vestnik

(KOLUMNA) Tehnološki hibridi

Selma Sofija Grah Zelko, 9. 8. 2019
Pixabay
Popularno

Razvoj tehnologije naj bi nam prinašal razbremenitev v določenih procesih, tako na delovnem mestu kot v zasebnem življenju; a se bom tokrat omejila le na slednjo sfero, saj so posledice kopičenja tehnologije v zasebnih prostorih tiste, ki jih občutim kot materijo, ki družba usmerja na ne najbolj kvalitetno pot. Z razbremenitvijo kot logično posledico uporabe tehnologije bi morala nastopiti tudi višja kakovost bivanja. Dogaja pa se ravno nasprotno.

Z razvojem tehnologije so se za posameznika stvari spremenile na slabše v premnogo pogledih. Menim, da smo že pred leti postali čustveni tehnološki odvisniki, trenutno pa smo žal verjetno že v stanju tehnoloških hibridov, ki določenih ročnih del zahvaljujoč pretirani uporabi tehnologije sploh več ne zmoremo opraviti. Žalosten primer je pot uporabe tehnologije pisanja; ljudje so najprej pisali z roko, potem s pisalnimi stroji, ki so jih zamenjale kompleksne tipkovnice, če pa pogledamo današnje povprečje, pa se je pisanje omejilo na levi in desni palec. Tehnologija, ki naj bi nam tu pomagala, nas iz dneva v dan bolj hromi v odnosu do naše osnovne pismenosti. Sprašujem se, če sploh še obstaja meja med koristno in škodljivo uporabo tehnologije. Pogosto slišim, da ljudje sprašujejo, kako zapisati določeno črko. To se dogaja preprosto zato, ker se s samo obliko in fizičnim zapisom črk več ne ukvarjamo, ampak imamo v mislih le njihovo standardno pozicijo na tipkovnici.

3ad68ff511ed26a1d9704ee4b9176c2f
Shutterstock
Z razvojem tehnologije so se za posameznika stvari spremenile na slabše v premnogo pogledih.

Naši domovi so polni strojev ali robotov, če vam je slednji izraz bližje, ki naj bi nam olajšali delo. Človek je svoje bivanje tehnološko tako izpopolnil, da kmalu brez robotov ne bo več zmogel pobrisati kapljice vode s pulta. Robotske kosilnice, avtomatski sistemi zalivanja ozelenelih vrtov, robotski sesalci, termomikserji; skratka en kup potrošne materije, ki naj bi nam omogočala več časa za druge kvalitete. Družina, prijatelji in lasten čas bi lahko skozi omenjeno tehnologijo pridobili bistveno več prostora v našem vsakdanu, a niso. Ko nam en tip tehnologije sprosti nekaj časa, nam tehnološka mašinerija pred nos porine telefone, tablice, televizijske zaslone in en kup vsebin, ki pogoltnejo naš čas. Kje so zdaj prijatelji, družina in drugi? Žal smo vse preselili na splet.


a68c55ea9bd81223631acf50a55bb394
Profimedia
Pogosto slišim, da ljudje sprašujejo, kako zapisati določeno črko.


Nespametna uporaba tehnologije nam škodi na področju zdravja in medosebnih odnosov. Imamo tehnologijo, ki nam omogoča delno odsotnost pri delu, saj stvari opravi po predprogramiranih željah uporabnika, a nas je po eni strani izjemno polenila in naša telesa spremenila v polfunkcionalna in v za kaljenje bolezni idealna okolja. S prvo pridobljen čas pa takoj zapolni tehnologija za kratkočasenje. Priključeni smo na splet in kot družba postajamo vedno bolj odtujeni in vsak sam k sebi na žalosten način. Tehnologija nam je omogočila, da veliko opravimo sami; sploh več ne rabimo pomoči sočloveka. Tehnologija nam je dala spletno življenje in sploh več nimamo realnega občutka za ljudi okoli sebe.
Redki se zavedajo verjetnega scenarija, v katerem nas bo lastna tehnološka pot povozila. In ni kriva tehnologija, pač pa uporabnik, ki njeno bistvo razume drugače od osnovnega namena. Postajamo družba, ki bo v prihodnosti ob nakupu tehnologije namesto navodil za uporabo morala dobiti pojasnila o osnovnem namenu določene tehnologije in smernice njene zdrave uporabe.

kolumna selma sofija grah zelko