vestnik

Mladi posneli film o tem, kako doživljajo svet in o navideznem strahu. Premiera bo danes

N. R., 1. 4. 2021
Arhiv Vitja Rodež
Iz filma O njem se govori.
Popularno

V času zaprtja zaradi epidemije je mladi filmski ustvarjalec Vitja Rodež iz Murske Sobote posnel kratki avtorski film – srhljivko O njem se govori, ki pripoveduje o navideznem strahu pred tistim, česar ne vidimo in ne poznamo, hkrati pa o mladih, prijateljstvu in zaljubljenosti. Osemminutni film je v prekmurskem slengu, ima pa tudi slovenske podnapise.

Osemminutni film je v prekmurskem slengu, ima pa tudi slovenske podnapise. Premiera bo v petek, 2. aprila, ob 19. uri na youtube kanalu Vitje Rodeža.

Snov za film je črpal v obdobju, ko se mladi srečujejo z novimi življenjskimi stanji, šolanjem na domu, namesto druženja, resničnega doživljanja in pridobivanja izkušenj pa se še bolj kot prej družijo virtualno in živijo v svojem svetu. Film, za katerega je dijak prvega letnika umetniške gimnazije na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer napisal scenarij, ga režiral, posnel in zmontiral, je nastal v sodelovanju mladih.

o-njem-se-govori, film-vitja-rodež, mladi-filmarji
Arhiv Vitja Rodež
Iz filma O njem se govori.

Film O njem se govori je zgodba enega popoldneva, ko se sestanejo prijatelji Gašper, Jan in Urška, da bi se družili in našli priložnost, da se iz spletnih klikov morda med kom razvije ljubezen. Brezskrbno druženje pa se spremeni v dolg srhljiv pohod.

Čeprav niso prepričani, da je on, se v njih naselita strah in groza, zato se zatečejo v bližnji gozd. A ugotovijo, da jim neznanec sledi.

Po mestu krožijo govorice o nevarnem Srečku X, ki naj bi pobegnil iz psihiatrične bolnišnice in zagrešil umor. Prijatelji med sprehodom srečajo Srečka X, in čeprav niso prepričani, da je on, se v njih naselita strah in groza, zato se zatečejo v bližnji gozd. A ugotovijo, da jim neznanec sledi. Zgodba se srečno razplete, kaže pa na to, koliko strahu se je danes naselilo v ljudi. »Film sporoča, kako mladi doživljamo ta svet in da ne smemo soditi ljudi po prvem vtisu in na podlagi govoric, ne da bi poznali njihove zgodbe,« pravi Vitja. Doda še, da pogled Srečka X na koncu namiguje, da se vendarle lahko zgodi kaj nepričakovanega … Morda več v naslednjem filmu.

o-njem-se-govori, film-vitja-rodež, mladi-filmarji
Arhiv Vitja Rodež
Iz filma O njem se govori.

Pri filmu mladi združili moči

Film je bil posnet v treh dneh na več lokacijah po Murski Soboti in je plod sodelovanja mladih iz Pomurja, kar je bilo v teh časih še posebej težko, saj so se v procesu snemanja morali prilagajati pravilom varnega druženja, razloži Vitja. V glavnih vlogah so nastopili Adam Červek kot Gašper, David Klar kot Jan, Dea Borovič kot Urška in Mad Mac kot Srečko X. Za snemanje zvoka je skrbel Izidor Vogrinec, sodelovali so še Tinkara Fras, Zala Jurkovič, Samo Hozjan, Luka Šajher, Milo Šavel, Taj Tratnjek in Patrik Horvat.

o-njem-se-govori, film-vitja-rodež, mladi-filmarji
Arhiv Vitja Rodež
Iz filma O njem se govori.

Kako smo snemali

Film smo posneli v treh dneh na več lokacijah po Murski Soboti. K sodelovanju sem povabil mlade. Veselilo me je, da so se odzvali, čeprav se nismo vsi poznali. 

»Odločil sem se posneti kratki srhljivi film. K sodelovanju sem povabil mlade. Veselilo me je, da so se odzvali, čeprav se nismo vsi poznali. Zaradi epidemioloških razmer smo bili omejeni s prostorom in številom sodelujočih.« In zakaj ravno srhljivka? »Žanr mi je od nekdaj všeč. Obenem vsi zaradi epidemije čutimo nelagodje današnjega časa, kar simbolizira neko negotovost, srhljivost … Že od malega sem rad drugim pripovedoval zgodbe s pomočjo kamere. Še posebno me zanimata snemanje in montaža videoposnetkov, saj menim, da lahko z gibanjem ljudi, mimiko, govorjenjem, scenografijo, glasbo in še čim poveš in prikažeš res veliko. Predvsem pa v ljudeh vzbudiš neka občutja,« pojasnjuje, zakaj ga zanima film.

o-njem-se-govori, film-vitja-rodež, mladi-filmarji
Arhiv Vitja Rodež
Iz filma O njem se govori.

»Snemanje filma je kot ribarjenje. Če imaš srečo, domov prideš z dobrimi posnetki in lahko iz tega narediš film, če pa imaš smolo, je tema. Obenem sem želel pokazati, da mladi lahko naredimo več, kot starejši pričakujejo od nas, da smo ustvarjalni in drzni, da imamo ideje in tudi voljo. Da si upamo in zmoremo stopiti iz cone udobja. Zelo me veseli, da smo pri filmu sodelovali mladi in film posneli brez pomoči staršev. Sem pa hvaležen učiteljem, ki so mi dali marsikateri koristen nasvet in mi odprli nova obzorja,« pove Vitja.

o-njem-se-govori, film-vitja-rodež, mladi-filmarji
Arhiv Vitja Rodež
Iz filma O njem se govori.

Vitja Rodež je posnel že več kratkih filmov, med drugim je strokovna žirija lani njegov filmček Skrivnost, ki se skriva v moji omari med 80 filmi izbrala za predvajanje na 1. festivalu KoronaFESTfulFejstFilma, ki ga je organiziral JSKD. Zanj je odigral pet vlog, sam napisal scenarij, ga posnel in zmontiral. V prostem času igra tudi tolkala in je član glasbene skupine Vintage.

film srhjivka o-tem-se-govori vitja-rodež