vestnik

Tudi letos bodo v Radencih na svoj račun prišli glasbeni sladokusci

Tomo Köleš, 15. 6. 2024
Dani Mauko
Radenska noč 2023.
Popularno

Vstopnine tudi tokrat ne bo, tako kot je ni bilo na Dobrodelnem rock koncertu.

Mladinsko društvo Vrelec Radenci smo v našem časniku že večkrat pohvalili, njegovi člani in članice pa nas vsako leto prijetno presenetijo. Gre za neprofitno organizacijo, ki združuje mladino na območju radenske občine in jo spodbuja k delovanju na različnih področjih. Društvo deluje že od leta 2009, sodeluje z lokalnimi akterji in je dejavno na področju športa, kulture, glasbe, narave, dobrodelnosti in organizacije različnih dogodkov (pikniki, koncerti, igre in drugo).

747784_147-dand
Marko Alpner
Skupina Dan D bo glavna gostja Radenske noči 2024. FOTO MARKO ALPNER

Osrednji prireditvi društva sta Rekreakcija in Radenska noč, ki ju pripravljajo v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport Radenci. Na začetku julija en teden poskrbijo za različne športne delavnice za osnovnošolske otroke (nogomet, košarka 3 x 3, odbojka na mivki, dodgeball, ples), popoldnevi pa so namenjeni malenkost »starejši« mladini in so prepleteni s športnimi turnirji, kinom pod zvezdami, stand up nastopi in predvsem velikim koncertnim dogajanjem.

Medtem ko se precej drugih organizatorjev še vedno dogovarja z nastopajočimi za poletne prireditve, je pri društvu Vrelec tako kot vedno že od konca februarja vse določeno in zacementirano. Glasbeni sladokusci si lahko spet manejo roke in zastrižejo z ušesi, saj bosta na letošnji Radenski noči na prvem večeru, ki je namenjen malce ostrejšim zvokom, v petek, 5. julija, nastopili skupini Zmelkoow in Elvis Jackson, na drugem večeru, ki je namenjen bolj množičnemu občinstvu, pa v soboto, 6. julija, zasedba Dan D in Samo Budna s svojim bendom. 

cc32c1288201e5b76742546022812fec
Tomo Köleš
Zasedba Elvis Jackson je na Radenski noči nastopila že leta 2017 in je v naših krajih vedno sprejeta z velikim navdušenjem. FOTO TOMO KÖLEŠ



Skupine Dan D iz Novega mesta verjetno ni treba posebej predstavljati, saj je že dolgo eno od največjih in najbolj prepoznavnih imen na slovenski rock sceni. Primorska rock in pop zasedba Zmelkoow pa vedno znova navdušuje in nasmeje s svojimi duhovitimi, satiričnimi, nenavadnimi in včasih tudi morbidnimi besedili. Tako je ravno pred tednom dni izdala nov singel in videospot Še dobro, ki ga je pospremila z opisom: »Poanta gibanja Še dobro je v iskanju dobrega v še tako brezupni situaciji – recimo, če se zaletiš in od avta ni ostalo nič, si rečeš 'še dobro, da prej nisem natočil več goriva'. Če ti hekerji z računa poberejo 2.372.331 evrov, je dobro to, da ne boš trošil denarja za neumnosti in s tem poganjal inflacije v nebo. Skratka dobrote je, čeprav se dobro skriva, po svetu veliko, samo videti jo je treba pod plastmi saj, smeti, zlobe in neumnosti.« Lani je bend nastopal na tako imenovani preventivni poslovilni turneji in se tako ponorčeval iz nekaterih svetovno znanih izvajalcev, ki se večkrat odpravljajo na domnevno poslovilne svetovne turneje, da bi si pred koncem kariere nabrali še več denarja. V Pomurju je bila skupina Zmelkoow nazadnje konec lanskega avgusta, ko je zaigrala na Frejcejt festu v Ljutomeru, oboževalci, ki jim je pretežko čakati do letošnjega poletja, pa lahko obiščejo njen koncert že v soboto, 16. marca, v mariborski dvorani Štuk. 

murska-sobota, koncert, samo-budna
Jure Zauneker
Samo Budna. FOTO JURE ZAUNEKER



Tudi ajdovska ska, punk, reggae, rock, hardcore in metal zasedba Elvis Jackson je že večkrat nastopila v pomurskih krajih, veliko tukajšnjih ljubiteljev se še spomni njenega vročega koncerta na Radenski noči leta 2017. Elvis Jackson je ena najuspešnejših slovenskih skupin in eden najboljših izvoznih artiklov, saj si je nabrala množice oboževalcev na številnih nastopih po tujini. Deluje že od leta 1997, letos naj bi izdala novo ploščo, kar bo prišlo ravno prav pred njenim koncertom v Radencih.    

Samo Budna, pevec in instrumentalist iz Ljutomera, je na slovenski glasbeni sceni dejaven skoraj enako dolgo kot bend Elvis Jackson. Je dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina, soustanovitelj pomurske etno skupine Marko banda, nekdanji vodja zasedbe Posodi mi jürja in zadnja leta vodja skupine Samo Budna & Band. Na svoji samostojni glasbeni poti je okrog sebe zbral odlične glasbenike, s katerimi koncertira po celotni Sloveniji in v tujini. Na njegovih koncertih lahko tako uživamo ob uspešnicah, kot so Sanje so večne, Rdeče oči, Hvala ti mala in Ti od zgoraj kot tudi ob novejši glasbi s samostojne poti, ki jo zaznamujejo predvsem skladbe Sonce nad oblaki, Dnevu se slabo piše, Sončna hiša, Zate nocoj in Včasih ne veš. Vse so postale stalnica radijskih postaj in bile izbrane tudi za popevke tedna.

065-ZMELK01
Andraž Gombač
Bend Zmelkoow se bo po slabem letu vrnil v Pomurje. FOTO ANDRAŽ GOMBAČ

Na Radenski noči vstopnine tako kot vsako leto tudi letos ne bo, tako kot je ni bilo na nedavnem tradicionalnem dogodku Mladinskega društva Vrelec, Dobrodelnem rock koncertu oz. krajše imenovanem DRK. Nastopili so pomurski izvajalci Pero, Showdare, Čarne marjetice in The Margins, ki so se vsi odpovedali honorarjem, zbrane prostovoljne prispevke, gre za tisoč evrov, pa so v društvu namenili eni od socialno ogroženih družin iz Občine Radenci. 


dan-d zmelkoow radenska-noč