vestnik

Na valentinovo obeležila diamantno poroko

Jože Žerdin, 15. 2. 2019
Jože Žerdin
Marija in Štefan Lebar. 
Popularno

V družini Lebar iz Gomilice je bilo na valentinovo nadvse veselo, saj sta zakonca Štefan in Marija praznovala diamantno poroko. 

Življenje njima ni bilo poslano z rožicami, ampak sta celo življenje trdno delala na prekmurski zemlji. Oba namreč izhajata iz kmečkih družin. Ob praznovanju diamantne poroke sta se skupaj s svojimi najdražjimi udeležila v cerkvi Marije vnebovzete v Turnišču zahvalne svete maše, ki jo je daroval pater Toni Brinjovc ob somaševanju duhovnega pomočnika patra Franca Meška. V spomin sta prejela križ, bila pa sta nadvse vesela in srečna, da sta se učakala diamantne poroke.

Imata šest vnukov in šest pravnukov

Štefan, rojen leta 1929, je bil nekaj časa na sezonskem delu v Avstriji, pozneje do upokojitve pa je bil zaposlen kot izolater v tovarni Varstroj Lendava. Ob tem je doma ženi pomagal pri vseh kmečkih delih in opravilih. Že vrsto let je član cehovskega društva Gomilica. Žena Marija, dekliško rojena Dogar leta 1934, je celo življenje delala na kmetiji, redila živino, obdelovala polje in prodajala tržne viške kmetijskih pridelkov. Pove, da je celo življenje trdno delala, da sta preživljala družino, kajti tisti časi so bili težki. Doma je v krušni peči pekla kruh in druge izdelke iz domače moke, ki jo je mlela v Premoševem mlinu v Turnišču. V zakonu je povila štiri otoke. Pradedek in prababica Lebar sta ob praznovanju diamantne poroke veselo povedala, da sta ponosna na svojih šest vnukov in šest pravnukov, ki ju večkrat obiščejo, oba pa jim namenita lepe besede, da naj odraščajo v poštene in domoljubne ljudi. Ko sta še bila pri močeh, sta v lendavskih goricah obdelovala vinograd in pridelovala vino za domače potrebe. V njunem domu je bilo vedno spoštljivo zakonsko življenje, prežeto z ljubeznijo, razumevanjem in odpuščanjem. Spominjata se težkih časov povojnega življenja, kar štiri leta sta peš hodila v osnovno šolo v Gomilice, kjer sta se učila madžarski jezik, zato ga še razumeta in pasivno govorita. Sta člana Društva upokojencev Turnišče in ob praznovanju diamantne poroke sta nam pokazala listine, ki sta jih prejela s strani društva, in sicer ob zlati in biserni poroki. Zdaj, ko sta poročena že 65 let, je njun korak bolj počasnejši, a spomini na prehojena skupna zakonska pota so še vedno živi. Dejala sta, da je 65 let skupnega zakonskega življenja minilo, kot da bi veter odpihnil jesensko listje.
zakonca lebar gomilica diamantna poroka