vestnik

Bratončanka na blogu ljudi spodbuja, da spečejo nekaj drugačnega

Ines Baler, 1. 8. 2023
Osebni arhiv
Jagodna kremna rezina.
Popularno

Bratončanka recepte nadgrajuje in jim dodaja svojo noto. Jeseni pričakuje izid prve kuharske knjige, ki bo zajemala tudi pekovski dnevnik

Jasna Verčko iz Bratonec je ljubiteljica peke in avtorica bloga Bake something different (Speci nekaj drugačnega). Ljubezen do peke sladkih pregreh se je v njej prebudila v otroštvu in kot najstnica je že samostojno ustvarjala torte. »Najprej sem pekla po preizkušenih receptih in zelo rada sem krasila torte, nato pa sem se počasi usmerjala v to, da bi razvila svoje recepte. Ko so prijateljice slaščice poskušale, so bile vedno znova navdušene in ena mi je predlagala, naj začnem pisati vlog,« pripoveduje. To je pred tremi leti tako postalo njen hobi.

Na blogu objavlja recepte za torte, pite, pecivo, mafine, praznične kekse in zahtevnejše pogače. Sama tudi posname fotografije k receptom in to ji je v zadnjem obdobju v vse večje veselje. »Rada ustvarjam različne kompozicije, da so sladice videti posebne. Fotografiranje hrane je neke vrste umetnost, ki mi je zelo všeč.« Uporablja svetel in temen stil fotografije, okrasje, ki ga dodaja sladicam, pa je moč najti povsod, pristavi. 

jasna-verčko, speci-nekaj-drugačnega
Osebni arhiv
Ena najbolj priljubljenih sladic, ki ji je Jasna Verčko dala svoj pečat, je jagodna kremna rezina.



Dela po svojem okusu 

Doma so pogosto pekli, tudi mama in babica radi pečeta. Ko je začela, je najprej uporabljala mamine recepte, ki jih je čez čas znala na pamet, navdih pa je pogosto našla še v kuharskih knjigah. »Za rojstne dneve so mi vsi podarjali knjige, ker so vedeli, da s tem ne bodo zgrešili. Vendar jih zdaj več ne uporabljam, ker pri peki delam po svojem okusu.« Bo pa kmalu, predvidoma novembra, v samozaložbi izšla njena prva kuharska knjiga. Imenovala se bo Speci nekaj drugačnega in bo po besedah Verčkove kombinacija kuharske knjige in pekovskega dnevnika. Na okoli 170 straneh bodo recepti razdeljeni po kategorijah, na torte, pecivo in rezine, pite, kolače in praznične recepte.



»Vsak recept sem opremila z besedilom, v katerem bodo lahko bralci prebrali, kako sem ga zasnovala, za kakšno priložnost sem ga spekla, na koncu pa so tudi strani za soustvarjanje knjige. Lahko bodo razmišljali, kaj se še želijo naučiti, katere so njihove najljubše sladice, zapisovali ideje, risali skice …« pove Jasna Verčko, ki je sicer magistrica psihologije. 

jasna-verčko, speci-nekaj-drugačnega
Osebni arhiv
V kuhinji rada preživlja čas, ker ji je to v veselje in zadovoljstvo in ne mine teden, da na mizi ne bi bilo peciva, prav tako noben piknik, saj tudi družinske člane, prijatelje in sorodnike rada razvaja s sladkimi jedmi.



Teži k enostavnosti

Ena najbolj priljubljenih sladic na blogu je jagodna kremna rezina, fotografija te bo tudi krasila naslovnico knjige. »Navdih so mi pogosto klasične sladice, vendar potem razmišljam, kako jih narediti drugače. Pri jagodni kremni rezini sem na listnato testo položila sveže jagode, nato vaniljevo kremo, na vrh pa namesto nove plasti testa jagodno marmelado,« je opisala. Tej sladici po priljubljenosti sledi borovničeva pita, v decembrskem času pa so hit sacher smrečice. Gre za kekse iz kakavovega testa in marelične marmelade, oblite s čokoladno glazuro. Recept je tudi že posodobila in uporabila jagodno marmelado in belo čokolado. Pri peki na splošno teži k temu, da uporablja sestavine, ki jih je mogoče najti v običajnih trgovinah, in da so recepti enostavni. »Ni treba biti slaščičar ali chef, da ustvariš nekaj dobrega. Rada imam naravne, sezonske sestavine in tudi ne uporabljam ekstraktov.« Kot avtorica je vesela, ko vidi, da ljudje pečejo po njenih receptih, ko vidi njihove fotografije na družbenih omrežjih in ve, da so recepti dobro sprejeti.

jasna-verčko, speci-nekaj-drugačnega
Osebni arhiv
Za fotografiranje včasih porabi več časa kot za peko, ker želi, da je na fotografiji vse popolno.

V kuhinji rada preživlja čas, ker ji je to v veselje in zadovoljstvo in ne mine teden, da na mizi ne bi bilo peciva, prav tako noben piknik, saj tudi družinske člane, prijatelje in sorodnike rada razvaja s sladkimi jedmi. »Ne vidim se v tem, da bi imela svojo slaščičarno in bi se s tem ukvarjala profesionalno, želim pa v prihodnje še naprej ustvarjati recepte, pisati kuharske knjige ter fotografirati sladice in drugo hrano,« pravi Jasna Verčko, ki z možem in hčerko živi v Mariboru. 

O pripetljajih

Vsak, ki se rad mudi v kuhinji, sploh na začetku doživi kak trenutek, ko ni šlo vse po načrtih. Tudi sobesednici se je to že pripetilo. »Bila sem proti koncu nosečnosti, ko sem pekla jogurtov kolač z višnjami. Recept je čisto preprost in ne more iti nič narobe, jaz pa sem pozabila namazati pekač. Kolač sem pozneje skušala zvrniti iz pekača, pol je šlo, pol ne, je pa bil kljub temu dober in se je pojedel. To je bila dobra šola in zdaj vedno pazim na ta del. Tudi v knjigi sem pripetljaj opisala, ker je eno poglavje namenjeno temu, na kaj je treba biti pozoren pri peki.« Doda še, da bo tudi poleti pridno ustvarjala vsebine za blog in bralcem ponudila sezonske recepte. 

jasna-verčko, speci-nekaj-drugačnega
Osebni arhiv
Na blogu objavlja recepte za torte, pite, pecivo, mafine, praznične kekse in zahtevnejše pogače.

jasna-verčko bake-something-different kulinarični-vlog knjiga