vestnik

(EVROVIZIJA) LPS ostal brez finala. Kdo pa so prvi finalisti?

Vestnik, STA, 11. 5. 2022
Profimedia
LPS
Popularno

V italijanskem Torinu je sinoči potekal prvi polfinalni večer za 66. tekmovanje za pesem Evrovizije. Slovenskim predstavnikom, skupini LPS s pesmijo Disko se ni uspelo uvrstiti v sobotni finalni večer.

Skupina LPS je z veliko mladostniške energije in disko ritmi nastopila kot peta po vrsti. Glasbeno skupino celjskih gimnazijcev, ki je nastala leta 2018, sestavljajo vokalist Filip Vidušin, bobnar Gašper Hlupič, Mark Semeja na električni in Zala Velenšek na bas kitari ter klaviaturist Žiga Žvižej. 

lps
EBU/SARAH LOUISE BENNETT
LPS

Voditelji evrovizijskega večera so bili italijanski televizijski voditelj Alessandro Cattelan, pevka Laura Pausini in v Libanonu rojeni britanski pevec Mika. Trojica bo vodila tudi preostala dva evrovizijskega večera, četrtkov drugi polfinale in sobotni finale, ko bo znan zmagovalec letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije. Glasove so po stacionarnih in mobilnih telefonih ter prek posebne evrovizijske aplikacije lahko prispevali tudi slovenski poslušalci in gledalci, ki v skladu s pravili niso mogli glasovati za LPS. Predhodno je svoje glasove že podala slovenska strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednica Alenka Godec, Lucija Harum, Gaber Radojevič, Arne Međedović in Tilen Artač.

evrovizija
Profimedia
Evrovizija je letos v Torinu.

Prvi polfinalni večer je med glasovanjem glasbeno dopolnil tudi Ples lepote italijanskega DJ Bennyja Benassija, italijanskega glasbenega ustvarjalca Dardusta in angleške skupine Sophie and the Giants. Geslo letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije je sicer Zvok lepote.

V prvem polfinalu je nastopilo 17 držav, v sobotni finale pa so se uvrstile Švica, Armenija, Islandija, Litva, Portugalska, Norveška, Grčija, Ukrajina, Moldavija in Nizozemska. 

evropa glasba tekmovanje evrovizija polfinale