vestnik

Kot otrok želel postati 'ezermešter' kot oče, sedaj izdeluje lesene izdelke pod imenom D'lejs

Ines Baler, 30. 10. 2021
Osebni arhiv
Velika podpora Denisu Kozarju je žena Urša, na poti ustvarjanja pa mu ob strani stoji tudi preostala družina.
Popularno

Leseni dekorativni izdelki postajajo v zadnjih letih vse bolj iskani, eden od Prekmurcev, ki jih izdeluje, pa je tudi Denis Kozar.

Ideja za dejavnost je zorela nekaj časa, znanje in navdušenje nad ročnim ustvarjanjem pa je že kot otrok nabiral v očetovi delavnici. »Oče Slavko je bil največja inspiracija, da nekoč postanem 'ezermešter', kot je on,« zatrdi. Dokončna odločitev o izdelovanju lesenih izdelkov je padla lani septembra, ko je nastal D'lejs. D ponazarja začetnico njegovega imena, narečno besedo za les pa je izbral, ker ga spominja na Goričko in na očetovo rojstno vas Čepince. K realizaciji načrtov je, kot pravi sogovornik, pripomogel tudi prijatelj in bivši sodelavec Teo Kapun Horvat, ki mu je v začetkih predal določeno znanje.

lesene sveče, d\'lejs
Osebni arhiv
V zadnjih nekaj letih je zaznati porast uporabe lesenih sveč. Izdeluje jih tudi Denis Kozar, njegovi izdelki pa nosijo ime D'lejs.

Izdelava lesenih izdelkov je njegov hobi ob redni službi, sogovorniku pa omogoča odklop od drugih vsakodnevnih stvari. »Izdelke izdelujem sam, mi pa občasno na pomoč priskoči oče, da se tudi sam sprosti ob brušenju ali barvanju. Se je pa tudi že zgodilo, da smo kak petkov ali sobotni večer ob dobri glasbi s prijatelji in družino izkoristili za lepljenje nekaterih izdelkov,« izpostavi. Delo je bolj zgoščeno ob prazničnih mesecih, na primer ob božičnih praznikih, valentinovem ali pred prvim novembrom, saj ponudba obsega tudi lesene sveče. »Te so se v zadnjih dveh, treh letih res razširile. Ljudje so začeli ob vseh ozaveščanjih v medijih razmišljati, ali ni bolj ekološko kupiti leseno svečo kot plastično,« ocenjuje in pristavi, da je za te produkte največ povpraševanja zaznati med mlajšimi in srednjimi generacijami. Lesena sveča res stane nekaj evrov več, vendar je obstojna vse do dvanajst mesecev, še pove.

Pod imenom D'lejs boste našli še lesene sveče, ki so namenjene predvsem otrokom, saj jih ti lahko pobarvajo s flomastri ali tempera barvami. »To, da nekomu po želji pobarvaš svečko in jo odneseš na pokopališče, pomeni, da si pokojnika imel res rad in predstavlja veliko zahvalo za vse, kar je ta oseba storila zate. Sicer pa je pobudo za izdelavo take sveče dala žena Urša, ki je veliko ustvarjala za otroke pod imenom Igrivi svet mame Urške,« tako Kozar.


Tudi nogometne table
Prekmurec izdelke ustvarja iz topolovih vezanih plošč različnih debelin, domišljija pri delu pa ne pozna meja. »Izdelate lahko praktično vse, pomembno je le, da imate znanje, da idejo prenesete najprej v računalniški program, nato pa v stroj, s katerim se izdelki izrezujejo,« opiše proces dela. Sam je v dobrem letu izdelal marsikaj. Na kateri izdelek pa je najbolj ponosen? »To je velika tabla z grbom mojega zadnjega kluba – Nogometnega kluba Olimpija Dolga vas. Na tabli sta poleg grba še velika ura in barve nogometne opreme. Podaril sem jo klubu, moji drugi družini. Drugi izdelek, ki mi je najbolj pri srcu, pa sem ob osvojitvi državnih nogometnih prvakov poklonil Nogometni šoli Mura. Na tabli sta grb ter čestitka,« poudari Denis Kozar. Doda še, da je eden redkih ustvarjalcev, ki se ukvarja z izdelavo nogometnih tabel, sicer pa so v ponudbi še lesene ure, rože, dekoracije za torte, table za podjetja ali društva, izdelki za jubileje …

leseni-izdelki, d\'lejs
Osebni arhiv
To je izdelek, na katerega je doslej najbolj ponosen. Tablo z nogometno vsebino je poklonil Nogometnemu klubu Olimpija Dolga vas.

Leseni izdelki, ki so vezani na določene praznike, so praviloma izdelani na zalogo, tisti za praznovanja pa so unikatni in nastanejo po naročilu in želji stranke.

»Unikatni izdelki so največja motivacija. Z njimi najprej presenetiš tistega, ki izdelek naroči, nato pa še slavljenca. Zato je vedno lepo, ko se stranke vračajo in z menoj delijo izkušnje s presenečenj. Pozitivne povratne informacije privabijo solze v oči in so vredne veliko več kot denar, ki ga za izdelek prejmeš,« iskreno zatrdi.

leseni-izdelki, d\'lejs
Osebni arhiv
Izdelki so zelo različni.

Izdelke večinoma prodaja preko družbenih omrežjih, na voljo pa so tudi v družinskem podjetju Spar Goričanka Kalamar ter v trgovini Naša bauta. Zanimanje je opaziti tudi iz drugih slovenskih regij, določene stranke so se z naročili že vrnile. Denis Kozar velik poudarek daje temu, da so kupci zadovoljni, svojo ponudbo pa namerava še v letošnjem letu dopolniti, saj mu načrtov predvsem ob podpori družine ne primanjkuje. »Verjamem v to, da če si nekaj močno želiš in si temu predan, se ti bodo sanje prej ali slej izpolnile. Zato tistim, ki so obupali, svetujem, da poskusijo znova, in naj ne pozabijo, da je v življenju pomembno le to, kolikokrat vstaneš in ne kolikokrat padeš,« optimistično zaključi.

d'lejs leseni-izdelki denis-kozar