vestnik

(FOTO) Etno beat skupine Aurevoir. v Lendavi

Vestnik.si, 23. 8. 2020
Tomo Köleš
Koncert skupine Aurevoir. v centru Banffy v Lendavi.
Popularno

V centru Banffy v Lendavi se je v okviru cikla Banffy Nights odvil izjemno zanimiv koncert madžarske zasedbe Aurevoir. (pika ob koncu imena je dodana namerno), ki šteje kar osem članov.

Skupina prihaja iz turistično privlačnega kraja Zsambek iz županije Pešta. Zasedba obstaja že precej let, od leta 2015 naprej pa si je hitro pridobila veliko naklonjenost občinstva in kritikov. V ospredju benda sta Marton Agócs in Mihaly Fejer, ki ju izjemno samozavestno podpirajo še ostali člani: Agoston Fejer, Gabor Gelencser, Kristof Orosz, Viktor Szücs, Adam Ujhazi in Daniel Cseke. Skupina uporablja veliko število instrumentov: akustično kitaro, električno kitaro, bas kitaro, mandolino, harmoniko, saksofon, električno violino, buzuki, dude, klaviature in druge. Po zvrsti, ki jo igrajo, namreč etno beat, so poimenovali tudi svoj prvi EP Ethno-Beat. Ta je bil takoj imenovan za tretji najboljši izdelek leta 2017 na Madžarskem, njihova prva plošča pa se je leta 2018 uvrstila na peto mesto najboljših albumov v državi. 

koncert, lendava, banffy-nights, aurevoir
Tomo Köleš
Koncert skupine Aurevoir. v centru Banffy v Lendavi.

Že od svojega začetka so začeli nizati nagrade v svoji domovini, nastopali so že tudi v Šanghaju na Kitajskem v madžarskem paviljonu, Berlinu, Pragi in v Transilvaniji. V njihovi glasbi, v kateri se slišijo tudi elementi skaja in rocka, se mešajo vplivi madžarske, francoske, španske, argentinske in druge latinsko ameriške ter balkanske in mediteranske glasbe, večina skladb, ki so vse v madžarskem jeziku, pa je izvedena v večglasni in zelo hitri energični maniri, v stilu nekdanje skupine Mano Negra, ki jo je vodil Manu Chao. In takšen je bil tudi koncert v Lendavi, prepreden z duhovitimi domislicami vodilnih članov. Tudi publika na sproščenem večeru v centru Banffy je bila navdušena in je tako zahtevala še en dodatek, ki ga je tudi dobila.        

koncert lendava banffy-nights aurevoir.