vestnik

(FILMOGLED) O Pravem detektivu, ki se znajde v deželi teme

Tomo Köleš, 17. 2. 2024
Arhiv serije
Prizor iz serije Pravi detektiv: Dežela teme.
Popularno

Po kar petletnem premoru se je na naše male zaslone končno vrnila serija Pravi detektiv (True Detective). Gre za četrto sezono, čeprav zgodbe med sezonami niso povezane, različni pa so tudi kraji, v katerih se odvijajo.

Svoj sloves si je serija ustvarila s prvo sezono, ki so jo začeli predvajati januarja 2014 in v kateri sta v glavni vlogi nastopila Matthew McConaughey in Woody Harrelson. Dobila je sijajne ocene gledalcev in kritikov ter kultni status in še danes velja za eno najboljših televizijskih serij vseh časov. 



Druga in tretja sezona temu nista znali slediti, zato je bil tudi razumljiv tako dolg premor, preden so se ustvarjalci odločili za novo sezono. Medtem ko se je zgodba prve sezone dogajala v Louisiani, se je zgodba druge v Kaliforniji, v glavni vlogi pa so bili kar štirje igralci (trije moški in ena ženska), kar se je izkazalo za neposrečen poskus, kot tudi začetek njenega predvajanja, namreč junij (2015), medtem ko so vse preostale sezone tradicionalno predvajali januarja. Dogajanje tretje sezone (2019) je bilo postavljeno v planine Ozarks sredi ZDA, v glavni vlogi pa je bil prvič rasno mešani moški par (Stephen Dorff in Mahershala Ali). Vendar se je ob koncu te sezone izkazalo, da zločin, ki sta ga raziskovala skozi osem delov, v bistvu sploh ni bil zločin, tako da je zaradi tega serija pri gledalcih in kritikih izzvenela precej neresno in mlačno. 

Zgodba četrte sezone se dogaja v kraju Ennis na Aljaski, 150 milj nad arktičnim krogom, in se začenja le nekaj dni po tem, ko deželo zajame večmesečna stalna tema. Čeprav je Ennis izmišljeno mesto, so to sezono zares snemali na Aljaski in na Islandiji, včasih tudi pri –23 stopinjah Celzija. Tudi tu so se ustvarjalci morali podrediti sodobnim družbenim trendom in so tokrat v glavno vlogo postavili ženski par, belsko detektivko, ki jo igra veteranka Jodie Foster, in policijsko pripadnico domačega plemena, ki jo igra Kali Reis, nekdanja svetovna prvakinja v ženskem boksu, zato ima v nekaj scenah možnost pokazati svoje mišičasto telo. Kljub temu da se ne prenašata najbolje, sta prisiljeni skupaj raziskovati primer izginotja članov bližnje raziskovalne postaje, ki bi morda lahko bil povezan s primerom kruto umorjenega dekleta izpred nekaj let. 


Serijo je režirala Issa Lopez, pri ustvarjanju pa so sodelovali skoraj vsi, ki so bili zraven že pri snemanju prvih treh sezon. Nastala je pri produkcijski hiši HBO, v njej je kar nekaj izmaličenih teles, vulgarnega govorjenja in gole kože, zato naj ne bi bila primerna za mlajše od 18 let. Vsaj na začetku, ki je še dokaj obetaven, pa se zdi, da gre bolj za srhljivko z nadnaravnimi elementi kot pa za kriminalko, in ta vtis se še bolj stopnjuje v drugem in tretjem delu, kar ni ravno nujno dobro za izdelek takšnega kova. V primerjavi s prejšnjimi sezonami bo ta imela samo šest delov. 

filmogled pravi-detektiv dežela-teme