vestnik

Prekmurska rock zasedba v polfinalu Špil lige

Tomo Köleš, 10. 2. 2024
Jure Kljajić
Bend Sp!cy na avgustovskem nastopu v Beltincih.
Popularno

Zmagala po glasovih občinstva, še prej pa se veselila novega videospota.

Špil liga je natečaj Kina Šiška, namenjen dijaškim glasbenim skupinam in samostojnim izvajalcem. V sklopu lige jim omogočijo koncertni nastop, v finalu pa okronajo zmagovalca oziroma prvaka sezone. Prijavijo se lahko dijaški bendi (vsaj polovica članov mora imeti status dijaka, lahko pa so tudi osnovnošolci) in samostojni izvajalci iz Slovenije, ki ustvarjajo tudi avtorsko glasbo (imeti morajo vsaj dve avtorski skladbi) in so sposobni izvesti dvajset minut koncertnega nastopa v živo. Omejitev glede zvrsti ni. 

spicy
Arhiv zasedbe
Bend Sp!cy sestavljajo dijaki in dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. To so Timotej Tivadar (kitara), Nika Titan (glas, bas), Dino Kralj (kitara), Vitja Rodež (bobni) in Mikhail Medvedev (bas).


Špil liga poteka v treh krogih: najprej je na vrsti predtekmovanje, ki ga sestavljajo ligaški večeri oziroma tekmovalni nastopi, nato sledita polfinale in finale. Iz vsakega predtekmovalnega večera se v polfinale uvrstita dva izvajalca: eden po izboru žirije in eden po izboru občinstva, ki glasuje s SMS. Lani se je za vstop v polfinale potegovala tudi prekmurska skupina Ka te trga, in kljub temu da je bila priljubljena pri občinstvu, ni imela zadostne podpore pri žiriji, ki jo je sicer pohvalila, vendar je bilo to vseeno premalo za napredovanje. Na istem večeru je nastopila tudi Ada Lovenjak z umetniškim imenom Ukulada, a se tudi Prekmurka, ki živi v Ljubljani in igra na ukulele, ni uvrstila v polfinale. 

Letos pa je na tretjem kvalifikacijskem večeru enajste sezone Špil lige preboj v nadaljnje tekmovanje uspel prekmurski rock zasedbi Sp!cy. »Pikantna zasedba peterice mladih s polno paro deluje od decembra 2022. V relativno kratkem času imajo za sabo že kar nekaj nastopov. Med drugim so koncertirali na odru Maratona treh src, na festivalu Soboški dnevi, v Štuku v Mariboru, v klubu Unterhund v Ormožu in kot predskupina za Vlada Kreslina. Z veliko vnemo pišejo tudi avtorske komade s slovenskimi besedili. Zasedba Sp!cy obljublja energičen nastop, ki bo navdušil tako mlado publiko kot tudi mlado po srcu. Največji cilj skupine je doseči prepoznavnost svojih avtorskih skladb in nastopati na čim več slovenskih odrih,« je bil podrobnejši opis omenjene zasedbe na Špil ligi.

Bend Sp!cy sestavljajo dijaki in dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. To so Timotej Tivadar (kitara), Nika Titan (glas, bas), Dino Kralj (kitara), Vitja Rodež (bobni) in Mikhail Medvedev (bas). Njihovi prvi nastopi so bili na gimnaziji in v Mladinskem kulturnem centru Ljutomer. Vsi člani in članica imajo že izkušnje iz drugih skupin, v bendu Sp!cy pa so doslej večinoma preigravali pop in rock priredbe izvajalcev, kot so Joker Out, Neon Trees, Queen, Bruno Mars, Maroon 5, Abba, Vlado Kreslin in drugi. Ravno na isti dan, kot je bil nastop na Špil ligi, so uradno izdali svoj prvi singel Ekstazija, za katerega so posneli tudi videospot. Glavna tema pesmi je ljubezen kot droga, singel in videospot pa so snemali v gledališki in koncertni dvorani ter v studiu producenta Pera Ošlaja v Lendavi. 

Zasedbo so v polfinale Špil lige poslali glasovi občinstva, žirija je isti večer izbrala indie kantavtorja Tristana iz Ribnega pri Bledu. Na prvih dveh večerih so v polfinale napredovali raper Semo iz Ljubljane, pop rock skupina Nimfort iz Velenja, multiinstrumentalist Lev B Marn in metal bend Night Crawler, oba iz Ljubljane. 



Prvi polfinalni večer bo sredi marca, drugi pa sredi aprila. Finale je v sredini junija. Vse koncertne večere si je možno ogledati tudi prek spletne platforme YouTube. Letošnjo žirijo sestavljajo glasbenik, producent in novinar Andi Koglot, glasbena aktivistka in menedžerka Maša Pavoković ter diplomirana muzikologinja Nika Vogrič Dežman. Zmagovalci lige za nagrado praviloma prejmejo snemanje pesmi v studiu in nastop v Kinu Šiška, v radijski oddaji ali na festivalu.

Zmagovalec prve sezone je bila skupina Koala Voice, ki danes osvaja slovenske kot tudi tuje odre. Kasneje so se med zmagovalci in finalisti znašli tudi naši evrovizijski predstavniki LPS in Joker Out. Kronološko so bili doslej zmagovalci sezon izvajalci Koala VoiceStilloutInfectedJoker OutIn The AtticKiwi FlashBefore Time, Masaž, BibliBan in Špil ligni.

spicy glasbena-skupina špil-liga