vestnik

(FOTO) To je bil 3. Grossmannov festival fantastike in stripa

Vestnik.si, 28. 10. 2023
Tomo Köleš
Tudi legendarni slovenski junak je našel svoje mesto v stripu. FOTO TOMO KÖLEŠ
Popularno

V prostorih ormoškega gradu in kluba Unterhund se je pred kratkim končal 3. tridnevni Grossmannov festival fantastike in stripa. Glavna tema festivala je bila alternativna zgodovina, za katero velja, da je ena najbolj fascinantnih podzvrsti znanstvene fantastike.

Festival se je začel z odprtjem razstave del avtorjev Matije Pisačića, Marka Dješka, Darka Perovića, Zlate Vojnić Kortmiš in Danila Miloševa Wostoka. Sledil je javni pogovor s Pisačićem in Dješkom, ki ga je povezovala slovenska poznavalka stripov, novinarka, moderatorka in urednica Pia Nikolič. Ta je prvi večer vodila še pogovore z Dinom Juliusom in Luko Hrgovićem, avtorjema kratkih filmov Splashback (2023) in Slice of Life (2019), za katerega sta med številnimi drugimi priznanji prejela tudi nagrado Melies d'Argent za najboljši evropski fantastični film na Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina 2020, ter Perovićem, Kortmišovo in Wostokom. Prvi dan se je sklenil s tradicionalnim tematskim kvizom Timona Grabovca, ki se s profesionalnim sestavljanjem in vodenjem tovrstnih kvizov ukvarja že od leta 2019. 

grossmannov-festival, strip, ormož
Tomo Köleš
Grossmannov festival stripa v Ormožu. FOTO TOMO KÖLEŠ

Drugi dan se je začel z ustvarjalno delavnico, na kateri so se otroci in mladi prelevili v mojstre izdelovanja mask iz spužve EVA – materiala, ki se uporablja v filmski in gledališki produkciji. Sledili sta predavanji Silvestra Milete Alternativna zgodovina kot književni in filmski fenomen ter Simona Habjana Alternative hladne vojne, na katerem so bile v ospredju ideje serij For All Mankind (Za vse človeštvo), The Man in the High Castle (Mož v visokem gradu) in Counterpart (Dvojnik). Po javnem pogovoru s piscem, dramatikom in scenaristom filmov in stripov Dejanom Stojiljkovićem ter infektologom, vrtnarjem, botanikom in ljubiteljskim zgodovinarjem Marjanom Šiškom se je večer izmenjave idej sklenil z okroglo mizo z vsemi festivalskimi gosti, nato pa je bil na sporedu koncert indie disko rock skupine Koala Voice, ki je sredi oktobra izdala nov singel Late For The Party. 

grossmannov-festival-fantastike-in-stripa, ormož, unterhund
Tomo Köleš
Nekaj del enega od letošnjih Grossmannovih nagrajencev. FOTO TOMO KÖLEŠ

Zadnji dan festivala se je začel s predavanjema Boruta Cerkovnika Fikcijski predmeti in resnica v fikciji ter Danila Bogdanovića Združba Dardanelli – med mitom in zgodovino. V nadaljevanju je filozofinja, pesnica in pisateljica Riva Zmajoki odstrla pogled v izposojanje zgodovine in udeležence popeljala od del pisca Neila Gaimana do knjig avtorja Guya Gavriela Kaya. Nato je prizorišče prevzel Aljoša Harlamov s predavanjem Smo, kar nismo. Harlamov je glavni urednik Cankarjeve založbe, publicist in avtor podkasta. Na oddelku za slovenski jezik in književnost Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je doktoriral iz slovenskega modernističnega romana. Od leta 2018 z Mitom Gegičem in Igorjem Harbom ustvarja podkast o žanrskih vsebinah O.B.O.D. Festivalski predavateljski vrvež je sklenil Marko Fančović na temo Philip K. Dick – Vsakdanjost alternative kot alternativa vsakdanjosti. 

marko-fančović, grossmannov-festival-2023, ormož, strip
Arhiv festivala
Marko Fančović.

Vsak večer so prireditelji festivala podelili tudi nagrade. Letošnji nagrajenci so Darko Perović in Danilo Milošev Wostok, ki sta prejela častnega hudega mačka za izreden prispevek k stripovski umetnosti, Marko Vidojković, ki je dobil častnega hudega mačka za izreden prispevek k fantastični književnosti, in Marko Fančović, ki je prejel častnega hudega mačka za življenjsko delo na področju stripa in fantastike. Fančović je pisatelj, prevajalec, novinar, avtor stripov, kritik in predavatelj iz Zagreba. Plakat za tokratni festival je ustvaril Miodrag Mikica Ivanović, prejemnik častnega hudega mačka za izreden prispevek k stripovski umetnosti na lanskem festivalu.

grossmannov-festival, strip, ormož
Tomo Köleš
Grossmannov festival stripa v Ormožu. FOTO TOMO KÖLEŠ

grossmannov-festival-2023 fantastika strip ormož