vestnik

(KOLUMNA) Suhi dnevni obrok ali moje orožje proti koronakrizi

Andrej Bedek, 27. 3. 2020
Aleš Cipot
Fazanerija. Slika je simbolična.
Popularno

Položaj je resen. Jutro po nočnem sestavljanju nove vlade je iz zaprašenih arhivov potegnilo tudi Jelka Kacina, uradnega kriznega govorca v boju proti virusni pandemiji. Hitro je zato spomin ušel v šolske počitnice junija 1991, ko je takratni republiški sekretar za informiranje s televizijskih zaslonov sporočal, ali so okupatorjevi lovski bombniki poleteli z letališča Bihać. Še zdaj gredo kocine pokonci, ko se spomnim, da so mu sredi oglašanja v živo kar na mizo prinesli svežo vest, da je tankovska kolona polkovnika Popova zrušila blokado pri Radencih. V nekem pogovoru je Kacin priznal, da je bilo to dogovorjeno. Da je bilo treba držati dinamiko z dogodki.

Ostanite doma.  Tudi športni anali lahko pomagajo. 

Položaj je nedvomno resen. Pretekli teden so me poklicali, naj pridem darovat kri. Šel bi tudi brez klica, minili so že trije meseci. Redno štirikrat na leto darujem kri. Ekipi v kletnih prostorih soboške bolnišnice vsa čast. S svojimi domislicami in dovtipi ste me v četrtek nasmejali. Navkljub krizi. Realnost je vseeno prišla za menoj. Ko sem vas zapuščal, ste mi v roke dali tako imenovani suhi dnevni obrok (SDO). Šunka v ovitku, paradižnik, jogurt, sir Zdenka, banana. Spet za zgodovino. Kot junija 2002 na Počku, ko je bil z vojaki minometne čete 30. bataljona iz Celja zadovoljen sam general, naš rojak Ladislav Lipič.

Hitro je zato spomin ušel v šolske počitnice junija 1991, ko je takratni republiški sekretar za informiranje s televizijskih zaslonov sporočal, ali so okupatorjevi lovski bombniki poleteli z letališča Bihać.

Položaj je zelo resen. Tudi športni svet se je ustavil. V luči SDO športni televizijski kanali predvajajo posnetke iz naftalina. Oni dan najdem na sporedu povratno tekmo polfinala še stare lige prvakov iz aprila 1991. Crvena zvezda in Bayern München. Beograjčani, katerih barve so med drugimi branili Siniša Mihajlović, Darko Pančev in Robert Prosenički, so s prve tekme v Nemčiji prinesli rezultat 2 : 1. In na Marakani z golom Mihajlovića povedli z 1 : 0. Bavarci z legendami, kot so Klaus Augenthaler, Stefan Effenberg in Brian Laudrup, so izničili prednost, v 68. minuti je bilo 1 : 2. Tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom je Mihajlovićev predložek Augenthaler poslal v svojo mrežo. Vse drugo je zgodovina. »Pripraviti se moramo za dolg boj,« je pred dnevi rekel Kacin. Ostanite doma. Ni nujno, da vam kaj manjka. Tudi športni anali lahko pomagajo.

kolumna korona-virus nogomet