vestnik

Na letošnjih oskarjih tudi kanček Prekmurja

Tomo Köleš, 17. 3. 2024
Arhiv filma
Enzo Vogrincic kot Numa Turcatti v filmu Snežna družba.
Popularno

Njegovi prastarši in dedek so prišli v Južno Ameriko pred drugo svetovno vojno.

Na letošnji podelitvi oskarjev je pričakovano slavil film Oppenheimer, ki je ob trinajstih nominacijah dobil kar sedem prestižnih kipcev. Med kandidati za najboljši tujejezični film in najboljšo masko pa je bil tudi španski izdelek Society of the Snow (Snežna družba) oziroma po špansko La sociedad de la nieve režiserja Juana Antonia Bayone. Oskarjev ni dobil, v teh kategorijah sta zmagala filma The Zone of Interest (Interesno območje) in Poor Things (Nesrečna bitja), kljub temu pa Snežna družba ostaja eden najboljših filmov leta 2023. Prejel je deset najbolj cenjenih španskih nagrad goya, dve evropski nagradi, med drugim je zmagal na festivalih v San Sebastianu, Andaluziji, Kataloniji, Virginiji in Kaliforniji, nominiran pa je bil tudi za britansko nagrado bafta in zlati globus.


Posnet je po resnični zgodbi o strmoglavljenju urugvajskega letala oktobra 1972 v Andih, na katerem so bili tudi člani ragbijskega moštva Old Christians iz Montevidea, ki so se odpravili na tekmo v Čile. Od 45 potnikov jih je 29 preživelo padec, nekateri so kasneje umrli od poškodb, bolezni in plazov, v najbolj ekstremnih razmerah pa so se ostali preživeli, pozabljeni od sveta, v naslednjih tednih zatekli k temu, da so se hranili z mesom pokojnikov.

O tem je bil leta 1993 že posnet znani ameriški film Alive (Živi), v katerem so bili v glavnih vlogah Ethan Hawke, Josh Hamilton in Vincent Spano, vendar pa naj bi Snežna družba (oba filma sta posneta po knjižnih predlogah, op. p.) celotno dogajanje prikazala bolj natančno in realistično. V njej v glavni vlogi nastopa tridesetletni Enzo Vogrincic, ki igra Numo Turcattija, potnika, ki je zadnji umrl in katerega pripoved vodi gledalca skozi film (ta lik se na primer v Živih sploh ne pojavi). Vogrincic ni bil nominiran za oskarja, si je pa za svojo igro prislužil veliko pohval gledalcev in kritikov, v Urugvaju in Madridu, kjer živi večino leta, pa ima že status mlade zvezde.

Že njegov priimek kaže na to, da ima prekmurske korenine. Njegovi prastarši in dedek, ki so bili iz Murske Sobote, so emigrirali v Južno Ameriko pred drugo svetovno vojno. Najprej so se namenili v Argentino, a so pot nadaljevali do Urugvaja, kjer so se za stalno naselili. Enzo se je rodil v prestolnici Montevideo in danes pravi, da so si vsi Vogrincici v Urugvaju v sorodu, čeprav sam ne govori slovensko in v Sloveniji še ni bil.


Do leta 2022 je nastopal večinoma v gledališčih, nato pa je dobil svojo prvo glavno vlogo v urugvajsko-argentinski športni drami 9, ki jo je delno navdihnila življenjska pot slavnega nogometaša Luisa Suareza, Enzo pa je dobil nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Bariju. Vse skupaj ni bila slučajnost, saj je Enzov oče Guillermo nekoč igral za nogometni klub Montevideo Wanderers, ki še zdaj nastopa v urugvajski prvi ligi.


Za vlogo Nume Turcattija se je Enzo pripravil z izjemno zahtevno dieto, po kateri je izgubil kar 23 kilogramov. Večino Snežne družbe so posneli v Sierri Nevadi v Španiji, ob koncu snemanja pa si je ekipa ogledala tudi resnično prizorišče nesreče v Andih. 

enzo-vogrincic korenine slovenija pomurje