ne bi bilo treba zbirati zaradi nesreč, ampak za lepe stvari, tudi kakšen gasilski piknik.

Družina Djabiri se je v Slovenijo priselila iz Severne Makedonije, Bili je že četrta generacija. Njegov pradedek, dedek in oče so imeli slaščičarno v Piranu, zdaj jo vodijo njegovi bratranci. Sam je v Slovenijo prišel leta 2011, po šestih letih dela v Piranu pa se je odločil za svojo pot in prišel v Križevce. Kot pove, so ga domačini kmalu sprejeli za svojega in se tukaj počuti kot doma, večino strank pozna osebno. V slaščičarni so poleg Bilija zaposleni še njegova žena, oče in štirje študenti, z ženo pa imata še dva sinova. Mlajši tudi kaže interes, da bo nadaljeval družinsko tradicijo.

sladoled veržej