vestnik

Namesto sveč lahko grobove krasijo porisani kamenčki

Ines Baler, 30. 10. 2018
Sašo Bizjak
Lani je bilo v Sloveniji prodanih 16 milijonov sveč.
Popularno

Številne akcije, ki opozarjajo na prekomerno prižiganje plastičnih svečk, so nekaterim dale idejo, kako jih nadomestiti. Na družabnih omrežjih se v teh dneh pojavljajo fotografije različno porisanih kamenčkov, ki jih bodo posamezniki na grobove pokojnih odnesli namesto sveč.  

Kamenčki različnih velikosti so lahko porisani z različnimi motivi. Denimo s svečkami, cvetjem, lahko pa se na njih znajde tudi kakšno krajše posvetilo ali misel, namenjena pokojnemu sorodniku. Takih projektov se letos odloča veliko mater z otroci.


2e03e0b4414f34b560b3d09ad797a1e1
Vida Toš
Tudi otroci ustvarjajo in pokojnim sorodnikom narišejo ali napišejo kakšno misel.


1cc7216dc7f9bdc54e62d0f4aa02b875
Urška Bedek
Ideja, kako nadomestiti plastične sveče.


39a076cb16e9f5f401f0aea21ac5506f
Vida Toš
Tudi otroci ustvarjajo in pokojnim sorodnikom narišejo ali napišejo kakšno misel.

Ideja o žalnih kamnih sicer ni nova, se je pa letos precej bolj razširila kot v minulih letih. So se pa s polaganjem kamenčkov na grob pokojnikom poklanjali že v prazgodovini. Predniki so takrat gomile okraševali z barvitimi kamni, na ta način pa so jih tudi zaščitili pred vremenskimi vplivi. Letos pa je ta način v poplavi pozivov o zmanjševanju plastičnih sveč dobil nov prizvok. Mimogrede, Slovenci smo že nekaj let v svetovnem vrhu po številu prižganih sveč.



Lani je bilo po podatkih Ministrstva za okolje in prostor v Sloveniji prodanih okoli 16 milijonov sveč. Posledično je bilo tako ustvarjenih 3000 ton odpadkov. Jure Leben, okoljski minister, zato pred dnevom mrtvih pravi: "V Sloveniji je močno ukoreninjena tradicija prižiganja nagrobnih sveč, saj vsi podatki kažejo, da primerjalno z ostalimi državami Evrope močno izstopamo. Pozivam državljanke in državljane, da pred prižigom nagrobne sveče pomislijo tudi na okolje".
kamni namesto sveč ideje