vestnik

(Filmogled) Zapor

Andrej Bedek, 20. 3. 2024
IMBD
Foto IMBD
Popularno

Serija Zapor je obenem tudi serija, ki je zgolj v treh(!) delih povedala vse tisto, kar znajo povedati dobre serije.

V seriji Zapor štiri dvojne vodke učitelju Marku Cobdnu (Sean Bean) usodno zaznamujejo življenje. Mrtvo pijan do smrti povozi kolesarja in po dosojeni kazni štiri leta zapora pristane v kaznilnici Craigmore. V kaznilnici, kjer je tako, kot je doslej Cobden kot učitelj angleščine prebiral zgolj v časopisih. Craigmore je svoj prostor za rešetkami, kjer nikoli ne veš, kdaj boš v obraz dobil vrelo vodo, v katero okrutneži dodajajo sladkor, da tako povzročijo še hujše opekline, ali jih dobiš v obraz s kroglami za biljard, zloženimi v nogavici. Kjer je ustrahovanje z vžigalnikom, ko ti po stopalih polivajo terpentin, del vsakdanjika. Štiri leta zapora res niso dosmrtni zapor, kar je kazen, na katero je obsojenih kar nekaj njegovih sojetnikov, ampak za Cobdna, ki se ločuje in mu tudi umre oče, so štiri leta seveda prava večnost.

Paznik, zadolžen za prišleka v zapor, Eric McNally (Stephen Graham), pa ima v službi težavo. Zaporniki so zavohali njegovo šibkost, zato je, da zaščiti sina, primoran prestopiti na napačno stran zakona. To le še bolj dokazuje, kako usodni so lahko za življenje v zaporu odnosi med kaznjenci in njihovimi čuvaji. Oziroma odnosi med ljudmi v življenju na splošno. Tudi zunaj rešetk.

Britanska igralca Sean Bean in Stephen Graham sta glavni vlogi odigrala preprosto sijajno. Bean – v Zaporu se pozna, da je že nekoliko v letih, če si ga v spomin prikličemo kot negativca v filmih Patriotske igre (1992) in bondijadi Zlato oko (1995) – je še najbolj prepoznaven na velikem platnu po likih Neda Starka v priljubljeni televizijski seriji Igra prestolov in liku Boromirja v filmski trilogiji Gospodar prstanov. Graham je medtem svojo kariero začel, ko je zaigral lik Tommyja v filmu Guya Ritchija Pljuni in jo stisni (2000). Njegova igralska pot vključuje nekatere odmevne stranske nastope, med drugim v odličnih delih, kot sta Tolpe New Yorka (2002) in Kotlar, krojač, vojak, vohun (2011). Eno glavnih vlog pa ima v britanskem filmu To je Anglija (2006).

Serija Zapor v produkciji BBC-ja je tako serija, ki brez olepšav prikaže zaporniško življenje. Življenje, kjer se znotraj krute realnosti vsakodnevne rutine vseeno išče človečnost in upanje. Serija Zapor je obenem tudi serija, ki je zgolj v treh(!) delih povedala vse tisto, kar znajo povedati dobre serije.

zapor filmogled