vestnik

(POLETNO BRANJE) Po katerem čtivu najpogosteje posegamo Pomurci?

Anja Vlaj, 20. 7. 2023
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Popularno

Mladina najraje posega po risoromanih, med predlogi veliko slovenskih avtorjev.

Ker je branje knjig vedno dobra izbira ne glede na to, ali beremo na dopustu na plaži ali doma, smo v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota povprašali, kateri žanri so najbolj priljubljeni med bralci, in jih prosili za nekaj predlogov knjig, ki jih lahko vzamemo s sabo na dopust, za odrasle in mladino. Kot nam je povedal namestnik direktorice Janez Horvat, so poleti med bralci najbolj priljubljene lahkotnejše teme. 

20210824_123430
Rok Šavel
Mladina najraje posega po risoromanih, med predlogi veliko slovenskih avtorjev.

»Bralni namigi za to poletje so zelo nehvaležni, če govorimo o konkretnih avtorjih in naslovih. Dogaja se, da izpostavimo avtorja ali naslov knjige, ki je že sicer zelo oblegan in zaseden. Bralci to pograbijo in na koncu so razočarani, saj bi jih več želelo enak naslov, ki pa ga seveda zlepa ne dobijo, ker je zaseden. Zato skušamo z vsakim bralcem med pogovorom ugotoviti njegov bralni okus in skupaj najti kaj primernega za vsakogar,« nam je povedal Horvat. Kljub temu je izpostavil nekaj avtorjev. V zadnjih letih so med bralci zelo priljubljene knjige slovenskih avtorjev, letos še posebej Davida Zupančiča (Življenje v sivi coni), Ferija Lainščka (Petelinje jajce), Toneta Partljiča (Veter z vzhoda), Irene Svetek (Beli volk) in Urške Klakočar Zupančič (Gretin greh). Od tujih avtorjev pa je sogovornik omenil Jodi Ellen Malpas, Samantho Young, Joa Nesboja, Colleen Hoover, Sarah Morgan in L. J. Shen.

david-zupančič
Sašo Radej
Življenje v sivi coni je knjižni prvenec mladega zdravnika Davida Zupančiča, ki je bil na lanskem knjižnem sejmu izbran za knjigo leta.


Vloga knjižničarjev zelo pomembna 

Knjiga Življenje v sivi coni je knjižni prvenec mladega zdravnika Davida Zupančiča, ki je bila na lanskem knjižnem sejmu izbrana za knjigo leta. Govori o delu infektologa v času epidemije. Petelinje jajce je druga knjiga trilogije Ferija Lainščka, ki govori o njegovem otroštvu. Tone Partljič nadaljuje pripovedovanje o svojem rojstnem mestu ob Dravi. Tokrat bralca popelje v trideseta leta, ki jih zaznamujejo prebujanje delavskega gibanja, smrt Rudolfa Maistra in atentata na kralja Aleksandra v Marseillu ter kanclerja Dollfusa na Dunaju. Knjiga Beli volk je psihološka kriminalka avtorice Irene Svetek. Gretin greh, roman Urške Klakočar Zupančič, predsednice državnega zbora, pa prikaže položaj žensk v 17. stoletju in odseva duha takratnega časa. 

Na mladinskem oddelku je, kot pravi Janez Horvat, največ zanimanja za stripe oziroma risoromane. V branje tako priporoča knjige Coprnica pod gradom Sebastijana Preglja, Kot hiša velika žaba Ane Duša in Mi smo ocean Paula Watsona. Coprnica pod gradom je prva knjiga v zbirki Zgodbe vojvodine Kranjske Sebastijana Preglja. Kot so zapisali na spletni strani založbe, je postavljena v čas Valvasorja in ima podlago v zgodovini slovenskih krajev. Pripoveduje o Valvasorjevem mladem oprodi Martinu, ki ga spremlja na raziskovanjih. Knjiga je primerna za otroke od 8. leta.

8a6feb5190a3f77ff2d873ed1fb2330e
Nana Rituper Rodež
Kot nam je povedal namestnik direktorice Janez Horvat, so poleti med bralci najbolj priljubljene lahkotnejše teme.

Bralci se, kot nam je še povedal Horvat, za branje odločajo na različne načine. Nekateri se za priporočila obrnejo na prijatelje, drugi pa namige, katere knjige prebrati, poiščejo v medijih, ki po besedah sogovornika poleti tekmujejo, kdo bo priporočil bolj sveže in zanimivo branje. »Vloga nas knjižničarjev je tu zelo pomembna. Veliko jih pride brez izdelanih želja in potem jim mi svetujemo na podlagi osebnega pogovora, iz katerega izvemo, kaj jih zanima, kaj so že brali in jim je bilo všeč,« je še rekel Janez Horvat, namestnik direktorice soboške knjižnice. 

Podobno v drugih knjižnicah

Podobne bralne trende kot v PiŠK opažajo tudi v drugih pomurskih knjižnicah. Kot je povedala Kleja Klobasa iz Splošne knjižnice Ljutomer, je največ povpraševanja po romanih, predvsem ljubezenskih domačih in tujih avtorjev, priljubljene so tudi kriminalke in razne psihološke knjige. Med najbolj branimi knjigami so Na spletni prižnici: misli in spodbude Martina Goloba (Lojze Grčman), Petelinje jajce (Feri Lainšček) in Življenje v sivi coni (David Zupančič). Pri mladih je zelo brana avtorica Colleen Hoover, knjiga Konča se z nama je med najbolj iskanimi.

V Javnem zavodu Knjižnica Gornja Radgona najmlajši bralci posegajo po slikanicah z morsko tematiko, mladina posega po japonskih stripih – mangah, ki se berejo od desne proti levi. »Pri odraslih bralcih pa je največ povpraševanja po romanih Petelinje jajce, Življenje v sivi coni in Niti koraka več (Janja Vidmar),« je povedala Martina Marušič.

Knjiznica-Gornja-Radgona-1
JZ Knjižnica Gornja Radgona
Knjižnica Gornja Radgona

Petelinje jajce je na vrhu izposoj tudi v Knjižnici Lendava, je povedal Gordan Gerebic, sledita tuji avtorici Eline Snel z vajami čuječnosti za otroke (in odrasle) Sedeti pri miru kot žaba in Sarah Steel z romanom Manjkajoči delčki Nancy Moon. Na mladinskem oddelku so trenutno najbolj izposojane knjige Čarovnice (Roald Dahl), Nagajivke (Tatjana Kobe Pregl) in Glorija, sončna vila (Daisy Meadows). 

branje knjige knjižnice