vestnik

Prekmurka je letošnja kraljica turizma in bo svojo regijo ponesla v svet

Ines Baler, 7. 9. 2023
Tibor Golob
Severjeva je sicer še dijakinja Gimnazije Borg iz avstrijske Radgone.
Popularno

Osemnajstletna Katarina Sever iz Murske Sobote je postala kraljica turizma in si z zmago odprla nova vrata.

Katarina Sever iz Murske Sobote je postala kraljica turizma 2023 in bo jeseni sodelovala na svetovnem izboru na Kitajskem. Štiri leta je članica manekenske agencije Društva MOS iz Maribora, ki jo vodi Ana Žvorc, tam je usvojila vse znanje in tam so jo tudi usmerili na lepotni izbor. »V agenciji sem se naučila vsega, osnov, hoje po modni pisti, poziranja, fotografiranja. Moda me je sicer zanimala že od otroštva in mama vedno govori, da sem kot majhna punčka vse navlekla nase in imela doma modne revije,« se spominja 18-letnica. V teh letih si je pridobila manekenske izkušnje doma in tudi v tujini, sodelovala je z različnimi blagovnimi znamkami, delala kot hostesa, na lepotnem tekmovanju pa se je preizkusila prvič. Izkušnja je bila posebna in nepozabna, poudarja. »Z zmago so se mi odprla nova vrata in z veseljem stopam skozi njih,« pravi in doda, da se že veseli svetovnega izbora.

katarina-sever, kraljica-turizma
Luka Rebol
Katarina Sever je 18-letna Sobočanka, ki bo Slovenijo kot kraljica turizma zastopala na svetovnem izboru v kitajskem mestu Nanjang.

Narodna noša že v kovčku 



Na odhod na Kitajsko se že pripravlja in tako kot sotekmovalke je prejela okvirni program aktivnosti. Lepotice se bodo predstavljale z več izhodi in modnimi revijami, sodelovale bodo z dobrodelnimi organizacijami in se osredotočile na turizem. »Vem, da so kandidatke v minulih letih potovale po Kitajski. Tudi sama rada potujem, se mi pa zdi zanimivo, da me ta država do pred kakšnega pol leta nikoli ni posebej zanimala. Potem sem vseeno začela razmišljati o njej in zdaj sem jo dobila možnost raziskati, kar me zelo veseli,« omeni.

V preteklih dneh je imela precej medijskih aktivnosti, fotografiranj in sodelovanj z različnimi sponzorji. Ker gre za lepotni izbor, ki temelji na turizmu, bodo morale kandidatke poskrbeti za predstavitev domovine, turistično ponudbo različnih delov sveta bodo primerjale in se učile dobrih praks. In kako sama gleda na slovenski turizem? »Menim, da se v zadnjih letih razvija v pravo smer. Slovenija je majhna, ampak zelo bogata država, imamo veliko še neodkritih zakladov, ki jih je treba razvijati, med njimi je tudi naše Prekmurje. Kajti dosti ljudi nas še ne pozna dovolj,« meni 18-letnica in pristavi, da Slovenijo z veseljem predstavlja in nikjer ne skriva, da je Prekmurka. »To vedno poudarjam in svoje Prekmurje bom ponesla v svet.«

1b6c75f841
Osebni arhiv
Na Kitajskem se bo predstavila tudi v narodni noši.


Varovanka najstarejše obstoječe manekenske agencije v Sloveniji nam je povedala, da je en kovček za Kitajsko že spakiran, v njem je narodna noša, z vsem drugim pa bo napolnila še kakšna dva ali tri. Na svetovnem izboru bo sodelovalo okoli 40 kraljic turizma in Severjeva že nestrpno pričakuje, da jih spozna. S hrvaško predstavnico je stik že navezala in skupaj bosta tudi potovali na prizorišče izbora. 

Odskočna deska 

Severjeva je sicer še dijakinja Gimnazije Borg iz avstrijske Radgone in bo v tem šolskem letu obiskovala četrti letnik jezikoslovne smeri. »Jeziki me zelo zanimajo in pozneje želim študirati v tujini. Za zdaj me navdušujeta arhitektura in notranji dizajn, pa tudi odnosi z ljudmi. Vsak dan rastem kot oseba, letos sem bila tudi z otroki v Baški in to mi je prav tako dalo zagon, da začutim ljudi. Bomo videli, kam me bo po enem letu odnesla pot.« V okviru šole je bila tudi na izmenjavah v Španiji in Nemčiji, kar je prav tako bila posebna izkušnja, dobrodošla za osebno rast. 

katarina-sever, kraljica-turizma
Tibor Golob
Na svetovnem izboru bo sodelovalo okoli 40 kraljic turizma in Severjeva že nestrpno pričakuje, da jih spozna.


Dobra odskočna deska je tudi naslov kraljice turizma. Ob začetkih manekenske poti je bila nekoliko sramežljiva in imela tremo, vendar z vsako naslednjo aktivnostjo postajala samozavestnejša. Rada ima tako hojo po modni brvi kot fotografiranje, saj kot pravi, pri obojem lahko pokažeš sebe in svojo energijo. Svoj slog opiše kot trendovski in že od nekdaj se rada odene v elegantne oprave. »Ena od glavnih lastnosti, ki jih moraš imeti kot manekenka, je odprtost. Zanimiva izkušnja zame je bila na primer januarja letos, ko smo sodelovali z eno od blagovnih znamk izdelkov za lase. Razvili so nove barve, nas so pobarvali in me smo to predstavljale. Jaz to lastnost imam, sem odprta za svet in za drugačnost in mislim, da je k temu veliko pripomoglo tudi to, da dosti potujem.« Mladenka pravi, da rada potuje. Obiskala je že več evropskih držav, bila pa tudi že dlje. »Videla sem že od Kazahstana do Savdske Arabije, Katarja,« našteva in se pri tem opiše kot turistko, ki se rada pomeša med lokalno prebivalstvo, obiskuje lokacije, kamor zahajajo domačini, preizkuša lokalno hrano. »Ni mi težava stopiti iz cone udobja,« poudari.

katarina-sever, kraljica-turizma
Tibor Golob
Katarina Sever.


Ostaja na realnih tleh

Ob manekenstvu prosti čas, ki ga nima na pretek, rada izkoristi za branje, za druženje z družino, že nekaj let poje v glasbeni skupini Selah. V mlajših letih je trenirala atletiko. Kako pa skrbi za postavo? »Ni skrivnost, da sem gurmanka in da rada jem. Skrbim zase in to kombiniram s sprehodi, fitnesom, to pa je tudi vse,« pove in doda, da se zaveda pomena zdravega načina življenja. »Sem ozaveščena o različnih motnjah hranjenja, ki so pogoste v svetu mode, in vem, da je to velik problem med mladimi dekleti. Zato je treba večkrat poudarjati, da je potreben zdrav duh v zdravem telesu.«

katarina-sever, kraljica-turizma
Tibor Golob
Štiri leta je članica manekenske agencije Društva MOS iz Maribora, ki jo vodi Ana Žvorc.


Katarino Sever v prihodnjih tednih in mesecih čaka veliko usklajevanja, ob koncu šolskega leta bo pisala maturo, še prej odplesala maturantski ples. »Kako kombinirati odhod na Kitajsko in šolo je stalnica v mojih mislih, vendar mislim, da če je doslej z dobro organizacijo šlo, bo tako še naprej,« pove, srečna, ker jo na njeni poti podpirajo družina in prijatelji. 

kraljica-turizma katarina-sever prekmurje svetovni-izbor