vestnik

(KOLUMNA) Tuje je vedno slajše

Damjana Nemeš, 20. 7. 2021
Nataša Juhnov
Še pred začetkom poletja ljudje pogledujemo po destinacijah, kamor bi se odpravili na morje.
Popularno

Bolj kot na to, kako brezskrbno bomo preživeli tistih nekaj zasluženih dni na ležalniku na plaži, moramo sedaj razmišljati o tem, katera pravila veljajo za vstop v posamezno državo, katera potrdila moramo imeti pri sebi, da bomo izpolnili pogoje za prestop meje, pa tudi za nastanitev, ter predvsem o tem, pod kakšnimi pogoji se bomo lahko vrnili domov.

Še pred začetkom poletja ljudje pogledujemo po destinacijah, kamor bi se odpravili na morje. Veliko ljudi si je v preteklih letih dopustniški cilj rezerviralo že mesece prej, da v poletni turistični sezoni niso imeli skrbi zaradi zasedenosti hotelskih sob ali apartmajev na dobri lokaciji blizu morja. Dopustniške cilje velikokrat izbiramo na podlagi preteklih izkušenj, po priporočilih prijateljev ali spletnih strani turističnih agencij in drugih portalov, ki nam predlagajo »top« lokacije poletja.

Če smo se lahko v preteklih letih brezskrbno z letalom ali z avtomobilom odpravili do lokacije dopusta ter tam vsaj za nekaj dni pustili možgane na pašo, si zadnji dve poletji tega luksuza zaradi koronavirusa in njegovih vedno novih različic nekako ne moremo privoščiti. Nekoliko tvegano je rezervirati dopust veliko prej, saj se razmere v posameznih državah spreminjajo iz dneva v dan. Tudi turistične agencije ne morejo strankam zagotoviti, da jim bodo povrnile denar za vplačane pakete kljub vključeni odpovedi rezervacije. Mnogi ga še do zdaj nismo dobili povrnjenega. 

zdravje2
Zarja Jana
Bolj kot na to, kako brezskrbno bomo preživeli tistih nekaj zasluženih dni na ležalniku na plaži, moramo zdaj razmišljati o tem, katera pravila veljajo za vstop v posamezno državo, katera potrdila moramo imeti pri sebi, da bomo izpolnili pogoje za prestop meje, pa tudi za nastanitev, ter predvsem o tem, pod kakšnimi pogoji se bomo lahko vrnili domov.

Bolj kot na to, kako brezskrbno bomo preživeli tistih nekaj zasluženih dni na ležalniku na plaži, moramo zdaj razmišljati o tem, katera pravila veljajo za vstop v posamezno državo, katera potrdila moramo imeti pri sebi, da bomo izpolnili pogoje za prestop meje, pa tudi za nastanitev, ter predvsem o tem, pod kakšnimi pogoji se bomo lahko vrnili domov. Mnogi bi rekli, da je to samo tarnanje in da smo lahko srečni, da se na nekajdnevni oddih sploh lahko odpravimo. Kar seveda drži, marsikje po svetu so razmere najverjetneje veliko slabše kot pri nas. Tudi zato se lahko odpravimo na raziskovanje lepot v Sloveniji. Čeprav smo se mnogi lani odločili prav za dopust v domovini, saj ponuja številne kraje in znamenitosti, vredne ogleda, ki redno privabljajo tudi turiste, je tuje vedno slajše kot domače. Tako velja tudi za poletni dopust, na katerega se raje odpravimo v tujino. Veliko Slovencev, tudi Pomurcev, se odloči za dopustovanje na Hrvaškem, veliko jih počitnikuje v Španiji, Grčiji, na Portugalskem, v Turčiji in Egiptu, ki tudi sicer veljajo za turistično bolj oblegane države.

balaton, oddih, počitnice, dopust, turistični-boni, turizem
Nataša Juhnov
Pošteno še zadihali nismo od večmesečnega zaprtja, že nas strašijo, na kaj naj se ponovno pripravimo.

Še preden pa smo sploh lahko dobro dojeli, da se je večina dejavnosti in storitev, tudi turističnih, sprostila toliko, da spominja na približno tako normalnost, kot smo je bili vajeni pred epidemijo, je znova udarilo. Vsak dan beremo, da je zaradi širjenja okužb s koronavirusno različico delta pred vrati četrti val v večini evropskih držav, da bodo verjetno potrebna zaostrovanja, da bo jeseni spet veliko dejavnosti ustavljenih oziroma bodo potekale na daljavo. Pošteno še zadihali nismo od večmesečnega zaprtja, že nas strašijo, na kaj naj se ponovno pripravimo. Mnogi, ki imamo dopust načrtovan bolj proti koncu poletja, se lahko po vsej verjetnosti za oddih v tujini ponovno obrišemo pod nosom. Že res, da se nove različice koronavirusa po svetu ne širijo same, ampak smo za to odgovorni ljudje, a se mi vseeno zdi, da niso umestne trditve odločevalcev, da bomo na ta račun jeseni ponovno polnili bolnišnice in pokopališča. Tovrstna dikcija stanja ne bo omilila niti ga odpravila.  

kolumna turizem covid potrdila