vestnik

Nocoj v Mikku glasbena poslastica

Tomo Köleš, 19. 3. 2019
Arhiv zasedbe
Skupina Eyot, ena najbolj zanimivih evropskih instrumentalnih zasedb, bo v soboto nastopila v Mikku.
Popularno

Srbska zasedba Eyot je imela čez sto koncertov v več kot dvajsetih državah po vsem svetu, priljubljena pa je tudi pri kritikih.

V soboto zvečer se v soboškem klubu Mikk obeta prava glasbena poslastica, lahko bi mirno rekli, da gre najmanj za koncert meseca.
Skupina Eyot iz Niša s svojim eklektičnim zvokom povezuje različne sloge od roka in džeza, panka in ambientalne glasbe, impresionizma in romantike v močne in kompaktne skladbe. Zasedba je imela čez sto koncertov v več kot dvajsetih državah po vsem svetu. Občinstvo in glasbeni kritiki so jo zelo dobro sprejeli, pridobila si je ugled ene od najbolj zanimivih evropskih instrumentalnih skupin v zadnjem desetletju. Člani skupine Eyot so zmagovalci festivalov Umbria Jazz Balkanic Windows 2009 (Perugia, Italija) in MIDEM OFF Showcase 2012 (Cannes, Francija). Sodelovali so na številnih pomembnih prireditvah po svetu, med njimi so Cully Jazz Festival (Švica), Garana Jazz Festival (Romunija), Dubai Jazz Festival (Združeni arabski emirati), Belgrade Jazz Festival (Srbija), Nisville Jazz Festival (Srbija), DOK.Fest München (Nemčija), mednarodni džezovski festival v Hongkongu, Vicenza Jazz (Italija), Kaunas Jazz Fest (Litva), Jarasum International Jazz Festival (Južna Koreja) in Preveza Jazz Festival (Grčija). Nastopali so po klubih v Londonu, Parizu, Berlinu, Moskvi, Šanghaju in drugod.
Doslej so izdali štiri albume: Horizon (Ninety And Nine Records/Constantinus, 2010), Drifters (Neuklang, 2013), Similarity (Ninety and Nine Records, 2014) in lani Innate, album za tuji trg (Ninety and Nine Records) in za srbski trg (Metropolis Jazz). Glasbo in priredbe za album Innate podpisujeta Dejan Ilijić in bend Eyot. Ploščo je posnel legendarni Steve Albini (Big Black, Shellac...) v studiu Chicago's Electric Audio. Zajema sedem skladb, ki združujejo džez, rok, ambientalno in klasično glasbo, ki se opira na folkloro Balkana in vzhodne Evrope. Večina je čudnih ritmov, poslušalec pa lahko sliši tradicionalne lestvice in harmonijo na celotnem albumu. Pravzaprav je to popolna mešanica starega in novega, vzhodnega in zahodnega, zaradi česar je zasedba Eyot tudi prepoznavna vse od nastanka leta 2008. Člani skupine Eyot so: Dejan Ilijić (klavir), Slađan Milenović (kitara), Marko Stojiljković (bas) in Miloš Vojvodić (bobni).
MIKK Eyot