vestnik

Bine Volčič gre v Motovilce: »Prekmurščino razumemo, gučimo pa še nej«

Damjana Nemeš, 1. 4. 2022
Promo foto
Kuharski mojster Bine Volčič bo kuhal za goste, ki bodo spali v nastajajočem objektu na Goričkem. Poudarek bo dal "doteranemu" goričkemu zajtrku.
Popularno

Z družino bo živel v Motovilcih, kjer bodo predvidoma še v tem letu zagnali kulinarični turizem.

Kuharski mojster Bine Volčič ni nikoli skrival svojega navdušenja nad Prekmurjem, tukajšnjo naravo in ljudmi. Pred desetimi leti je zaradi službovanja v Moravskih Toplicah dve leti že živel v Murski Soboti, takrat je pokrajino ob Muri tudi bolje spoznal. »Tu je vse tako naravno, pristno, nepokvarjeno in neuničeno. Narava me je poleg ljudi najbolj prepričala,« je za Vestnik dejal Volčič, ki se bo z družino predvidoma do konca letošnjega poletja preselil v Motovilce na Goričkem.

Bine Volčič z ženo Katarino
Primož Pičulin
Bine Volčič se bo z ženo Katarino in otrokoma letos poleti preselil v Motovilce na Goričkem.

»Kraj je našel mene oziroma nas kot družino, glede na to, da se vsi selimo tja. Verjetno je bilo to neko naključje. Z ženo sva se vozila po Goričkem, si ogledovala naravo in kraje, takrat pa sva začela na glas razmišljati, da bi bilo lepo na stara leta živeti nekje v naravi, na Goričkem, ki nama je res izredno všeč. Ko sva se tako vozila, sva zagledala starejšo hiško in si rekla, da bi bilo čudovito imeti nekaj takega. No, 'nekaj takega' se je prodajalo in čez eno leto je tudi postalo najino,« je razložil kuharski mojster.

Hišo, ki sta jo Bine in njegova žena Katarina v Motovilcih kupila, so podrli, na tistem mestu pa že nastaja nov objekt, v katerem bo poleg domovanja Volčičevih zaživel tudi kulinarični turizem. V objektu bo namreč še sedem sob za goste. »Tu ne bosta obratovali restavracija ali gostilna. Gre za zaprt objekt, v katerem bom kuhal za goste, ki bodo pri nas spali. Poudarek bo na res »doteranem« goričkem zajtrku,« je razkril načrte Bine Volčič.

Bine Volčič
Revija Zvezde
Bine Volčič

Povezal se bo z lokalnimi kmeti


Nastanitveni objekt bo vrata gostom odprl predvidoma jeseni oziroma pozimi, po tem, ko se bodo kot družina v nov dom že preselili ter se, kot je dejal sogovornik, zlili z okoljem. Sprva bodo kulinarični turizem vodili sami, kasneje pa bodo poiskali tudi lokalno pomoč. »Dejstvo pa je, da bodo jedi, ki jih bomo pripravljali, iz lokalnih sestavin. Moja velika želja je, da bi se povezal z lokalnimi proizvajalci, dobavitelji in kmeti ter da bi skupaj z njimi ustvaril to zgodbo. Z nekaterimi smo že v navezi. Kar pa se stila kuhinje tiče, bom ostal tak, kot sem, kuhal bom tisto, kar me bo navdihnilo, ne bom se obremenjeval s tem, ali je kulinarika prekmurska ali ni.«

Prepričan je, da bo zgodba, ki so si jo z družino zamislili na Goričkem, tudi uspešna. »Možnosti, da ne bi bila, sploh ni. Tega v mojem življenju ni. «

Prav tako je prepričan, da se bosta tudi otroka hitro privadila na novo bivalno okolje. »Sin se zelo veseli Prekmurja, hči malce manj. Nekaj sprememb seveda bo, zamenjala bosta tudi osnovno šolo, ki jo bosta odslej obiskovala pri Gradu. Sicer pa sta še mlada in bosta tudi to prestala. Kot vedno pravim, gremo na lepše in boljše, ne na slabše.« Prilagoditev na novo okolje jim bo gotovo olajšalo dejstvo, da prekmurščino vsi štirje zelo dobro razumejo, »gučimo pa še nej«, nam je še dejal kuharski mojster Bine Volčič.

bine-volčič motovilci goričko