vestnik

(KOLUMNA) Ali zaradi trgovske naglice sploh vedo, da je božič?

Ines Baler, 27. 10. 2023
Vestnik.si
Ponudba sredi julija v nekaterih trgovinah.
Popularno

Na trgovske police se nesezonski artikli vsako leto uvrstijo prej.

Jesen je tu, indijansko poletje na srečo vztraja in lahko ob popoldnevih še uživamo sončne žarke. So pa spremembe letnih časov navadno tudi priložnost za zamenjavo garderobe ali za pospravljanje omare. Poletna oblačila bodo tako nekaj časa počivala, medtem ko nam bodo služile pletene jopice in dolgi rokavi. Toda ali se tudi vam zdi, da nas čas prehiteva? S tem ne mislim na hiter tempo življenja, zaradi katerega smo pogosto v časovni stiski, ko moramo usklajevati različne delovne in prostočasne opravke in želje. Moje vprašanje se nanaša na dejstvo, da nas v naslednje tedne in mesece silijo trgovci, ki na prodajne police več mesecev prej zložijo nesezonske artikle. 


Prav smešno se mi zdi, kako letne čase doživljajo v trgovinah. Če želite poleti kupiti kopalke, jih v fizičnih trgovinah težko najdete, ker je že vse prebrano. Kar sploh ni čudno, ker jih začnejo prodajati kar nekaj časa pred najbolj vročimi meseci. Enako je z drugimi oblačili, zimsko bundo bi si človek skoraj moral kupiti poleti, če še želi izbirati med celotno ponudbo. Ali pa stori tako, kot je bilo to edino možno med epidemijo koronavirusa, prek spleta. Priznati je treba, da je epidemija spremenila nakupovalne navade. Če ne pri vseh, pa vsaj pri velikem številu ljudi. Mnogim se tako ne ljubi več hoditi po trgovinah in s kupom oblačil do garderob, se preoblačiti in pomerjati nove kose. Sploh pred tistimi močnimi lučmi in velikimi ogledali, ki včasih ne odsevajo prave podobe.


Na trgovske police se nesezonski artikli vsako leto uvrstijo prej. Ne le prej omenjena oblačila, ampak še druga oprema, dekoracija ... Tudi v Murski Soboti so letos v sredini julija v nekaterih trgovinah že imeli jesenske in božične predmete. Če je kdo takrat iskal pripomočke in opremo za dopustovanje na morju, se je lahko le obrisal pod nosom. Na policah so imeli namesto rokavčkov, bazenov, hladilnih torb in ležalnikov buče in druge jesenske izdelke, kakor tudi že jelenčke, smrečice in druge stvari, povezane s praznovanjem božiča. Saj ne, da kupci te stvari popolnoma ignorirajo, ampak na neki način se s to hitrostjo razvrednoti čar praznikov. Zavedam se namena hitre spremembe trgovinske ponudbe. Gre za potrošniško naravnanost, če imajo kupci stvari čim prej na voljo, lahko več nakupijo, imajo večjo izbiro in več zapravijo, če trgovino v tem obdobju obiščejo večkrat. Po drugi je treba tudi priznati, da če darila nakupiš prej, pozneje nisi v časovni stiski, ni ti treba v gnečo tik pred zdajci in ne naletiš na skoraj izropane police. 

trgovine, ponudba, prodaja
Vestnik.si
Ponudba sredi julija v nekaterih trgovinah.

Tudi na družbenih omrežjih že nekaj časa poteka odštevanje do decembra, božiča, praznične sezone. Tako so že na voljo nasveti, kako doma izdelati dekorativne predmete, kaj speči, skuhati, kako okrasiti dom in podobno. Na enem od tujih televizijskih programov so sezono predvajanja božičnih filmov začeli 15. oktobra. Torej več kot dva meseca prej. Filmov do božiča gotovo nimajo dovolj, da bi vsak dan predvajali toliko novih, tako da predvidevam, da se bodo kar nekajkrat zvrstile ponovitve istih. 


Nedavno smo vas tudi na naši spletni strani v anketi spraševali, ali vas jesenska in božična ponudba sredi poletja pritegneta. Z visokim odstotkom, več kot 77 odstotkov, ste odgovorili, da se vam to ne zdi smiselno. Vem, da obstajajo nekateri fanatični navdušenci nad prazničnim decembrom, toda ali se potem z vsem tem okrasjem, filmi, glasbo ne zasičijo do pravih praznikov? Meni se zdi, da potem pravega duha ni več in so vsi dnevi med seboj enaki. 

kolumna trgovine ponudba božič jesen prehitra-prodaja