vestnik

Murina nouč je bila včasih najbolj eliten soboški ples

Vestnik.si, 27. 4. 2023
Arhiv
Murina nouč ima bogato zgodovino. Letos jo bodo prvič po letu 1994 obudili.
Popularno

Drugi teden v maju bo po skorajda tridesetih letih ponovno oživela Murina nouč, ki so jo nazadnje organizirali v hotelu Diana leta 1994.

Murina nouč ima bogato zgodovino, a je v vmesnem času nekoliko zamrla. Tudi zaradi tega, ker je imela v preteklosti pomembno vlogo, so se v klubu odločili, da jo ponovno obudijo. Vendar v nekoliko drugačni obliki. Kako je recimo leta 1952 izgledala Murina nouč? Potekala je v telovadnem domu Partizan, vstopnina je takrat znašala 100 dinarjev, zbrane je zabaval Baranja-jazz iz Ljubljane. Na vabilu je bilo med drugim zapisano, da so obleke poljubne, a da so zaželene večerne obleke. 



Dogajanje Murine noči se je kasneje preselilo iz Partizana v Moravske Toplice in tudi v soboški hotel Diana. Kot se spominja nekdanji nogometaš in funkcionar Mure Ervin Kerčmar,L je bilo na Murini noči vedno nabito do zadnjega kotička. Kot zanimivost, Murina noč je kar nekaj časa veljala za najbolj eliten soboški ples in temu primeren je bil tudi "dress code". Ta sicer nikoli ni bil določen, a po besedah Kerčmarja so 'vsi vedeli, kako oblečen se pride na ples'.



Že takrat so v klubu nekaj denarja zaslužili s samo vstopnino in srečelovom, za katerega so prispevali lokalni sponzorji in lokalne gostilne. Funkcionarji kluba, trenerji in nogometaši so bili vedno prisotni, med sponzorji je bilo takrat ogromno večjih podjetjih, zato so se Murine noči po pravilu udeleževali direktorji posameznega podjetja. Že takrat je bil poudarek na druženju in to je bila ena najpomembnejših stvari. Predvsem zaradi lokalnega okolja in povezanosti kluba ter navijačev.

Tako, kot bo praksa tokrat, ko bo kar nekaj različnih izvajalcev na samem dogodku, je bilo tudi v preteklosti poskrbljeno za zanimiv program. Včasih so poleg glasbe poskrbeli tudi za humor. Enkrat je na Murini noči gostoval tudi znani srbski igralec Mija Aleksić. Ta je ob tej priložnosti poskrbel za izjavo, ki se je tudi Kerčmar spominja še letos. "Mura je najboljši klub na svetu." Razlog? Nikoli ni izgubila z Realom iz Madrida, ki velja za najboljšega in to jo postavlja pred Madrižane, se je takrat pošalil Aleksić.

murina-nouč nš-mura