vestnik

(Glasbena skupina Cardboard) Čim prej si želijo stopiti na oder

Damjana Nemeš, 14. 3. 2022
cardboard
Miloš Barber, David Horvat, Dominik Klekl in Štefan Kreslin (z leve) so se pred tremi leti povezali in ustanovili skupino Cardboard.
Popularno

Miloš Barber, Dominik Klekl, Štefan Kreslin in David Horvat so leta 2019 ustanovili glasbeno skupino Cardboard.

Glasbeniki so bili v preteklosti člani drugih skupin, Klekl je igral pri Sončni upravi, Barber in Horvat pri The Equasion, Kreslin pa v eni od berlinskih glasbenih zasedb, saj je nekoč živel v Nemčiji. »Poznamo se že vrsto let in smo dobri prijatelji, nato pa sva se z Milošem povezala, začela igrati in ugotovila, da je med nama prava glasbena kemija. K sodelovanju sva povabila še preostala člana in tako je nastala naša zasedba,« pravi Klekl.


Skupina, v kateri je Barber kitarist in glavni vokalist, Klekl bobnar in spremljevalni vokalist, Kreslin kitarist in Horvat bas kitarist, v javnosti še ni nastopala, saj jih je na začetku delovanja, ustvarjanja glasbe in pisanja pesmi ustavila epidemija. »Prvotni cilj nam je zato čim prej nastopati v javnosti, saj skupina raste, če igra v živo. Smo pa ta čas, ko so glasbeni odri večinoma samevali, dobro izkoristili in ustvarili kar enajst pesmi.«

cardboard
Osebni arhiv
Na snemanje videospota, za katerega je poskrbel Jure Kljajić, so se pripravljali tri mesece. Največ časa jim je vzelo iskanje primerne lokacije.

Pred tedni je skupina izdala svojo prvo pesem Leave Me By The Road*, ki so jo skupaj z videospotom predstavili na svojem nedavno ustvarjenem profilu na facebooku. Videospot so snemali tri dni v zapuščeni stavbi v središču Murske Sobote, pri tem pa jim je bil v največjo pomoč dolgoletni prijatelj Jure Kljajić, ki je prispeval večino idej za izvedbo videospota ter ga nato tudi posnel in zmontiral. »Odzivi na pesem in videospot so zelo dobri, večinoma dobivamo pozitivne komentarje, zato smo zadovoljni, saj vidimo, da imamo pri svojem ustvarjanju podporo prijateljev, znancev in poslušalcev, ki jim je tovrstna glasba blizu.«



Lažje v angleščini
Doslej je skupina posnela že tri pesmi, marca bodo posneli še četrto, aprila pa se bodo začeli pripravljati na snemanje drugega videospota. Pesmi ustvarjajo s skupnimi močmi, predvsem glasbo prispevajo vsi člani, za besedila je zadolžen Horvat, Klekl pa pomaga pri aranžmajih. »Vse doslej ustvarjene pesmi so v angleščini, tudi v prihodnje bodo vse v tujem jeziku. Tako smo se odločili, ker smo želeli, da bi bile skladbe dostopne čim širši publiki. Prav tako lažje razmišljamo v angleščini,« pove bobnar skupine.
Zvrst glasbe, ki jo skupina preigrava, je rock, sami se bolj uvrščajo v dve podzvrsti, in sicer hard rock ter alternativni rock, vsekakor pa svoje glasbe generacijsko ne omejujejo. »Mislim, da igramo precej poslušno glasbo, zato je ta primerna za vse, ki so jim te zvrsti blizu. Vsekakor pa smo že tako dolgo v glasbenem svetu, da se na vajah resnično sprostimo, smo v naši coni udobja in ustvarjamo glasbo v prvi vrsti zato, ker v tem uživamo, ker jo čutimo. Če delaš to, kar te veseli, pride tudi rezultat,« je še dejal Dominik Klekl.

cardboard
Osebni arhiv
Skupina ima vaje dvakrat tedensko, srečujejo se v prostorih nekdanjega Pomurskega tiska.

Želja skupine je posneti zgoščenko z avtorskimi pesmimi, vsekakor pa čim prej stopiti na oder in imeti samostojne koncerte, pri čemer ne ciljajo le na Pomurje, ampak na celotno Slovenijo, pa tudi tujino, če se bo pokazala priložnost. »Vsekakor nam bodo pri promociji pomagale dolgoletne izkušnje, ki smo jih pridobili z igranjem v drugih zasedbah. K delu v novi skupini smo res pristopili profesionalno, saj smo si zadali, da bomo vse naredili tako, kot je treba.« To pomeni tudi redne vaje, te imajo dvakrat tedensko v prostorih nekdanjega Pomurskega tiska.

*Pusti me ob cesti

Dva meseca za montažo
»Snemanje videospota je bilo naporno, saj smo najprej nekaj ur pripravljali sceno za prvi dan snemanja, torej vse tehnične stvari, osvetlitev, postavitev zvočnikov. Hala je bila namreč prazna in je zato močno odmevalo. Ko smo vse to uredili, sta komaj prišli na vrsto garderoba in ličenje glasbenikov. Prvi dan smo s snemanjem zaključili pozno ponoči, naslednje jutro pa smo že pripravljali novo sceno, ki smo jo morali preseliti na novo lokacijo v hali. Ker smo želeli posneti čim več kadrov, smo morali paziti, da so bili vsi vključeni na karseda podobnih položajih,« nam je povedal Jure Kljajić iz Chromium designa, ki je poskrbel, da je videospot ugledal luč sveta.
Na snemanje so se pripravljali skoraj tri mesece, največ časa so porabili za iskanje dobre lokacije. »To je sicer moj prvi videospot, ki sem ga ustvaril. Ideje smo skupaj s člani skupine predebatirali, velikokrat je prišla tudi takšna, ki je nismo mogli uresničiti, saj smo vseeno bili omejeni tako logistično kot finančno. Kljub temu smo skušali pri snemanju držati rdečo nič komada.« Največ časa je trajala montaža, ta je Kljajiću vzela približno dva meseca. »Dela je veliko več, kot si morda mislimo, ko gledamo tistih nekaj minut videospota, vendar če ti je glasba, za katero snemaš videospot, všeč, potem imaš še toliko večjo voljo za to delo,« podčrta producent videospota.

cardboard leave-me-by-the-road