vestnik

(FOTO) Dvojni program triov brez vokala v Ljutomeru

Vestnik.si, 6. 6. 2023
Tomo Köleš
Koncert skupine Monstrumental v MKC Ljutomer.
Popularno

V Mladinskem kulturnem centru Ljutomer je bil koncert skupin Auto in Monstrumental v sklopu projekta Mladi na(j)prej, ki ga sofinancirata RS in EU iz sklada za regionalni razvoj.

Auto je sveži trio iz Ljubljane, ki »riše kroge na razpotju med kraut rockom, space surfom in garage noisom«. Kar se prevede v izvirno, brezkompromisno in hipnotično godbo, ki ji ni para na slovenski glasbeni sceni. Kdorkoli je ujel kakšnega od njihovih koncertov v zadnjem letu, ve, da z bendom ni heca in da bo prilezel še zelo daleč. Največjo pridobitev slovenske alternative zadnjih let je kar precej srečnežev ujelo v ljutomerskem klubu, kar je bil eden izmed prvih koncertov benda zunaj prestolnice. Doslej je namreč nastopil le še na festivalu Made in Pecs na Madžarskem.  

koncert, mkc-ljutomer, auto, monstrumental
Tomo Köleš
Koncert skupine Auto v MKC Ljutomer.

Pred njim je nastopila zasedba Monstrumental, prav tako iz Ljubljane, katere glasba se giblje znotraj žanrov psihedeličnega rocka, noisa in post rocka. Pot iskanja glasbenega izraza skupine se je začela leta 2013 in je tekla od psihedeličnega surfa in post rocka preko grungea pa vse do post metala. Na koncu so fantje spet pristali pri svojih instrumentalnih koreninah. Letos zaznamujejo svojo deseto obletnico delovanja in se pripravljajo na snemanje tretjega albuma. Z Mitjem Puhom na basu so predhodno posneli dva: Radioaktivna polja sanjajo leta 2018 in A mi smo vztrajno razpadali v dolg zveneči ton dve leti pozneje. Skupni imenovalec njihove glasbe je vsekakor melanholija z občasnimi agresivnimi izbruhi, ki je postala tudi njihov pečat. Seveda poslušalcem dopušča svojo interpretacijo.
Bend sestavljajo Lev Honsić na električni kitari, David Kobe na bobnih, leta 2021 pa je mesto basista zasedel Dejan Gavrilovski. Skoraj sočasno se je pridružila tudi avdiovizualna umetnica Urša Čuk, ki s svojimi animacijami in grafikami dodaja novo dimenzijo.

koncert, mkc-ljutomer, auto, monstrumental
Tomo Köleš
Koncert skupine Auto v MKC Ljutomer.

Tudi skupina Auto na svojem nastopu uporablja animacije in tako kot Monstrumental nima vokalista. V sklopu omenjenega projekta Mladi na(j)prej so vsi koncerti v MKC Ljutomer, ki so se pričeli v začetku maja, brezplačni, nadaljujejo pa se tudi junija in obiskovalcev je vedno več. Maja sta tu koncertirali še zasedbi EET iz Maribora in Ezy Rider iz Pomurja, ki je vskočila namesto odpovedanega nastopa mariborskega benda Rehab, po radenski skupini Einschlog pa bo 10. junija nastopila ljubljanska stoner rock metal zasedba Jegulja.   

koncert, mkc-ljutomer, auto, monstrumental
Tomo Köleš
Koncert skupine Auto v MKC Ljutomer.

koncert mkc-ljutomer monstrumental auto