vestnik

Izbirali bodo najboljši špricer

Janko Votek, 27. 5. 2019
Miha Sostaric
Ernest Novak član odbora in pobudnik ocenjevanja špricerjev.
Popularno

Tü točimo Prekmurski špricer je akcija, ki ima cilj promocijo vin iz Prekmurja v gostinskih lokalih. Posebne zunanje oznake se podeljujejo gostincem na podlagi pravilnika in vloge na Odbor Prekmurski špricer.

Oznake so začeli podeljevati novembra 2008. Trenutno je v Prekmurju označeno 100 lokalov. Poleg piva je »špricer« med nizko alkoholnimi pijačami najbolj razširjena pijača v Prekmurju.
Na ocenjevanju lahko sodelujejo vsi lokali, ki točijo vino iz vinorodnega okoliša Prekmurje. Poleg najboljšega špricerja v Prekmurju, bodo razglasili tudi najboljši špricer v posamezni občini, v primeru, da je sodelovalo na ocenjevanju vsaj pet lokalov iz območja občine.

Šest članska komisija

Deseto ocenjevanje prekmurskih špricerjev, bo v sredo 29. maja, v prostorih Vinogradniškega centra Goričko v Ivanovcih s pričetkom ob deseti uri. Finalni izbor špricerjev bo točno opoldne. Ocenjevanje poteka tako, da najprej šest članska komisija, ki je sestavljena iz predstavnika stroke, dveh predstavnikov gostincev, predstavnika društev vinogradnikov ter dveh predstavnikov potrošnikov, anonimno oceni vse vzorce špricerjev (v 2 dcl kozarcu je 1 dcl vina+1dcl mineralne vode Radenska).


Ocene so do pet točk in se najvišja in najnižja izločita in v povprečje se vzamejo štiri ocene. Po ocenjevanju člani komisije deset najvišje ocenjenih vzorcev na podlagi primerjalne pokušnje, razvrstijo od prvega do desetega mesta. Nižji skupni seštevek dodeljenih mest s strani članov komisije pomeni boljšo uvrstitev.

špricer ocenjevanje Tü točimo najboljši špricer