vestnik

Danes premiera filma Beli bojevnik v črni obleki, ki govori o Ivanu Krambergerju

Tomo Köleš, 16. 12. 2021
arhiv Vestnika
Ivan Kramberger (1936–1992).
Popularno

Sin raziskuje vlogo dobrega človeka iz Negove v osamosvojitvenih procesih v Sloveniji.

V Cankarjevem domu v Ljubljani bodo drevi premierno prikazali celovečerni dokumentarni film Beli bojevnik v črni obleki, ki ima podnaslov Film o vlogi in vplivu Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Negove, na osamosvojitev Slovenije. Projekciji bosta kar dve, prva ob 17.30 in druga ob 20. uri. Režiserka 88 minut dolgega dokumentarnega filma je Maja Weiss, ki je napisala scenarij skupaj z Ivanom Krambergerjem mlajšim.

d7483283d1b6895e206d62d3d21fe3b9
Nataša Juhnov
Režiserka 88 minut dolgega dokumentarnega filma je Maja Weiss, ki je napisala scenarij skupaj z Ivanom Krambergerjem mlajšim.

Film, dvojni portret Ivana Krambergerja, sina in očeta, v žanru raziskovalnega dosjeja s suspenzom, ugotavlja, kakšen vpliv je imel Ivan Kramberger (oče) na osamosvojitvene procese v Sloveniji. To raziskuje Ivan Kramberger (sin) pred kamero za magistrsko nalogo s pomočjo intervjujev in z ogledovanjem bogatega arhivskega gradiva. Intervjuva člane prve slovenske vlade iz obdobja 1990–1992, zgodovinarje, novinarje, očetove sodelavce in sopotnike ter družino. Za očeta se je življenjska pot končala 7. junija 1992 kot politični umor v samostojni Sloveniji. Sin je bil takrat star šest let. Dokumentarni film je zgodba sina v iskanju resnice o očetu, ki traja trideset let.

Ivan Kramberger
arhiv Vestnika
Film, dvojni portret Ivana Krambergerja, sina in očeta, v žanru raziskovalnega dosjeja s suspenzom, ugotavlja, kakšen vpliv je imel Ivan Kramberger (oče) na osamosvojitvene procese v Sloveniji.

V filmu poleg Ivana Krambergerja mlajšega nastopa vrsta znanih slovenskih osebnosti: Marjan Bauer, Igor E. Bergant, Samo Bevk, Ivan Bukovnik, Zlatan Čordić - Zlatko, Marko Demšar, Andrej Fišinger, Petra Greiner, Jožef Horvat, Ferenc Horvath, Janez Janša, Zmago Jelinčič Plemeniti, Alenka Jeraj, Franc Kangler, Ninna Kozorog, Boris Krabonja, Bogdan Kramberger, Tomo Križnar, Milan Kučan, Bojan Labovič, Elena Pečarič, Lojze Peterle, Ernest Petrič, Branislav Rajić, Dimitrij Rupel, Marjan Šarec, Branko Simonovič, Marcel Štefančič jr., Violeta Tomič, Maja Weiss, Ali Žerdin, Mojca Žnidarič in Joco Žnidaršič ter sorodniki in znanci Ivana Krambergerja, med njimi tudi naš novinarski kolega in dopisnik Ludvik Kramberger, Ivanov brat. 


Film je nastal v produkciji podjetja Bela film in koprodukciji RTV Slovenija s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Za glasbo je poskrbel skladatelj August Adrian Braatz. 

ivan kramberger, grob
Nataša Juhnov
Življenjska pot Ivana Krambergerja se je končala 7. junija 1992 kot politični umor v samostojni Sloveniji.

ivan-kramberger beli-bojevnik-v-črni-obleki