vestnik

Jubilej Magnetov bo hkrati njihovo slovo

Vestnik.si, 2. 12. 2023
Arhiv zasedbe
V Sydneyu v Avstraliji leta 1989: Miha Balažič, Branko Sapač, Vlado Mičev, Boris Vučkič in Jože Ružič.
Popularno

Zadnji veliki koncert legendarne priljubljene skupine bo to nedeljo ob 17. uri v športni dvorani Benedikt.

Glasbena pot legendarne pomurske skupine zabavne glasbe Magnet bo očitno prišla do konca. Vendar bo ta spektakularen, obljublja zasedba. Na prireditvi Moč glasbe nas združuje, ki bo to nedeljo, 3. decembra, ob 17. uri v športni dvorani v Benediktu, bo Magnet proslavil 50 let delovanja, obenem pa se bodo člani zasedbe tudi poslovili od aktivne glasbene kariere. 

»Ko smo se leta 1973 zbrali štirje Jožeti, Gerenčer, Glažar, Vukan in Ružič, si niti v snu nismo predstavljali, da se bo skupina obdržala kar pol stoletja. Člani so se skozi leta menjavali iz različnih razlogov, od nastanka pa do danes pa sem jo ves čas aktivno vodil sam,« se spominja vodja skupine, bas kitarist in spremljevalni pevec Jože Ružič. 

skupina-magnet, 50-let, slovo
Arhiv zasedbe
Skupina Magnet leta 1973 (74): Jože Vukan, Drago Tavčar, Jože Glažar in Jože Ružič.


Delovanje skupine je bilo zelo aktivno, polno nastopov, tudi do 140 na leto, tedenskih vaj, snemanj kaset in cedejev, potovanj po vsej nekdanji Jugoslaviji, Avstriji, Nemčiji, Švici in Avstraliji, kar je zahtevalo veliko fizičnega in tudi psihičnega napora. "Po štiridesetletnici leta 2013 smo te aktivnosti močno zmanjšali in letos smo si po petdesetih letih rekli, da smo v glasbi povedali skoraj vse, kar smo imeli za povedati, doživeli smo ogromno lepih in nepozabnih trenutkov, in enkrat je treba končati. Za to slovo smo izbrali prav trenutek, ki zaznamuje petdesetletnico delovanja skupine," pravi Ružič. 

Med znanimi gosti bodo Magneti osrednji izvajalci

V Benediktu bodo med drugim nastopili tudi Džo Maračić Maki, Aleksander Jež, Daniel Popović, Monroe Band, 12. nadstropje in Elio Pisak, voditelja prireditve bosta Jasna Kuljaj in gasilec Sašo. Zasedba Magnet bo izvedla nekaj svojih največjih uspešnic, izbranih izmed 60 skladb, ki jih je posnela. Prvič bodo skupaj nastopili njeni trije nekdanji solisti, ki so prav tako posneli pesmi s skupino: Miha Balažič, Karmen Sreš in Oliver Antauer. 
Magnet je bil vedno prekmurska skupina in njegov dom Murska Sobota, zato so se člani v tem letu odločili samo za nastop 17. novembra na prireditvi Zaigrajmo in zapojmo po domače v dvorani OŠ III, končno slovo pa bo v Benediktu zaradi prošnje tamkajšnjega Kluba ljubiteljev glasbe, ki ga vodi Denis Poštrak, verjetno največji ljubitelj in poznavalec slovenske zabavne glasbe. V svojem arhivu ima zbrane kasete in cedeje skoraj vseh slovenskih glasbenih skupin, o vsaki od njih pa je napisal tudi kratko biografijo z vsemi osnovnimi podatki, tako tudi biografijo o zasedbi Magnet, ki bo osrednji izvajalec koncerta. Prireditev Moč glasbe nas združuje je organizirana tudi kot televizijska oddaja, ki bo posneta in kasneje predvajana na več slovenskih televizijskih kanalih. 

Razlike med nekoč in danes

"Primerjava med časom, ko smo začeli nastopati, in današnjim časom je skoraj nemogoča. Že pri glasbeni opremi je bila pred 50 leti prava revščina. Kupiti nisi mogel nobenega kakovostnega instrumenta, zato smo se že leta 1974 odpravili po nabavo kitar, klaviatur in ozvočenja v Švico. V letih 1977 in 1978 pa smo šli s kombijem kar v Anglijo, kjer smo nabavili najboljšo opremo (instrumenti, ozvočenje ...). Razlika je tudi v tem, da smo imeli kljub množici nastopov vsak teden vaje, saj smo za vsako skladbo, ki smo jo izvajali, želeli, da zveni tako kot je v originalu. Razlika je tudi v tem, da so glasbene skupine takrat v glavnem igrale za vstopnino, ki je bila pobrana od obiskovalcev prireditve, tako da organizator ni imel nobene obveznosti do izvajalca. Prireditev je bilo ogromno, ansamblov pa relativno malo, tako da je bilo nastopov zelo veliko," se še spominja Ružič.

V Prekmurju je bilo precej plesišč, kjer je bila vsaj enkrat mesečno veselica (Sebeborci, Polana, Puconci, Skakovci, Grad, Turnišče, Črenšovci, kolišče Bobri, Šalamenci ...). Večje prireditve so bile Radenska noč, Moravska noč, Soboška noč, Lendavska noč, Varaška noč, Pomurki poletni festival v Veliki Polani, Soboški dnevi ... In na vseh teh prireditvah so bili Magneti redni gostje - včasih sami, včasih skupaj z Nedo Ukraden, Simono Weiss, Ivom Mojzerjem, Alfijem Nipičem, Zlatkom Pejakovićem in drugimi pevci zabavne glasbe, s katerimi smo sodelovali dolga leta. 

skupina-magnet
Arhiv zasedbe
Na promocijskem koncertu pred soboško Blagovnico leta 1994 ob izidu cedeja Češnje in dekleta: Gorazd Kozmus, Branko Sapač, Oliver Antauer, Vlado Mičev in Jože Ružič.

Zalita oprema, instrumenti v napačno smer, kombi v jarku

"Pogosto smo bili na turnejah, tako v takratni Jugoslaviji, kot v tujini. Na teh turnejah se je zgodilo marsikaj zanimivega. Najdaljša je bila turneja Lord Extra leta 1988. Takrat smo skupaj z Nedo Ukraden pluli z ladjo od Kopra do Črne gore in nazaj. Vsak večer smo imeli na ladji koncert za publiko, ki se je zbrala v pristanišču. Sredi turneje se je ladja zaradi hudega neurja pokvarila, zalilo nam je vso glasbeno opremo, ki je bila na ladji in turnejo smo morali za teden dni prekiniti", eno od zanimivih dogodivščin razkriva Ružič. In dodaja nove: "Na turneji po Avstraliji se nam je pred poslovilnim koncertom v Sydneyu, spet skupaj z Nedo, primerilo, da so naše instrumente pozabili na letalu, ki je jih je odpeljalo v drugo mesto. Nabito polna dvorana je čakala več kot dve uri, da so instrumente pripeljali nazaj in se je nepozaben koncert lahko začel. Sicer pa se nam je eden najbolj nenavadnih pripetljajev zgodil že leta 1977, ko smo se z dvajset let starim kombijem odpravili po instrumente v Anglijo. Motor kombija je bil v tako slabem stanju, da je v eno smer, to je približno 1700 kilometrov, porabil kar 20 litrov olja."

skupina-magnet
Arhiv zasedbe
Skupina Magnet leta 1988 z novo zasedbo: Miha Balažič, Branko Sapač, Boris Vučkič, Jože Ružič in Vlado Mičev (spredaj).

Eden izmed dogodkov, ki bi se lahko končal tragično, pa se je zgodil leta 1993: "Ko smo se po štiridnevnih nastopih po Sloveniji vračali iz Idrije, je naš šofer na avtocesti pri postajališču Tepanje zaspal za volanom, avto je zdrsnil v jarek za bencinsko črpalko in pristal na strehi. Na srečo se je vse končalo z manjšimi poškodbami in nekaj mavca. Še isti večer smo - presrečni, da smo ostali celi - nastopili na veliki prireditvi v Sebeborcih."

Zadnji veliki nastop, ki se bo zgodil to nedeljo v Benediktu, pa bo zaokrožil celotno kariero: "Koncert bo verjetno prežet z močnimi čustvi, saj se ni enostavno posloviti od nečesa, s čimer si živel petdeset let. Upamo in želimo si, da bi naša glasba živela naprej, tako da ji bodo ljudje lahko vedno prisluhnili. Ponosni smo na to, da smo bili Magnet, in se zahvaljujemo vsem, ki so bili del naše glasbene poti."

Vstopnice na dan prireditve stanejo 25 evrov.

skupina-magnet jubilej 50-let slovo benedikt