vestnik

"Na lastni poroki res ne bova hodila v maskah in z razkužili"

Damjana Nemeš, 28. 4. 2020
Osebni arhiv
Katarina Križman in Silvester Mutvar sta za datum poroke izbrala letošnji 20. junij.
Popularno

Od 28. aprila je na upravnih enotah spet možno skleniti zakonske zveze, vendar z določenimi omejitvami. O tem, s čim se bodoči mladoporočenci soočajo v tem negotovem času, smo se pogovarjali s Prekmurcema, ki sta poroko načrtovala v juniju.

Katarina Križman s Trdkove in Silvester Mutvar iz Tešanovec sta bodoča mladoporočenca, ki sta želela usodni da dahniti 20. junija letos, vendar so jima načrte skazili sprejeti ukrepi zaradi koronavirusa. Takoj po razglasitvi epidemije je bilo namreč odpovedano sklepanje zakonskih zvez, omejitev pa se je danes sprostila. Katarina in Silvester sicer nista redka, ki sta se želela poročiti letos poleti. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije za leto 2018, ko je bilo sklenjenih 7256 zakonskih zvez, se je največ parov poročilo ravno junija, takrat je bilo sklenjenih več kot tisoč sto zakonskih zvez, več kot tisoč parov se je poročilo tudi v maju, avgustu in septembru.

bd9576d05a34bf34cd788b1713ec6f93
Pixabay
Od danes je spet možno skleniti zakonsko zvezo.

Stroški za poroko so že nastali

Kot je pojasnila Križmanova, sta začela poroko načrtovati takoj po zaroki, pred dobrim letom in pol. Ker sta oba že od malih nog sanjala o veliki poroki, sta jo tako tudi načrtovala. Povabljenih imata okrog dvesto gostov, poleg najožjih članov družine tudi preostale sorodnike, številne prijatelje, sodelavce ter družinske prijatelje, nekateri so tudi iz tujine. »Zaradi tega je vse še težje. Bodoči mladoporočenci ne vemo nič, nihče ne daje v zvezi s tem nobenih informacij, ne vemo, ali naj poroko odpovemo ali ne,« je povedala sogovornica. Na MJU odgovarjajo le, naj bodoči mladoporočenci spremljajo situacijo v zvezi s koronavirusom. Pristojno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pravi, naj se mladi pari, ki bi želeli zaradi trenutnih razmer poroko preložiti ali odpovedati, obrnejo na upravno enoto, kjer so vložili prijavo. »Če je stranka upravni enoti plačala upravno takso in morebitne stroške za sklenitev zakonske zveze zunaj uradnega prostora, se ji bodo ti stroški povrnili, če se obred ne bo izvedel. To velja tudi, če se poroka ne izvede zaradi višje sile,« še dodajajo.

poroka, križman, mutvar
Osebni arhiv
Katarina in Silvester.

Vendar pari nimajo le stroškov na upravnih enotah. Kot je pojasnila bodoča nevesta, sta s partnerjem že plačala prstane, poročno torto in poročne obleke, zagotovljene imata termine tako za civilni kot cerkveni obred, prav tako prostor za slavje. »Tu se pojavi še en problem. Če se na želeni datum ne bova poročila, se bova morala odpovedati prostoru, kjer sva želela imeti slavje, saj je naslednji prosti termin šele prihodnje leto septembra,« pove sogovornica. Dodala je, da števila gostov zagotovo ne bosta krčila, saj se želita poročiti v družbi vseh njima ljubih ljudi, prav tako ne želita čakati še eno leto in pol na naslednji prosti termin v izbrani gostilni. »Zato iščeva drugo primerno lokacijo. Vsekakor se ne bova poročila, če bodo poroke dovoljene le pod določenimi pogoji. To je najin dan, v to sva vložila veliko časa, truda in ne nazadnje denarja, zato na lastni poroki res ne bova hodila v maskah in z razkužili ali pa omejevala gibanja gostov, če bi morda obveljala takšna pravila,« je jasna sogovornica.

poroka, torta
Profimedia
Od danes je spet možno skleniti zakonsko zvezo, vendar z določenimi omejitvami.

Od včeraj je sklepanje zakonske zveze spet omogočeno, tako v uradnih prostorih kot na prostem. Pri sklenitvi zveze sta poleg mladoporočencev lahko prisotni še matičar in/ali načelnik upravne enote. V primeru, da bo poroka na prostem, pa sta lahko prisotni tudi priči. Če bo poroka v zaprtem prostoru, o prisotnosti prič odloča vodstvo posamezne upravne enote.

poroka omejitve koronavirus katarina-križman silvester-mutvar