vestnik

Hotel, kjer zadiši zlata kava in te pozdravi gorila. To je Bled Rose hotel, ki ga vodi Prekmurka

Maja Hajdinjak, 11. 4. 2023
Arhiv Bled Rose hotela
Vse, kar pripravijo v Bled Rose hotelu, je privlačno za oko. In za fotografski objektiv.
Popularno

Natalija Kovač je direktorica enega najbolj zanimivih hotelov v Sloveniji, prvega t. i. instagramerskega hotela v Sloveniji in Evropi. Prekmurka po mami ob uspešni poslovni zgodbi najde dovolj časa zase in za svojo družino, ki jo rada razvaja tudi s tipičnimi prekmurskimi jedmi.

Bled je eden od turističnih biserov Slovenije, zaradi česar se hotelske in druge nastanitvene kapacitete v tem kraju množijo iz leta v leto. Med hoteli v neposredni bližini Blejskega jezera je tudi Bled Rose, ki deluje šele dobra tri leta, a je zaradi svoje edinstvene ponudbe v zadnjem času pridobil izjemno prepoznavnost. Direktorica tega atraktivnega, barvitega hotela, ki ga krasi sproščena atmosfera, ima tudi prekmurske korenine. Natalija Kovač, ki sicer živi v Ljubljani, je po mami Prekmurka, natančneje Goričanka, za seboj pa ima zanimivo poklicno pot. »Da se bom kdaj znašla v hotelirstvu, ni bilo nikoli v načrtu. Vse življenje so me zanimale finance, že v osnovni šoli sem vedela, da se bom šolala v tej smeri. Študirala sem na ekonomski fakulteti v Ljubljani in pridobila naziv magistrice znanosti, že ob študiju pa sem začela delati kot hostesa na različnih sejmih na Gospodarskem razstavišču. Potem pa sem nekoč v Delovi Sobotni prilogi videla oglas za poslovno sekretarko pri Aktivi Naložbe, ki je bila v tistem času izjemno uspešno podjetje. Šla sem na razgovor, kjer so mi rekli, da nimam ravno izkušenj za to delovno mesto, sem se jim pa zdela perspektivna. Direktor je poklical znanko, ki je imela borzno hišo, in že naslednji dan sem se tam zaposlila. To je bil moj prvi in zadnji poslani življenjepis. Od takrat sem službe dobivala na povabilo. To rada poudarim, da spodbudim mlade, da pogumno in samozavestno nastopijo na razgovorih, ker nikoli ne veš, kam te bo to pripeljalo.«

bled-rose-hotel, hotel, bled, natalija-kovač
Tija Ažman
Natalija Kovač se je v zgodbi Bled Rose hotela znašla po naključju, a so skupaj z ekipo našli recept za uspeh.

Z leti je postala upraviteljica finančnega premoženja, delala je z mednarodnimi financami na NLB, kjer je bila vodja medbančnega poslovanja za celotno regijo bank za Srbijo in Črno goro, a se v tem ni videla, pravi. »Nato so me povabili k sodelovanju in postavitvi povsem novega projekta v Sloveniji, t. i. privatnega bančništva, kjer sem upravljala največje portfelje najbolj premožnih Slovencev in tudi tujcev, potem pa so prišla povabila za službe v drugih vodah, ampak jih sprva nisem želela sprejeti. Nato pa sem v nekem trenutku spontano sprejela odločitev, da bi šla poskusit še kaj drugega. Zaposlila sem se v koncernu Zorn plus, kjer je bilo sprva mišljeno, da bom pokrivala finančne projekte. Lastnik vizionar Otmar Zorn ima več podjetij in leta 2019 se je ravno prenavljal hotel na Bledu kot ena izmed njegovih naložb, tako da sem po naključju pristala v tej zgodbi.«

bled-rose-hotel, hotel, bled, natalija-kovač
Arhiv Bled Rose hotela
Prvi v Sloveniji so imeli t. i. "bubble igluje", v katerih pripravijo zasebne večerje, čajanke ipd.

Med epidemijo niso počivali

Bled Rose hotel je zrasel na mestu nekdanjega hotela Jelovica. Šlo je za hotel s tremi zvezdicami, ki ga je novi lastnik želel povzdigniti v štirizvezdičnega s petzvezdično ponudbo. »Ko smo hotel prenovili in ga odprli, se je začela epidemija. A nismo bili doma, vsak dan smo se sestali v hotelu in postavili celoten koncept novih storitev in doživetij, celotno poslovno strategijo smo postavili na glavo. Ko so drugi odpuščali, smo mi zaposlovali najboljše. Želeli smo biti karseda pripravljeni za čas, ko se bodo omejitve sprostile. Bili smo prvi, ki smo dobili certifikat Kongresnega urada Slovenije Varno in zdravo na dogodke, da so se pri nas že med epidemijo lahko izvajali poslovni dogodki,« pripoveduje Natalija Kovač, ki pravi, da so v tem času ogromno vlagali v marketing in prodajo.

»Uspeh ni prišel čez noč. Na začetku je bil potreben čas, da se je osebje privadilo, zato veliko vlagamo v izobraževanja. Od večmesečnih izobraževanj za sommelierje različnih stopenj do degustacij, obiskov vinarjev … Prisegamo na izobraževanja v praksi. To pomeni, da celotno osebje peljemo v najboljše hotele, restavracije, klube v Sloveniji, načrtujemo pa tudi obiske teh v tujini. Pomembno je, da vidijo, doživijo v praksi, kaj pomeni turizem na najvišjem nivoju.«

Veliko pozornosti posvečajo teambuildingom, ki jih pogosto povežejo z rojstnodnevnimi darili za zaposlene. »Ko ima kdo od naših zaposlenih rojstni dan, ga radi presenetimo s kakšnim darilom, ki si ga je že dolgo želel, naj bo to polet z balonom, večerja v restavraciji z Michelinovo zvezdico, obisk najboljšega nočnega kluba v Beogradu ali kaj podobnega,« pojasni Natalija Kovač.

bled-rose-hotel, hotel, bled, natalija-kovač
Tija Ažman
Natalija Kovač

Po zlato kavo in tako z lastno podobo

Hotel se ponaša z nazivom prvega instagramerskega hotela v Sloveniji in Evropi. »Do tega je prišlo spontano. Epidemija je vse postavila na glavo, če je imel prejšnji hotel starejšo klientelo, so v epidemiji k nam začeli prihajati mladi, tudi 18-letniki. Začeli so objavljati utrinke iz hotela na instragramu. To je postal sedaj obvezen vsakodnevni ritual vseh generacij. V ponudbi imamo recimo zlato kavo, pa kavo, na katero narišemo vašo fotografijo obraza, logotip podjetja, nakar so ljudje želeli priti k nam že samo zaradi te kave.« Med hotelsko ponudbo pozornost pritegne tudi konectedensko doživetje Jungle Brunch. Restavracijo opremijo v stilu džungle, spustijo dimno zaveso, goste pride pozdravit gorila v družbi živega albino pitona, celotno dogajanje pa začini še znani didžej.

Ne samo vzdušju in prostoru, tudi izbiri sestavin v hotelski kuhinji posvečajo veliko pozornosti. Vrhunske kulinarične zgodbe v hotelu ustvarjata chef Gregor Rozman in sous-chef Martin Blejec, vodja slovenske kuharske reprezentance, ki je lani na svetovnem tekmovanju med 50 državami sveta osvojila srebrno priznanje. Skrbita za to, da so vhodne sestavine kakovostne in lokalne.

bled-rose-hotel, hotel, bled, natalija-kovač
Arhiv Bled Rose hotela
Jungle Brunch je posebno doživetje ob koncih tedna. Takrat se restavracija spremeni v džunglo, pozdravi vas gorila, vidite pa lahko tudi tega rumenega lepotca ali kakšnega od njegovih prijateljev.

Vse, kar ti poželi srce

V hotelu pripravljajo vse vrste dogodkov, od poslovnih, za katere imajo v tem letu praktično že razprodane termine, do zasebnih. Uspešnica so zaroke, te so v lanskem decembru organizirali skoraj vsakodnevno, prirejajo glamurozne poroke, baby showerje, (pasje) rojstne dneve, zabave v bazenu … »Ni meja, pripravimo, kar koli si kdo zaželi,« pravi direktorica. S tem namenom imajo tako v hotelu kot njegovi okolici postavljene zanimive kotičke, ki kar kličejo po fotografiranju in deljenju teh fotografij na družbenih omrežjih.

Dogodke pripravljajo tudi ob različnih praznikih, vse od božiča, novega leta do valentinovega, dneva žena idr. »Prizadevamo si, da so naši dogodki ekskluzivni, torej takšni, kot jih drugod ne moreš dobiti. Veliko sodelujemo z vplivneži, kar nam je pomagalo, da se hotel danes praktično reklamira sam,« pravi Natalija Kovač, ki omeni še en zanimiv projekt, ki so ga v času epidemije izvedli prav s prepoznavnimi obrazi slovenske scene. »V okviru Bled Rose Charity znamke vsako leto pripravimo vsaj en dobrodelni dogodek. Ker obožujem živali, smo se v epidemiji odločili, da v sodelovanju z ljubljanskim zavetiščem za živali z vplivneži naredimo koledar. Ob tem se je vsak od njih moral zavezati, da bo izbranega kužka ali mačko oddal v enem letu. Tako je bilo posvojenih rekordno število mačk in psov, smo si pa zadali težko nalogo, ker smo izbrali samo starejše živali.«

bled-rose-hotel, hotel, bled, natalija-kovač
Arhiv Bled Rose hotela
Omejitev pri organizaciji dogodkov ni.

Peče retaše in vrtanik

Natalija Kovač ob številnih projektih, ki jih snujejo v hotelu, in drugih turističnih zgodbah, ki ob tem še nastajajo, najde dovolj časa tudi za družinske obveznosti. »Vedno sem polna energije in nikoli ne mirujem. Po službi sem aktivna, obiskujem telovadbo, ure klavirja, otroka spremljam na obveznosti in kuham. Znam pripraviti tudi kaj prekmurskega, npr. 'retaše', velikokrat spečem vrtanik, če mi čas dopušča, rada obiskujem tudi ljubljansko tržnico. Zelo pomembno se mi zdi podpirati domače pridelovalce hrane. Velikokrat prosim tudi mamo, da speče kaj tipično prekmurskega,« pripoveduje Natalija Kovač, ki ima na Prekmurje lepe spomine, saj je na Goričkem preživela velik del otroštva. Dedek in babica sta imela domačijo, babica je vsak dan pekla ržen kruh z drožmi, z dedkom pa je hodila v Mursko Soboto v Blagovnico, na tržnico, v Diano na slaščice, se spominja Ljubljančanka. In ponosno pove, da ji tudi »gučanje« ni tuje.

bled-rose-hotel natalija-kovač