vestnik

(IDEJA ZA POTEP) Pot po močvari na 450 lesenih pilotih

Maja Hajdinjak, 14. 7. 2021
Maja Hajdinjak
Na sprehodu po poti lahko vidimo različne tipične rastline.
Popularno

Zaraščeno območje so spremenili v postojanko za pohodnike in kolesarje

Vasica Lončarovci se skriva v žepu Občine Moravske Toplice, a se je kljub majhnosti in odmaknjenosti od večjih poti znašla na turističnem zemljevidu Slovenije. Izjemno povezani krajani so razvili idejo in ustvarili Pot po močvari. Kot pove že ime, gre za pot, speljano po močvirnatem terenu na vstopu v Lončarovce, ob njej pa je mogoče videti marsikaj. Ime ni naključno, saj močvirnatemu območju po domače pravijo močvara, vas pa ima tudi okrepčevalnico, ki sicer nosi ime Pri ribniku, vendar je med domačini prav tako znana kot Močvara.

Ideja se je rodila že leta 2019, ko so v Krajevni skupnosti Lončarovci dali pobudo, da zaraščeno degradirano območje na križišču ob vstopu v vas spremenijo v postojanko za pohodnike in kolesarje. Na začetku je tako nastal park, v katerem so postavili klopi, kažipot in nekaj informativnih tabel ter speljali krajšo pot. Sredstva za gradnjo je omogočila Občina Moravske Toplice, ki nosi tudi znak Green Destination. Že takrat je bila točka dobro obiskana, zato so začeli razmišljati, kako bi jo nadgradili, da se obiskovalci ne bi le spotoma ustavili v Lončarovcih, temveč bi prišli tja namensko. V krajevni skupnosti so naredili načrt drugega dela poti in jo trasirali tako, da resnično zajame največ, kar lahko to območje ponudi in pokaže. Letošnjega februarja so začeli uresničevati idejo. Delo je potekalo večinoma ob koncih tedna, pomagalo je okrog 15 prostovoljcev iz vasi, ki ima vsega 50 prebivalcev.

pot-po-močvari, lončarovci
Maja Hajdinjak
Na Poti po močvari so urejene klopi, kjer si lahko odpočijemo in uživamo v naravi, ki nas obdaja.

Pot po močvari želijo krajani promovirati v sklopu zelenega turizma, zato jo bodo nadgradili z naravoslovnimi vsebinami, z njo pa želijo prispevati tudi k ohranjanju naravnih vrednot in narave. Naredili bodo neke vrste renaturacijo, s katero bodo omogočili rast različnih rastlin, ki so (bile) značilne za to območje. Njihov cilj ni, da bi se sem zgrinjale trume turistov, ampak želijo ljudem omogočiti, da se odmaknejo od vsakdanjega življenja, se pridejo sem umirit in uživat v naravi. Pot je dolga približno 350 metrov. Ob njej so na informativnih tablah predstavljeni naravno bogastvo, kulturna dediščina in vas Lončarovci, posebej predstavljeni so mokrotni travniki, živalstvo, potok Curek in jelševi gozdovi. V prihodnje bodo dodali še oznake za botaniko, ki jo srečamo ob sprehodu po poti, napisano bo ime rastline in dodane slike, na katerih bodo obiskovalci lahko videli konkretno rastlino v vseh obdobjih rasti. Predstaviti nameravajo še dvoživke, ptice in značilnosti naravne struge potoka. Dodati nameravajo tudi interaktivna orodja za otroke, da se bodo o naravnih lepotah lahko poučili skozi igro. Na poti so postavljene tudi klopi za počitek in opazovalnica, s katere bodo obiskovalci lahko opazovali ptice in uživali v razgledu na mokrotne travnike, z nje pa se vidi tudi celotna trasa poti. V načrtu so vodeni ogledi, za katere se bodo obiskovalci lahko predhodno dogovorili. 

pot-po-močvari, lončarovci
Maja Hajdinjak
Pot se začne z majhnim parkom, kjer najdemo klopi in informativne table.

Poti po močvari ne bi bilo brez želje, volje in dela krajanov, ki so v močvirnatem terenu videli priložnost, da ustvarijo nekaj dobrega za svojo vas in naravno okolje. Kot zanimivost – prostovoljci so za ureditev poti lastnoročno zabili 450 lesenih pilotov. Želijo si tudi, da se pot obiskovalcev ne bi končala pri močvari, ampak bi si ogledali celotno vasico. Na Goričko ljudje prihajajo zaradi miru, naravnih lepot in raziskovanja nepoznanih, odmaknjenih krajev in vse to ponuja tudi Pot po močvari.

pot-po-močvari, lončarovci
Maja Hajdinjak
Na Poti po močvari med drugim vidimo tipične rastlinske vrste.

pot-po-močvari Lončarovci turizem