vestnik

(FOTO) Time Keeper in Jolted v Mikku

Tomo Köleš, 12. 11. 2023
Tomo Köleš
Jaka Podgornik in Andrej Batič. FOTO TOMO KÖLEŠ
Popularno

Na letošnji turneji je nastopil tudi trio Moving As A Giant iz Murske Sobote

Klubski maraton je projekt Radia Študent, ki ga ta izvaja že vse od leta 2001. Z njim želi pomagati mladim, obetavnim in še neuveljavljenim glasbenim ustvarjalcem in skupinam do lažje in večje prepoznavnosti v širši javnosti. 

time-keeper, klubski-maraton-rš, mikk-murska-sobota
Tomo Köleš
Zasedba Time Keeper.


Projekt se vsako leto začne z natečajem, na podlagi prispelih prijav in treh avdioposnetkov posameznikov ali zasedb pa strokovna komisija uredništva Radia Študent izbere najboljše. Poleg koncertnih nastopov jim omogoči tudi izvedbo radijskih koncertov v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb za promocijsko cede in digitalno zbirko Klubski maraton, ki jo izdaja Založba Radia Študent. Nekaj izbranih izvajalcev se vsako leto predstavi tudi v soboškem klubu Mikk.
Letos je komisija izbrala šest izvajalcev, finale turneje je bil minuli petek zvečer v Menzi pri koritu v Ljubljani, kjer so nastopili vsi, prejšnji konec tedna pa sta se v Murski Soboti predstavili skupini Time Keeper in Jolted.

martinkramberger
Arhiv zasedbe
Primož Kramberger FOTO ARHIV ZASEDBE


Zasedba Time Keeper prihaja iz Nove Gorice in deluje pod okriljem Kreativne cone Vrtojba, glasbeno-ustvarjalnega prostora ob slovensko-italijanski meji. Goriški čuvaji funka, kot jim pravijo, so bili na začetku trije: kitarist in pevec Jaša Krkoč, basist in pevec Andrej Batič ter bobnar Jaka Podgornik. Kasneje se jim je kot glavni pevec pridružil še Jernej Štravs, tako da skupina na koncertih nastopa kot kvartet. Vsa njihova glasba je avtorska, po posameznih inštrumentih pa je mogoče prepoznati glasbene vplive posameznega člana. V svojih izvedbah ne skrivajo spoštovanja do retro glasbe, vendar s pridihom sodobne izvedbe. Udarni in prefinjeni groove, pristna energija in preprosti plesni ritmi poslušalca ne pustijo pri miru in ga kar silijo na plesišče.
Jolted pa je trio iz Ljubljane, ki ga sestavljajo pevec Aleksander Jovanović, basist Jan Franko in bobnar Matija Dolenčič. Člani spretno in zelo glasno mešajo zvrsti, kot so sludge, noise in hardcore, in skoraj neverjetno je, da lahko samo trojica ustvarja takšen glasbeni hrup. Bend je ravno pred nekaj dnevi izdal svoj drugi EP The Joy You Bring. 

bojanapejanović
Arhiv zasedbe
Bojana Pejanović FOTO ARHIV ZASEDBE


Med šesterico izbranih izvajalcev se je uvrstil tudi trio Moving As A Giant iz Murske Sobote, v katerem so pevka in kitaristka Bojana Pejanović, klaviaturist Primož Kramberger ter bobnar in klaviaturist Martin Kramberger. Soboški ambientalni noise rock bend ni nastopil v Mikku, kjer je sicer koncertiral že konec avgusta, ampak se je predstavil v Skladišču Libertas v Kopru ter v klubih MKNŽ v Ilirski Bistrici, TrainStation Subart v Kranju, eMCe plac v Velenju, Kotlovnica v Kamniku in v Mladinskem centru Pekarna v Mariboru. Na promocijski zbirki sta njegovi skladbi Middlemam in Terminal Dancer. 

jolted
Arhiv zasedbe
Aleksander Jovanović FOTO ARHIV ZASEDBE


Preostali trije izvajalci letošnjega klubskega maratona so Tachyon (Jernej Grmek) iz Ljubljane, Majkun (Miha Turk) iz Novega mesta in Bregove dere, skupina petih glasbenih znancev iz različnih krajev Slovenije. Poleg že omenjenih mest se je turneja ustavila še v mladinskih centrih C. M. A. K. v Cerknem in Podlaga v Sežani ter v klubih Zakon na Vrhniki, Mostovna v Novi Gorici, MinK v Tolminu, Pumpnca v Novem mestu, Metulj v Bistrici ob Sotli in Pri rdeči ostrigi v Škofji Loki.    

Tomo Köleš
Jaša Krkoč FOTO TOMO KÖLEŠ
MIKK murska-sobota klubski-maraton