vestnik

Moira izdala nov album in knjigo Pisma v šatulji

Jože Gabor, 5. 5. 2021
osebni arhiv
Moira upa, da bodo kmalu take razmere, da bo zgoščenko in knjigo lahko predstavila tudi v živo.
Popularno

Pevka in glasbenica Moira se je v času, ko zaradi korone ni bilo koncertov, bolj posvetila sebi ter glasbenemu in literarnemu ustvarjanju doma. Pred nedavnim je svojo glasbeno in literarno ustvarjalnost izdala na novi zgoščenki in knjigi z enakim naslovom Pisma v šatulji. Za eno od skladb z zgoščenke z naslovom Zlato je posnela tudi videospot.

»V času zemeljske renesanse, ko glasbeniki ne moremo delovati v svojem poslanstvu, sem se sprehodila skozi svoje bogate spomine. Barvitost in globoko občutenje odlikujeta album Pisma v šatulji. Na albumu je poezija več avtorjev, idejo o albumu pa sem začela snovati in razvijati z Milanom Krajncem, psihoterapevtom, pisateljem in mednarodno priznanim poslovnežem, ko sem mu ob njegovi 25-letnici delovanja v pisateljskem svetu uglasbila dve njegovi besedili in globoko sem mu hvaležna, da je zgodba dobila svoj epilog,« pravi Mateja Horvat, ki ustvarja pod umetniškim imenom Moira. Svojo poezijo sta dodala Feri Lainšček in njena prijateljica Simona Šarotar Žižek. Sama je napisala besedila na podlagi tistega, kar se ji je zgodilo v najlepših sanjah. Glasba na albumu je večinoma njena avtorska, dve skladbi je ustvaril Milan Ostojič, eno pa zasedba Občutek za veter, s katero je pred leti sodelovala: »Svojo vizijo albuma sem zaupala Dejanu Berdenu, prijatelju in glasbenemu sodelavcu, ki je avtor vseh aranžmajev in je obenem poskrbel za mix in mastering. Album Pisma v šatulji je obenem darilo, ki sem si ga podarila ob prihajajočem okroglem jubileju.«

moira, album, knjiga
osebni arhiv
V videospotu skladbe Zlato ob njej v vlogi angela nastopa Špela Hunjadi.

Uglasbena poezija

Na albumu sodelujejo glasbeniki, ki so prav tako njeni glasbeni kolegi: Goran Đurič (akustična kitara), Samo Budna (violina) in Leno Lainšček. Posebej vesela pa je, pravi, da se je vabilu odzval njen prijatelj, dramski igralec SNG Maribor Bojan Maroševič, ki je recitiral pesem Milana Krajnca z naslovom Rada te imam. Dejansko gre za uglasbeno poezijo: »Nekatere skladbe so baladnega značaja, nekatere v živahnejših ritmih, kjer se dotikam zgodbe neke ženske z ravnice, njenih mladostnih spominov, njenih občutenj v prebujanju ženske, v sprejemanju osebne poti, ki jo je morala prehoditi, ker je tako izbrala. Zato ne žaluje, le sprejema in živi trenutek zdaj. Govori o solzah, bolečini, radosti in hvaležnosti, o samosti in o pomembnosti zavedanja, kdo si, od kod prihajaš in kam greš.« V besedilih gre za močno osebno izpoved NJE, ki se je predala raziskovanju svojih občutenj in svojih življenjskih izbir. Naslovi skladb so: Ime ji je ženska, Ti pa mene ne slišiš več, Tišina, Znati, Solza, Čutim, Rada te imam, Komu bo ravnica bela, Zlato, Pisma v šatulji in Sem ti.

Z zasedbo bo pripravila akustično verzijo albuma in jo delila s prijatelji tovrstne glasbene literature. Za zdaj ne načrtuje spletne predstavitve, saj upa, da bo kmalu mogoče spet nastopati v živo, pred publiko.

moira, album, knjiga
osebni arhiv
Na naslovnici knjige je Moirin portret, ki ga je naslikala Marina Benkovič.

Zgodbe o NJEJ

Knjigo Pisma v šatulji je začela snovati pred dvema letoma: »Verjamem, da se vse zloži, ko ideja dozori. In ta čas, v katerem se je znašlo človeštvo, je pravšnji.« Ob ustvarjanju albuma je vzporedno nastajala knjiga z istoimenskim naslovom. Album in knjiga sta tesno povezana. V literarnih pismih so zgodbe o NJEJ, ženski, ki se je predala vodstvu vetra, čeprav je morala kdaj tudi koga razočarati oziroma se je ob njej kdo razočaral: »ONA se zaveda boginje v sebi in jo tudi išče skozi strasti do življenja, do občutenj, ki so ji edino vodilo življenja. V trenutku, kjer se je znašla, se z vrha hriba, s pogledom na ravnico, spominja svoje poti, svoje rasti, prebujenja in spoznanja, kdo je, kajti sedaj ve, kam je namenjena. Edino in le v ljubezen.« Knjigo je izdal Zavod Volosov hram, kjer je mogoče knjigo in album naročiti v spletni trgovini na spletni strani www.volosov-hram.si: »Popotnice v knjigo so napisali avtorji besedil na zgoščenki Feri Lainšček, Milan Krajnc in meni ljuba prijateljica Simona Šarotar Žižek, ženska v najbolj globokem pomenu besede.« Z ekipo prijateljic in prijateljev je konec marca, v krasnem toplem dnevu v objemu gozda posnela videospot za avtorsko skladbo Zlato, ki je objavljena na spletni platformi YouTube in jo je poslala tudi na televizijske postaje. Po scenariju, ki ga je sama napisala, je režijo z izjemnim občutkom prevzel ND videostudio Denis Horvat, kamero pa sta upravljala Denis in Matic Spon: »Ekipa, s katero smo dan preživeli v objemu gozda v Krajinskem parku Goričko, natančneje v Fokovcih, mi je bila v veliko pomoč pri organizaciji kar zahtevnega projekta in sem ji globoko hvaležna.« V videospotu ob njej nastopa Špela Hunjadi, ki predstavlja angela kot odsev njenega notranjega občutenja. Prav posebno vlogo pa je odigrala pitonka Ladcy, ki je v spotu odigrala ključne prizore na klavirju in na Moiri. Pitonka v tem primeru simbolizira levitev ženske: »Ženska je skozi zgodovino vpeta v določene družbene vzorce in pravila, a zdaj je čas, da se dokončno zave svoje lepote, ki izhaja izključno iz njene notranjosti. Če želi biti lepa, je pot v raziskovanje teme neizbežna. Izjemnega pomena je pogum, da je lahko ranljiva. Da pozna žalost, da se lahko veseli. In da spozna svojo temo, da lahko sledi svetlobi.«

Moira pisma-v-šatulji