vestnik

(KOLUMNA) Vlak dobrega počutja

Tomo Köleš, 9. 6. 2023
Jure Kljajić
Vestnikov vlak 2022
Popularno

Pišemo posebne zgodbe, ki jih težko najdemo na kakem drugem enodnevnem izletu.

Neki slovenski sociolog prekmurskih korenin je že pred leti dejal, da bi si Vestnikov vlak zaslužil posebno sociološko študijo. In pri tem je mislil predvsem na pozitivne stvari. Res je, Vestnikov vlak je poseben fenomen, ki mu verjetno ni enakega v Sloveniji. Toliko dogodivščin, pustolovščin, zabavnih pripetljajev, sklepanj novih prijateljstev in obnavljanj starih ter sproščenega druženja bi težko našli na kakem drugem enodnevnem izletu. Vestnikov vlak piše posebne zgodbe. Ne gre pozabiti, da je za marsikaterega njegovega udeleženca, še posebej za tiste, ki imajo kmetije, ta izlet edini dan dopusta, ki si ga privoščijo v letu.  

Vestnikov vlak ima letos poseben jubilej, saj se je čisto prvi Vestnikov izlet zgodil 29. maja 1973. Razen nekaj izjem, tudi zaradi pandemije korone, sta vlak ali avtobus vsako leto odpeljala potnike na kakšen nov cilj. Toliko je bilo že videnega in doživetega: Koper in Izola, Trst in Kras, Gorenjska, Celovec, Ljubljana, Sümeg na Madžarskem, Blatno jezero, Ptuj, Zagreb, Pulj in še kaj. Nepozaben bo ostal prizor, ko je eden od potnikov pomočil prst v morje in se prepričal, ali je res slano, saj ga je v živo videl prvič v življenju. V Podčetrtku, ko smo obiskali Terme Olimia, so nas gostitelji, ki so nam pripravili veličasten piknik, rotili, naj kar prespimo pri njih. Ko smo z avtobusi krenili proti železniški postaji, pa so nas njihovi glasbeniki pospremili tako, da so med igranjem skoraj tekli za nami. Nekoč nam je uspel velik podvig. Kljub temu da je bil naš glavni cilj Koper, smo potnike v istem dnevu popeljali še do Rovinja, Vrsarja in Poreča, nekateri od njih so se lahko popeljali še z ladjico.

Nekateri udeleženci, ki so se spoznali na Vestnikovem vlaku, so ostali skupaj vse življenje. Par, ki ga predstavljamo na naslovnici, ni edini takšen. In tega ne pravimo kar tako, saj se je enak primer zgodil tudi znotraj naše medijske hiše, tako da vemo, o čem govorimo. Menda je za letošnji Vestnikov vlak prijavljenih kar precej samskih, tako da bo kar nekaj priložnosti za nove simpatije in ljubezni. Ne pričakujte preveč in zgodi se lahko marsikaj. Tisti, ki že več desetletij potujejo z nami, vedo, da je eden najlepših občutkov, ko se po pohajkovanju usedejo k slastnemu kosilu, ki jim da nove moči. Dan je nato še lepši, vožnja z vlakom nazaj do Murske Sobote pa je nov vrhunec, ki bi si zaslužil še dodatno pozitivno študijo.

vlak Vestnik