vestnik

Urh Zver: "Zvok je najčistejše orodje za prebujanje človeških src"

Jože Gabor, 27. 7. 2020
Aleš Cipot
»Kamor koli na tem svetu se obrneš, si ljudje zaslužijo, potrebujejo ter želijo ljubezni in zvok je najčistejše orodje za prebujanje človeških src.«
Popularno

Glasbenik Urh Zver je otroštvo in mladost preživel v družinskem okolju, ki mu je omogočalo prebuditev in razvoj glasbenih potencialov, s katerimi se je rodil.

Za njim je že veliko samostojnih nastopov ter nastopov z glasbenimi sodelavci po Pomurju, pel in igral na kitaro pa je tudi drugod po Sloveniji in v tujini. O svojih začetkih in glasbeni poti pravi: »Začelo me je zanimati življenje. V otroških letih skozi igro, pozneje skozi pesem. Glasba in harmonija sta bili povsod, moral si le znati prisluhniti in občutiti. Najpomembnejšo vlogo pri spoznavanju sebe je imela svoboda in zato se moram zahvaliti svoji družini. Sveta mi niso obarvali, le predali voščenke. Kamor koli na tem svetu se obrneš, si ljudje zaslužijo, potrebujejo ter želijo ljubezni in zvok je najčistejše orodje za prebujanje človeških src.«

 V glasbi se je kalil ob dedku

Svojemu daru je žlahtnost dodajal na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, kasneje pa še v zasebni glasbeni šoli Jama pod vodstvom mentorja Mateja Brodarja. Pri glasbenem izobraževanju se je sprehajal skozi različne glasbene stile in tako oblikoval svojega. Njegovi »brusilci« so bili mnogi, pravi, pomembno pa je, da je znal razbrati, kakšna sporočila prinašajo. V glasbi se je kalil ob dedku Matiji, akademsko izobraženem trobentaču, kot pevec je sodeloval pri družinski zasedbi Moirissimo, s pianistom Dejanom Berdenom pa sta ob nastopih mnogim naježila kožo.

urh-zver
Aleš Cipot
Urh Zver na koncertu Prekmurske godbe Bakovci in Moire na Soboškem poletju. FOTO ALEŠ CIPOT

Dvakrat na glasbenem festivalu na Hrvaškem

Simpatično sodelovanje se je zgodilo s prijateljico iz otroških let Julijo Fajhtinger, s katero sta pred časom tvorila duet. Pred kratkim je sodeloval tudi na koncertu Prekmurske godbe Bakovci, kjer je zapel pesem Hallelujah. V preteklosti je med drugim dvakrat sodeloval na glasbenem festivalu na Hrvaškem ter na dogodku Pomurje ima talent, kjer je prvič opozoril nase z interpretacijo pesmi s spiritualno vsebino.

Glasba je popotovanje in prepuščanje kreaciji narave, zato posebnih načrtov nima. »V raziskovanju časa, v katerem smo se znašli, se najde mnogo zakladov, če se znaš prav obrniti,« pravi Urh Zver. V njegov opus del se rojevajo avtorske pesmi, ki v človeku prebudijo ljubezen in iskrenost. »Ko poje duša, poje iskreno in naravno. V čisti ljubezni,« sklene glasbenik. 

urh-zver glasba uspeh