V okviru kulinaričnega in vinskega popotovanja Gourmet Over Mura izbrane jedi pripravljajo uveljavljeni domači chefi, ki o tradicionalni kulinariki in lokalnih sestavinah že razmišljajo izven ustaljenih okvirjev ter priznani tuji chefi. Kodila: »Želimo, da domačini kot obiskovalci iz drugih krajev poskusijo okusno hrano tega okolja in tudi specialitete vrhunskih kuharjev iz drugih regije. Poleg hrane pa je vsak od ponudnikov hrane s seboj pripeljali tudi vinarja.«
Okuse Pomurja lahko doživite ob jedeh Leona Pintariča, Daniela Sukiča in Boštjana Lačna. Hkrati želijo goste z okusi popeljati po Sloveniji in onkraj meja, saj so na dogodek povabili še uveljavljenega slovenskega chefa Igorja Jagodica ter štiri priznane mojstre iz tujine, Rudolfa Štefana in Maxa Stiegla, ki sta že osvojila Michelinovo zvezdico, ter Richarda Farkasa in Michaela Husneya.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuPrvi sneg zapadel tudi po nižinah
Na cestah velja večja previdnost.
Max Stiegl pravi, da je zelo vesel, da je na tem festivalu in v teh krajih, kjer imamo vse to, kar iščejo najboljše restavracije po svetu. »Imate kakovostne sestavine, ki so bio in ekološko pridelane. Tu ne potrebujete suši ali kakšno eksotično jed, saj imate svojo kulturo in svojo tradicijo, na katero morate biti ponosni. To so stvari, ki jih je potrebno spoštovati in se z njimi postavljati pred svetom.«
Stiegl je znan tudi po tem, da v svojih jedeh uporablja tiste kose, ki niso ravno pogosto na mizah, parklje, rilčke in repe. Takole pravi: »Če hočeš dobro skuhati rep ali nogice, moraš znati dobro kuhati, če delaš steak, pa ti slej ko prej uspe, in če ne, lahko iz njega še vedno narediš tatarski biftek.«
Ob tem bodo gostom stregli vina, ki prihajajo iz mednarodnih vinskih okolišev ter lepo dopolnjujejo kulinarično ponudbo, vina Marof, Gjerkeš, Steyer, Bibić in Pelle, točili pa bodo tudi pivo pivovarne Bevog. S svojimi proizvodi pa sodelujeta še Domačija Firbas in Oljarna Kocbek.
Gourmet over Mura je širši projekta,v katerem sodelujejo domačija Firbas, vinarstvo Marof, šunkarna Kodila, pivovarna Bevog, gostilna Rajh, vinarstvo Steyer in oljarna Kocbek. Povezali pa so se z željo, da bi kulinarično podobo regije dvignili na višji nivo in da bi to regijo dojeli kot kulinarično destinacijo.
V soboto pa bo na istem prizorišču potekal 10. Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice. Proizvode več kot 40-tih ponudnikov si bodo obiskovalci lahko ogledali in jih tudi poizkusili ter spoznali, kakšna je kakovostna kulinarika.