vestnik

Pletenčki: Izdelki, pod katere se podpiše Maša Pertoci

Ines Baler, 9. 3. 2019
Osebni Arhiv
Pertocijeva kvačka različne izdelke, začela pa je s hobotnicami.
Popularno

Maša Pertoci iz Tropovec je pred časom začela izdelovati Pletenčke. To so izdelki, narejeni s kvačkanjem, s katerim se je srečala že v otroških letih, v zadnjem obdobju pa je staro znanje obudila.

»Spoznala sem projekt Hobotnica, v okviru katerega izdelujejo hobotnice in meduze za nedonošenčke po vsej Sloveniji. Izdelki so namenjeni malim borcem in niso za prodajo, sama pa sem kasneje dobila nekaj idej, jih skušala uresničiti in tako so nastali Pletenčki,« razlaga Prekmurka. Ime je nastalo zaradi tega, še pove, ker mnogi zamenjujejo pletilko in kvačko.


d64b4a00d6bc5b02efe4657b1c13f20c
Osebni Arhiv
Kako dolgo nastaja en izdelek, je odvisno od tega, iz kolikih barv bo izdelek in kako zahteven je.


Pertocijeva izdeluje obeske, različne živali, obroče za lase, drobižnice, stvari po naročilu, največji hit pa so »oblekice za skodelice«. Se je pa pred valentinovim lotila tudi kvačkanja srčkov. »Ljudje se za ročna dela zanimajo, vedno več jih prisega nanje. Najpogosteje pa se vse ustavi pri ceni, ker so ročna dela dražja od množično proizvedenih izdelkov, ki jih najdemo na policah trgovcev. Vsi gledajo, kako bi za najmanj denarja dobili največ,« pojasnjuje ustvarjalka. Nasprotno pa tisti, ki tovrstne izdelke cenijo, želijo imeti nekaj unikatnega. Maša Pertoci je izdelke začela prodajati lani novembra, ko je tudi registrirala osebno dopolnilno delo. Kot je dejala, so ljudje izdelke opazili na družbenih omrežjih, pojavila so se prva povpraševanja in tako se je odločila tudi za prodajo. Ta za zdaj poteka samo prek spleta, Pletenčki pa nastajajo sproti. »Če je izdelek samo iz enega dela in večinoma enobarven, je končan hitreje. Če pa gre za več manjših delov in veliko barv, nastaja tudi do šest ali več ur,« pojasnjuje sogovornica.

a53029ac480e749509b7363577c89dd5
Osebni Arhiv
Največji hit so oblekice za skodelice.


Pertocijeva meni, da okolje mladim ponuja veliko, je pa od vsakega posameznika odvisno, koliko bo izkoristil dane možnosti. »Vsak začetek je težak, a če ne poskusiš, ne boš vedel, ali bo to, kar si si zamislil, tudi uspelo. Je pa veliko odvisno tudi od finančne plati. Mnogi si žal zaradi velikih vložkov premislijo in ideje opustijo. Jaz pa imam srečo, saj so stroj za izdelke moje roke,« pojasnjuje. Njene stranke so večinoma ženske v starostni skupini od 20 do 45 let. Pertocijeva je samouk, ko dobi idejo, največkrat na pinterestu ali instagramu, si sama naredi načrte. »Risanje načrta je skoraj najzahtevnejši korak, saj zahteva ogromno časa. Toda ko je izdelek končan, je trud poplačan. Ideje včasih pridejo tudi od strank. Vprašajo, ali bi bila neka stvar izvedljiva, in v takih primerih jim skušam ugoditi, same pa se na koncu odločijo, ali jim je izdelek všeč ali ne.« Na spletu najde tudi različne vzorce, tam pogleda kakšne vodnike, saj kot pravi, so delavnice po navadi namenjene tistim, ki se želijo kvačkanja naučiti.


Pravi, da v družbi še vedno prevladuje mišljenje, da je kvačkanje za babice, in večina ob besedi kvačka še vedno pomisli na bel prt iz babičine dnevne sobe. S svojimi izdelki tako marsikoga prepriča o nasprotnem, sploh takrat, ko vidijo končni izdelek. Maša Pertoci redno uporablja družbena omrežja za večjo prepoznavnost Pletenčkov. »Ogromno mi pomeni tudi to, če nekdo širi informacijo o moji dejavnosti naprej osebno, vendar na ta način na mojo stran pride morda 10 odstotkov strank. Se pa dosti oglašujem na družbenih omrežjih, saj se tako približam ciljni skupini strank,« pove izdelovalka kvačkanih izdelkov. S pomočjo družbenih omrežij je tudi razširila svojo ponudbo po vsej Sloveniji. V prihodnje bo v ponudbo dodala še kakšen izdelek, razmišlja o kompletu copat in kap za otroke do šest let, ima pa tudi nekaj stalnic, po katerih je nenehno povpraševanje.

Osebni Arhiv
Pertocijeva med drugim izdeluje tudi obeske, različne živali, obroče za lase, drobižnice. 
Maša Pertoci pletenčki ustvarjalka kvačkanih izdelkov