vestnik

(Namig za oddih) Počitnice med vinogradi

Jože Gabor, 22. 11. 2021
Jože Gabor
Brunarico Čontaš so poimenovali na podlagi zgodb iz turških časov. Foto Jože Gabor
Popularno

Zidanico je mogoče najeti že za nekaj več kot 40 evrov na dan, večje pa obiskovalce stanejo več kot sto evrov

Razpršeni hotel Vinarium turistom omogoča prenočevanje v eni od dvanajstih zidanic med vinogradi v okolici Lendave. Gostje bivajo na lokaciji z lepim razgledom po vinogradniški in nižinski pokrajini ter mestu Lendava in drugih naseljih v okolici.



Razpršeni hotel je italijanski model nastanitev, pri katerem hotel ni le ena velika zgradba s številnimi sobami, ampak so vanj vključeni različni nastanitveni objekti in sobe na nekem območju. Hotel Vinarium so tako zgradile pridne roke vinogradnikov in lastnikov počitniških hišic. Zavod za turizem in razvoj Lendava pa je povezal lastnike zidanic v mrežo in poskrbel za administracijo, nastanitev gostov in trženje.

vinarium, razpršeni-hotel, lendava, lendavske-gorice
Jože Gabor
Med dvanajstimi ponudniki, vključenimi v hotel Vinarium, je tudi počitniška hiša Vinum Vidae. Foto Jože Gabor

Lastniki zidanic morajo poskrbeti, da sta hiša in okolica primerno opremljeni in vzdrževani. Ko ni rezervacij, lahko zidanice uporabljajo lastniki. Ti imajo stalno bivališče drugod, zidanice pa običajno uporabljajo ob koncih tedna in ob delu v vinogradu. Doslej se je dvanajst lastnikov zidanic odločilo, da jih bodo delili z gosti iz vsega sveta in jim omogočili posebna doživetja v pokrajini ob Muri. Obiskovalci lahko zidanico najamejo že za nekaj več kot 40 evrov na dan, večje stanejo več kot sto evrov.



Brunarica Čontoš

Med tistimi, ki so se odločili, da bodo omogočili turistom, da preživijo prijetne dneve med vinogradi, je Monika Kocet, lastnica brunarice Čontoš. »Vključitev v razpršeni hotel Vinarium je pomenila izziv za vse nas lastnike, ki smo vključeni v to verigo. Za nas obiski gostov pomenijo oživitev vinskih kleti, ki so večino koledarskega leta samevale, kljub temu pa jih je bilo treba stalno negovati, vzdrževati. Poleg tega pomeni dodaten vir prihodkov za lastnika.« 

Brunarica Čontoš, katere ime izvira iz zgodb iz turških časov, je vinska klet lesene izdelave, ki je toplotno izolirana, dodaja Monika Kocet. Sprva so jo uporabljali za hrambo vina iz družinskega vinograda. Po nadgradnji je danes primerna za občasno bivanje dveh oseb ali manjše družine. V vročih dneh je klimatizirana, v mrzlih pa ogrevana s centralno kurjavo na trdna goriva. Drva priskrbijo lastniki. »Gostje praviloma prihajajo za nekaj dni iz vseh slovenskih regij, Gorenjske, Primorske, Notranjske, Dolenjske, Obale, osrednje Slovenije, pa tudi iz bližnje Štajerske. Gre za mirno lokacijo z edinstvenim razgledom na središče mesta Lendava. Še posebej čaroben je nočni razgled. Mimo vodi lokalna cesta, na kateri je malo prometa.« Od brunarice do središča mesta vodi urejena kilometrska pešpot, za katero je treba imeti malo kondicije. Vsem gostom ponudijo domače mešano lendavsko vino, nekaj na račun gospodarja, prav tako je možen nakup vina. Ob zgradbi je odprta sončna terasa in še dodatna pokrita terasa za primer slabšega vremena. Ob njej je tudi kamin s kamnito klopco ter lepim razgledom na okoliške vinograde in mesto Lendava.

lendava_stolp2
A. G.
lendava, lendavske gorice, lendavski stolp, vinograd, pomurje, prekmurje

Monika Kocet meni, da bi bilo treba v Lendavi in okolici še popestriti turistično ponudbo. »Zipline, ki ga gradijo, bo verjetno pritegnil več gostov. Za te je pomembna tudi kakovostna gostinska ponudba. Lahko bi organizirali poseben prevoz med mestom in razglednim stolpom Vinarium, denimo vlakec z vagoni, ki jih vleče vinogradniški traktor. Do vsega pa je seveda treba pristopiti sistematično, tudi z ustrezno promocijo,« sklene Kocetova.

lendava vinarium brunarica