Že od leta 1996, ko je bilo ustanovljeno Društvo kmetic Turnišče, ne mine nobena večja prireditev v turniški občini, da ne bi članice društva sodelovale na njej s svojimi domačimi dobrotami.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuZa telovadnico četrt milijona
Občina Kuzma je potrdila drugi rebalans proračuna.
Žal je zaradi epidemije teh dogodkov manj, pravi predsednica društva Marija Ščap, in tudi izobraževanj in drugih aktivnosti društva je bilo v zadnjih dveh letih manj, kot jih je bilo prej. »V društvu nas je trideset članic iz vseh štirih vasi v občini, Nedelice, Gomilice, Renkovcev in Turnišča. Uradno deluje društvo od leta 1996, ko smo ga registrirale, so se pa kmečke ženske iz občine povezovale in sodelovale na prireditvah že prej. Sodelujemo na prireditvah, ki jih organizirajo Občina Turnišče in društva iz občine.« Tako so vsako leto sodelovale na Ferencovem sejmu v Turnišču, dnevih odprtih vrat Kovačeve domačije v Nedelici, sodelujejo tudi na prireditvah v drugih občinah in z društvi kmečkih žena iz drugih občin. Njihove stojnice so vedno bogato obložene z domačimi dobrotami, ki jih same spečejo, kot so krapci, potice, pereci, koruzne zlevanke in prekmurska gibanica, a jih do konca prireditve običajno zmanjka.
Nedavno smo jih srečali na prireditvi Festival langaša v Gaberju, ki se je tradicionalno udeležujejo. Na tekmovanju sodelujejo tako s tradicionalnim kakor tudi modernejšim langašem in v obeh kategorijah so že zmagale, pravi Ščapova. »Pri pripravi tradicionalnih jedi se trudimo, da so res po tradicionalnih receptih in da so čim boljše, okusnejše. Res je, da se te jedi po različnih vaseh in tudi med gospodinjami, ki jih pripravljajo, včasih nekoliko razlikujejo. Pri tem so nam gotovo veliko koristila izobraževanja, ki jih je organiziralo društvo. Zelo pomembna je še izmenjava izkušenj.«
Izdale knjižico z recepti
Pred leti so izdale knjižico, v kateri so zbrale kuharske recepte. Tako tradicionalne kakor tudi sodobnejše, ki so plod njihove domišljije in ustvarjalnosti v kuhinji. Pred epidemijo so sodelovale tudi na prireditvah v Ljubljani, na Ptuju, Primorskem in drugod. Vsako leto organizirajo izlet po eni od slovenskih pokrajin in spoznavajo tamkajšnje primere dobrih praks. Letos so bile na Goričkem na izletniški kmetiji Kozelinovih in pri Sadjarstvu Ficko. Sodelujejo na srečanju kmetic Pomurja, ki so ga že same organizirale.
Ob kulinaričnih pripravljajo še strokovna izobraževanja s področja kmetijstva, kar jim potem koristi pri delu na kmetiji. Ta izobraževanja so običajno v zimskih mesecih, ko je več časa. Vesele so tudi, če jih povabijo v šole in vrtce, da predstavijo tradicionalno prekmursko kulinariko ali delo na kmetiji, še pove predsednica Društva kmetic Turnišča. »Organizirale smo tudi razstave domačih dobrot. Ob zaprtju smo povabile otroke iz občine, da so razstavljene jedi pojedli. Vesele smo sodelovanja z mladimi in če se nam v društvu pridruži kaka mlada članica. V zadnjem obdobju dobro sodelujemo tudi z Društvom mladih Turnišče in pripravimo degustacije ob njihovih prireditvah.«
V naslednjih mesecih načrtujejo delavnico o jedeh z žara in izpopolnjevanje v izdelavi aranžmajev iz suhega cvetja.