vestnik

Inšpektor Vrenko med dvanajstimi kandidati za nagrado NEM

Vestnik.si, 9. 12. 2023
Arhiv festivala
Vsi junaki nominiranih televizijskih dramskih serij.
Popularno

A druga sezona televizijske serije Primeri inšpektorja Vrenka s Prekmurcem Dariom Vargo v glavni vlogi se ni uspela prebiti med prve tri finaliste festivala. Zmagala je romunska dramska serija Spy/Master (Vohun/Mojster)

V hrvaški prestolnici se je končal tretji festival NEM Zagreb. NEM je kratica za New European Market (novo evropsko tržišče), festival pa je posvečen razvoju, možnostim, mreženju in ustvarjanju na področju televizijske in filmske produkcije na območju srednje in vzhodne Evrope (Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Madžarska, Kosovo, Latvija, Litva, Moldavija, Črna gora, Severna Makedonija, Poljska, Romunija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Ukrajina). Letošnja prireditev je v ospredje postavila vsebinsko ustvarjanje v državah z manjšimi produkcijskimi zmožnostmi.

serija-tišina 2
HBO Max
Prizor iz druge sezone hrvaške serije Šutnja (Tišina).

Prvič doslej pa so podelili nagrado NEM najboljši televizijski dramski seriji z omenjenega območja. Iz obilne lanske in letošnje produkcije je bilo med devetindvajsetimi kandidati izbranih dvanajst finalistov, ki so jih ocenjevali glede na pet kriterijev: ideje, finančnega iztržka, igralske zasedbe, scenarija in avdiovizualne predstavitve. Žirijo je sestavljalo dvanajst uveljavljenih članov s področja televizijske produkcije zunaj srednje in vzhodne Evrope, ki večinoma ustvarjajo v državah z visokimi produkcijskimi zmožnostmi, kot so Italija, Grčija, Francija, Finska, Anglija in ZDA.

murska-sobota, primeri-inšpektora-vrenka
Jure Zauneker
Gorazd Žilavec in Dario Varga na predstavitvi serije v Gledališču Park.

Najpomembnejše za Slovenijo je dejstvo, da je bila med dvanajstimi finalisti tudi druga sezona serije Primeri inšpektorja Vrenka v produkciji Radiotelevizije Slovenija. V seriji glavnega junaka igra Prekmurec Dario Varga, dva dela pa se dogajata tudi v Pomurju, pri čemer se v eni od osrednjih vlog pojavi še en prekmurski igralec, Gorazd Žilavec.  

nem, zagreb, inšpektor-vrenko
Arhiv festivala.
Podelitev nagrad na festivalu NEM Zagreb 2023.

Preostalo enajsterico finalistov so sestavljale serije: Pravljična dežela: Doba skušnjav (Fairyland: Age of Temptations) iz sklada medijskega servisa in podpore ter Nacionalnega filmskega inštituta Madžarske, Lov na molje (Moth Hunting) s poljske nacionalne televizije, Hobotnica (Octopus) s češke nacionalne televizije, Južni veter: Na meji (South Wind: On Edge) iz Telekoma Srbije, Vohun/Mojster (Spy/Master) iz produkcijske hiše Warner Bros, Discovery za območje Romunije, Gora (The Highlands) iz produkcijske hiše Antitalent in hrvaške radiotelevizije, Kralj (The King) s televizije RTL Madžarska, druga sezona serije Tišina (The Silence 2) iz produkcijske hiše Drugi plan in hrvaške radiotelevizije, Nepovabljeni gosti (The Uninvited Guests) iz latvijskega produkcijskega podjetja Tet SIA, Kmetija trolov (Troll Farm) iz litovske produkcijske hiše Dansu Films in Vera iz Radiotelevizije Srbija.

nem, zagreb, inšpektor-vrenko
Arhiv festivala.
Vsi finalisti za nagrado.

Med najboljše tri so se uvrstile serije Lov na molje (Moth Hunting), Vohun/Mojster (Spy/Master) in Kralj (The King)

Najboljši trije projekti so poleg nagrad dobili še možnost desetminutne predstavitve na festivalu NEM Dubrovnik 2024, skupinskega intervjuja na spletni strani NEM Zagreb in enega od mednarodnih medijskih partnerjev ter skupne medijske izjave, ki bo poslana vsem medijskim partnerjem festivala. Ta bo izdal posebne spletne novice, ki bodo posvečene vsaki od serij, zmagovalec pa bo lahko predstavil svoj projekt na še enem od evropskih partnerskih dogodkov zagrebškega festivala.

nem, zagreb, inšpektor-vrenko
Arhiv festivala.
Podelitev nagrad na festivalu NEM Zagreb 2023.

Zmagovalca pa so razglasili včeraj v zagrebškem hotelu Esplanade. To je postala serija Vohun/Mojster (Spy/Master)iz produkcijske hiše Warner Bros, Discovery za območje Romunije.

nem, zagreb, inšpektor-vrenko
Arhiv festivala.
Podelitev nagrad na festivalu NEM Zagreb 2023.

nem, zagreb, inšpektor-vrenko
Arhiv festivala.
Podelitev nagrad na festivalu NEM Zagreb 2023.

nem zagreb inšpektor-vrenko