vestnik

Prababica Mojmirja Šiftarja je imela gostilno v Domanjševcih. Kaj od prekmurske kulinarike ima najraje in kaj bo iskal pri kandidatih?

Ines Baler, 15. 11. 2023
Lipar Design Photography / POP TV
Mojmir Šiftar je 30-letni kuharski mojster, ki se pri teh letih že lahko pohvali s številnimi izkušnjami.
Popularno

Tridesetletni Šiftar je življenje preživel v Ljubljani, a sta oba njegova starša iz Prekmurja.

Mojmir Šiftar, kuharski mojster s prekmurskimi koreninami, je nov sodnik v oddaji Masterchef Slovenija. Kot smo že pisali, bo nadomestil Bineta Volčiča, ki je nedavno v Motovilcih odprl posestvo Monstera in se novemu projektu v celoti posvetil. »Prekmurska duša ima kuhanje zapisano v krvi. Mamine divje recepte. Prostranost in zelena polja. Neskončno ravnico. Neomejeno domišljijo in željo po raziskovanju, ki ju prenaša v svoje življenje. V kuhinjo, kjer žanje komplimente in željo po še,« so Šiftarja opisali ustvarjalci oddaje, ki bo letos na Pop TV že desetič. 


Tridesetletni Šiftar je življenje preživel v Ljubljani, a sta oba njegova starša iz Prekmurja. Njegova prababica je imela gostilno Vezer v Domanjševcih. »Na žalost je nisem poznal, je pa najverjetneje gostinski gen šel naprej po rodu,« pravi mladi kuhar. Kuhinjo je začel voditi že pri 22 letih, leto pozneje je izdal kuharsko knjigo z naslovom 44 odtenkov čaja. Je trikratni polfinalist tekmovanja S. Pellegrino Young Chef in v prvi izdaji mednarodno priznanega vodnika Gault & Millau Slovenije si je prislužil naziv mladi talent. Poleg tega je prejemnik številnih mednarodnih nagrad, kar ga postavlja ob bok slovenskim kuharskim legendam, opisujejo ustvarjalci. Sam o sebi pravi, da je sočuten in rad spodbuja ljudi. Ko kuha, je v njegovi kuhinji sproščeno vzdušje. »Ljudje, ki me ne poznajo, mislijo, da sem strog in zahteven. Ljudje, s katerimi sodelujem oziroma me poznajo, pa v meni vidijo človeka, ki mu lahko zaupajo. Najverjetneje bom strog in hkrati pošten sodnik, ker na krožnikih želim srčno perfekcijo. A glede na to, da prihaja jubilejna sezona, bomo svečano naravnani tudi mi.« 

mojmir-šiftar, masterchef
POP TV
V žiriji bo skupaj s standardnima članoma Luko Jezerškom in Karimom Merdjadijem.

V žiriji bo skupaj s standardnima članoma Luko Jezerškom in Karimom Merdjadijem. Oba se že veselita dela z novim članom. »Masterchef Slovenija je zelo intenziven projekt in zahteva od vsakega v ekipi 100 odstotkov. Zato Mojmirju svetujem, da ga vzame kot maraton in ne kot sprint. Želim mu, da bi se poleg trdega dela v projektu tudi dobro zabaval in spoznal, kako lepo je ustvarjati oddajo, ki navdušuje tako mlade kot starejše. Pripravi naj si želodček. Veliko okušanj bo. Ena bodo boljša, druga slabša. Jeklen želodec pride prav,« mu svetuje Merdjadi.


Jezeršek pa je dodal, da Šiftar dobro razume tekmovalce, kaj doživljajo, ko dobijo nalogo, in prepričan je, da jih bo znal pošteno ocenjevati, jim pomagati s strokovnimi nasveti in jih spodbujati z obilico izkušenj in empatije. Kaj pa bo pri kandidatih iskal Šiftar? Navaja, da srčnost in ljubezen do kuhanja. »Bolj kot bo tekmovanje napredovalo, bolj bom tudi iskal strokovnost in natančnost pri tekmovalcih,« je podčrtal. Sicer pa mu je v kuhinji najbolj pomembno, da je jed pripravljena z ljubeznijo do sestavine ali zgodbe okoli jedi. V vsaki jedi želi pri gostu spodbuditi občutke in na koncu zadovoljstvo. »Dejstvo je, da če kuhar ne uživa v pripravi jedi, tudi gost ne bo mogel uživati v njej,« pravi chef, ki deluje v restavraciji Pen kluba v Ljubljani.


Morda pa bo v oddaji naletel tudi na kakšno prekmursko specialiteto. Od lokalnih jedi ima najraje koline in vse, kar je z njimi povezano, nam je še zaupal Mojmir Šiftar.  

mojmir-šiftar masterchef-slovenija