vestnik

Glamping v Filovcih: Spijo v Jurki, zajtrkujejo iz košare

Damjana Nemeš, 27. 10. 2020
Osebni arhiv
Terasa hiše Jurka ponuja gostom razgled na filovske vinograde, zraven je tudi lesena kad z vročo vodo.
Popularno

Obiskovalci od blizu in daleč se med filovske vinograde vračajo že dve leti

Jožica Glavač iz Bogojine je pred sedmimi leti začela preurejati hišo in vinsko klet sredi vinogradov v Filovcih. Hiša je dolgo samevala, saj so tja prihajali le občasno, ko je bilo treba kaj postoriti v sadovnjaku in vinogradu. Ko pa je spoznala sedanjega partnerja Grego Rijavca, sta se odločila, da bosta ob hiši in kleti uredila glamping. 


Leseno lopo, v kateri so nekoč shranjevali orodje, sta preuredila v luksuzno hiško iz smrekovega in macesnovega lesa. Grega, ki prihaja z Gorenjskega, je po poklicu mizar, zato je hišo postavil sam. V njej je spalni prostor z zakonsko posteljo, gostje pa lahko uživajo še na terasi hiške in se prepustijo kopanju v ročno izdelani kadi z vročo vodo, ki se ogreva s kuriščem na drva. »Vedno več ljudi se vrača k naravi. V zadnjih treh letih, odkar tukaj skupaj živiva, sva opazila, da si je med vinogradi veliko mladih družin ustvarilo svoje domove. Vse to naju je le še bolj prepričalo, da začneva za domače in tuje goste ponujati neprecenljivo izkušnjo v naravi,« je povedal Rijavec.

glamping-na-brejgi, filovci, lesena-hiša, jurka
Osebni arhiv
Grega Rijavec in Jožica Glavač sta sama postavila luksuzno leseno hišo za goste.

Odprti vse leto 


Glamping hiška, ki sta jo poimenovala Jurka, je odprta drugo leto, lani so jo uporabljali predvsem tuji gostje, večinoma Avstrijci, Nemci, Madžari, Hrvati in tudi Francozi. Letos pa k njima prihajajo le slovenski gostje, ki lahko izkoristijo tudi turistične bone. Poleg prenočitve je v ceno vštet še zajtrk, ki ga gostje dobijo porcijsko zapakiranega v lični košari. V njej so vsak dan druge dobrote. »K nama prihajajo predvsem mladi pari brez otrok, nekaj je tudi staršev z enim otrokom ali največ dvema. Tu in tam pridejo tudi upokojenci. Veliko gostov odide že zgodaj zjutraj in se potem k nama vrne pozno večer, saj raziskujejo okolico z električnim avtomobilom ali s kolesi, ki jih ponujava na izposojo,« je pojasnil Rijavec.

glamping-na-brejgi, filovci, lesena-hiša, jurka
Osebni arhiv
Lesena hiška, ki je ogrevana vse leto, je namenjena predvsem parom.

Velikokrat pridejo gostje, ki v Prekmurju še niso bili, zato jim z Glavačevo svetujeta, katere naravne in kulturne znamenitosti si lahko ogledajo v bližnji okolici in drugod po Pomurju, katere gostilne in vinske kleti je vredno obiskati in katere kolesarske ali pešpoti lahko uberejo. »Gostje odhajajo zelo zadovoljni, saj so navdušeni nad kulinariko in zanimivostmi, ki si jih tu lahko ogledajo.« Lesena hiška Jurka je za goste odprta vse leto, tudi med zimskimi prazniki, saj je ogrevana, prav tako sanitarije, ki jih gostje lahko uporabijo v glavni hiši. »Zadovoljna sva s tem, kar delava in kar ponujava gostom. Tudi njim je tu všeč, saj ima ta kraj res posebno energijo,« je dejala Glavačeva. Načrtov jima ne manjka. Načrtujeta gradnjo prizidka pri glavni hiši, saj želita urediti ločene sanitarije za goste in recepcijo, vendar sta naletela na ovire pri urejanju dokumentacije. Rada bi postavila tudi več lesenih hišk, vendar se še odločata, v katerem kraju oziroma v kateri državi bosta svoje načrte uresničevala. 

glamping jurka bodonci