Podvig jim je uspel, saj so po koncu kuhanja stehtali 1801 kilogram bograča. Tehtnica je sicer pokazala 2248 kilogramov, a so od tega morali odšteti težo kotla.
Pri kuhanju so upoštevali vsa navodila o postopkih, ki so potrebni za potrditev rekorda, tako, da pričakujejo, da bodo čez dva meseca dobili iz Londona certifikat o potrditvi rekorda. S kuhanjem so začeli včeraj ob 21.30 uri, zaključili pa so ga danes ob 12.30. Vodja šestčlanske ekipe, ki je kuhala, je bil Jožef Horvat, ob njem pa so se ob kotlu vso noč in danes dopoldan trudili še: Roman Žižek, Arpad Berki, Jože Činč, Ivan Breznik in Jože Felšö.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(V premislek) Pomembno je, kako živimo zdaj - ker za jutri nihče ne jamči
Kako je pravično, da nas trenutek slabosti, morda niti ne naš, stane vsega?
Med temi so trije poklicni kuharji, trije pa ljubiteljski. Za ogenj je skrbelo šest kurjačev. Vsi, ki so bograč poskusili, so bili z okusom in vonjem zelo zadovoljni. Člani ekipe so povedali, da so pričakovali, da bo bograča nekje okrog 1500 kilogramov. Pobudnik za kuhanje prekmurskega bograča za Guinessovo knjigo rekordov je bila Mestna skupnost Lendava, ki ga je organizirala skupaj z Zavodom za turizem in razvoj Lendava in občino Lendava.
Prireditev Lendavska trgatev, s katero vsako leto zaključijo sklop poletnih prireditev Festival Vinarium, je letos zaradi pandemije bila brez povorke ljudskih običajev po starem mestnem jedru Lendave. So pa društva iz lendavske občine in od drugod prikazala običaje ob trgatvi in druga jesenska opravila stacionarno, na prostoru ob trgovskem centru. Začelo se je z mimohodom godbenikov Prekmurske godbe Bakovci in mažoretk Društva prekmurskih mažoretk Bakovci. Za najmlajše so na dvorišču lendavske knjižnice organizirali animacijo na Pravljičnem dvorišču. Pri razglednem stolpu Vinarium Lendava pa so pripravili gledališko glasbeni spektakel Miškinega gledališča. Za zabavo bo do poznih nočnih ur skrbel Weekend Band.
V okviru Festivala Vinarium so včeraj zvečer pri Mestni hiši pripravili še Večer lendavskega vina, ki je namenjen predstaviti in okušanju vrhunskih vin domačih vinarjev, ki so jih pridelali iz grozdja, ki je zraslo na hribih v okolici Lendave.