vestnik

Lendavi iz srca: skupni koncert pevskega zbora in tamburašev

Jože Gabor, 14. 11. 2022
Jože Gabor
Koncert tamburašev HKD Pomurje in KPZ Vita
Popularno

V lendavski gledališki in koncertni dvorani sta na koncertu z naslovom Lendavi iz srca skupaj nastopila Komorni pevski zbor Vita iz Lendave in tamburaška skupina Hrvaškega kulturnega društva Pomurje.

Za obema skupinama je že vrsto nastopov po Sloveniji in v tujini, v repertoarju obeh pa so podobne skladbe, med njimi tudi prekmurske in medžimurske ljudske pesmi ter dalmatinske in starogradske melodije. Na koncertu so nastopili s skladbami: Nocoj je ena lušta noč,V dolini tihi, Ljubav se ne trži, Klinček stoji pod oblokom, Večeras je naša fešta in drugimi. Na odru sta se jim pri izvedbi nekaterih skladb pridružila še vokalista tamburaške skupine Jasna Vuradin Popović in Dezso Csaszar. Literarni ustvarjalci iz Lendave pa so brali besedila o svojem odnosu do mesta in svojih someščanov.

koncert, tamburaši, hkd-pomurje, kpz-vita
Jože Gabor
Koncert tamburašev HKD Pomurje in KPZ Vita

O skupnem koncertu so se pevski zbor in tamburaši dogovorili pred pol leta, ko so tudi začeli z vajami, v tem času so imeli tudi nekaj skupnih nastopov na prireditvah. Organizator dogodka je bilo Hrvaško kulturno društvo Pomurje, pri uresničitvi njihovega skupnega projekta pa so jih podprli tudi Občina Lendava, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Knjižnica-kulturni center Lendava.


Obiskovalce prireditve je nagovoril predsednik Hrvaškega kulturnega društva Pomurje Đanino Kutnjak, ki je povedal, da je koncert rezultat res dobrega sodelovanja in z njim poudarjajo navezanost ljudi na domače okolje. To je glasba, ki je ustvarjena iz srca. Komorni pevski zbor Vita bo naslednje leto praznoval dvajset let delovanja. V tem času so imeli veliko nastopov v lendavski občini, pa tudi drugje po Sloveniji in v tujini. Posneli so več zgoščenk, z mednarodnih srečanj pevskih zborov pa so se vračali s priznanji. Zborovodja je Danijel Berden. Člani pravijo, da so kot družina, kot prijatelji, ki se ob petju skupaj tudi dobro zabavajo. Ob ponedeljkih imajo vaje, katere si lahko ogledajo tudi ljubitelji zborovskega petja in se prepričajo, koliko pozitivne energije je na vajah. Tako na nastopih, kot na vajah pozabijo vse skrbi, se napolnijo s pozitivno energijo, to pa tudi prenašajo na tiste, ki poslušajo njihovo petje. Zato se tudi ljubkovalno imenujejo Vita-minčki, saj so vitamini ključni za življenje. Tamburaško skupino Hrvaškega kulturnega društva Pomurje so ustanovili leta 2009. Pred tem so ustanovili folklorno skupino in prav se jim je zdelo, da plešejo na glasbo v živo. Med novi člani so bili tudi taki, ki so na vajah prvič zaigrali na tamburico. Pol leta po ustanovitvi so imeli že prvi nastop. Povezuje jih ljubezen do glasbe, v več kot desetih letih nastopanja po Sloveniji in tujin pa so se stkala med njimi pristna prijateljstva. Vodi jih Nikola Kraljić, druži pa jih ljubezen do glasbe. Ob nastopih na odrih ter nastopih v sodelovanju z tamburaši iz Medžimurja, radi nastopajo tudi na zabavah ob rojstnih dnevih in drugih obletnicah. Za vaje in nastope izbirajo skladbe, ki so jim najbolj pri srci, to pa se opazi tudi pri odzivu publike, ki v njihovi glasbi uživa.

komorni-pevski-zbor-vita tamburaška-skupina-hrvaškega-kulturnega-društva-pomurje nastop lendava koncert