vestnik

(FOTO) V Gornji Radgoni odprli razstavo Maske in ptice

Maja Hajdinjak, 8. 2. 2022
Maja Hajdinjak
Odprtje razstave Maske in ptice.
Popularno

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika so v Domu kulture v Gornji Radgoni odprli razstavo umetnice, predsednice Likovnega društva Gornja Radgona Dane Štrucelj pod naslovom Maske in ptice.

Zbrane je uvodoma nagovoril župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, ki jim je čestital ob slovenskem kulturnem prazniku. "Tukaj, na robu slovenskega prostora, ni nepomembno praznovati praznik kulture. Tu govorimo slovenski jezik, kar nas razlikuje od tistih čez Muro. To je naša odlika, naša prednost, naša samobitnost, in če ob tem na predvečer praznika kulture naredimo dva svečana dogodka, odpremo razstavo umetniških del in kasneje kulturno uživamo v kulturnem domu, medtem ko se 300 metrov za našim hrbtom govori nemški jezik, ga ni lepšega darila."

dana-štrucelj, razstava, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Odprtje razstave Maske in ptice.

Delo Dane Štrucelj, ki je do upokojitve delala v Vrtcu Manka Golarja v Gornji Radgoni, je predstavila akademska slikarka Saša Bezjak. Štrucljeva se je leta 1989 začela likovno izobraževati pri akademskem slikarju Mirku Rajnarju in takrat k umetnosti začela pristopati študiozno. "Skozi leta se je nato pri svojem ustvarjanju sprostila, njena velika inspiracija so bili otroci v vrtcu. Odkar je predsednica našega likovnega društva, smo v njem bolj sproščeni in se radi družimo, za kar gre zasluga njej," je dejala Bezjakova.

dana-štrucelj, razstava, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Odprtje razstave Maske in ptice.

Razstava Maske in ptice zajema slike z atmosferskimi prostori, na katerih so s tehniko štampiljk iz krompirja odtisnjene ptice, ki so že prepoznaven simbol umetnice. Dodane so maske iz žgane gline, ki so instalirane v prostor med ptice, ki pa od mask letijo. Ptice na slikah so majhne in se obračajo stran od mask, ne prenesejo laži. Pri razstavi je zanimiva preprostost ideje, prav tako tudi preprostost slik in narejenih mask. S tem je sporočilo jasno in učinkovito. 

dana-štrucelj, razstava, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Odprtje razstave Maske in ptice.

Dana Štrucelj je pomembna akterka na likovni sceni v Pomurju in tudi vedno kritično angažirana. V času epidemije je prispevala h kulturi, razmišljanju in provokaciji s spletnimi objavami na družbenih omrežjih. Je prejemnica številnih nagrad in priznanj. "Tudi umetniki smo tisti, ki ozaveščamo, smo kritični. Zakaj imamo maske? Ker za njimi nekaj skrivamo, lažemo. Če v tem kontekstu pogledamo razstavo, se nam odpre nova dimenzija razumevanja," je ob odprtju še povedala Bezjakova. 

dana-štrucelj, razstava, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Odprtje razstave Maske in ptice.

"Maske smo imeli že prej, vendar ne tako množično, v tem času pa je to bolj prišlo do izraza. S spoznavanjem ljudi prek družbenih omrežij sem se na trenutke zgrozila nad njihovim razmišljanjem. Se pa borim za to, da odvržemo maske in bodimo to, kar smo, ter da spoštujemo drug drugega. Želim si, da bi maske resnično padle, in naj bodo ptice rajši svobodne," pa je povedala Dana Štrucelj.

dana-štrucelj razstava maske-in-ptice gornja-radgona