vestnik

Iz globin Panonskega morja v Filovski gaj

J. G., 2. 10. 2022
Jože Gabor
Iz globin Panonskega morja v Filovski gaj
Popularno

V Panon – galeriji vin med vinogradi v Filovskem gaju so organizirali posvet z naslovom Iz globin Panonskega morja, na katerem so govorili o ohranjanju kulturne dediščine, pohodnih poteh in vinogradništvo.

Ob posvetu so pripravili še degustacijo vin, razstavo slik akademskega slikarja Mirka Rajnarja ter koncert pevke Moire, ki jo je na klavirju spremljal Dejan Berden. Program je povezoval Jože Gutman, ki si že vrsto let prizadevaza ohranjanje kulturne dediščine, degustacije vin pa je organiziral Metod Gutman, ki je lastnik Panon – galerije vin in vinogradov v okolici. Dogodek so organizirali v okviru Dneva evropske kulturne dediščine.

filovci, poezija, dogodek
Jože Gabor
Iz globin Panonskega morja v Filovski gaj

»Vinogradi, po najlepših krajih sveta gredo in po sredi srca..« je verz Toneta Pavčka, ki je bilo izhodišče pogovorov in predstavitev. Jože Gutman je v svojem predavanju razmišljal o tem, kaj smo storili, da bi ohranili zanamcem del kulturne krajine in kaj bi še morali narediti: »Vinogradniki, ljubitelji narave, pohodniki, krajinski arhitekti, fotografi, soodgovorni smo za izginjanje kulturnih posebnosti krajine. Literati ohranite zgodbe zaraslih domačij. Tako kot za pitne vode in še bolj kot za vse ostale infrastrukturne dobrine, si moramo prizadevati za ohranjanje kulturne krajine, arhitekturnih osamelcev, etnoloških posebnosti, vinogradov..., za kulturo bivanja. Po tem nas bodo ocenjevali zanamci in vse številnejši, ki nas v pokrajini obiskujejo.« Za to si prizadevajo tudi v sodelovanju z LAS Goričko v programu razvoja podeželja z naslovom Poti, arhitekturni osamelci in vinogradi na vinogradniškem območju PANONrevitae, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

filovci, poezija, dogodek
Jože Gabor
Iz globin Panonskega morja v Filovski gaj

Stanko Vršič iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru je predaval o Introdukciji tolerantnih vinskih sort v trsni izbor vinorodne dežela Podravje. Sledila je degustacija vin tolerantnih vinskih sort iz vinograda v Filovskem gaju in sprehod po Evropski kulturni pot svetega Martina do Penove kleti. Na umetniškem večeru so v razstavnem prostoru PANON – galerije vin najprej odprli razstavo likovnih del akademskega slikarja Mirka Rajnarja z naslovom Vinogradi. Sledil je nastop prekmurske lirične pevke Moire in pianista Dejana Berden. Ko se je spustila tema, so v zemljo položili glinene zapise z željami, ki so jih zapisali šolarji osnovnih šol Bogojina in Turnišče. Ob tem je Jože Gutman povedal, da s to in naslednjimi aktivnostmi želijo odstirati vsebine, ki so globoko zastrte pod balastom in bliščem 21. stoletja: »S povezovanjem čutečih samozavestno in odločno pristopamo k konkretnim problemom, povezanih z izginjanjem kulturne krajine, izginjanjem arhitekturnih posebnosti, povezanih z miti in legendami, običaji in navadami. V te vsebine bomo vključili mlade, ki bodo z ustvarjalnostjo odstirali novo kulturo bivanja, ki se jim daje v vsem razkošju v prostoru v katerem živijo v skladu z verzom Edvarda Kocbeka: Zemlja, ki iz tebe se dotikam vsega …«

filovci poezija jože-gutman